Θετικός o απόηχος της συνάντησης Τσίπρα-Ομπάμα

tsipras-obama-1070Ικανοποιημένη φαίνεται η Αθήνα από την χθεσινή συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον  Μπάρακ Ομπάμα στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία.

Ο Μπάρακ Ομπάμα εξέφρασε την στήριξή του στο θέμα του χρέους,επισημαίνοντας ότι η Ουάσιγκτον κατανοεί τη βαρύτητα του ζητήματος και θα συμβάλλει στην επίτευξη συμφωνίας για μία ουσιαστική ελάφρυνση του.

Μετά το πέρας της συνάντησης το γραφείο τύπου του πρωθυπουργού εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, κ. Μπαράκ Ομπάμα. Η συνάντηση έγινε κατά τη διάρκεια της Συνόδου του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου στη Βαρσοβία.

Αντικείμενο της μεταξύ τους συζήτησης ήταν η πορεία του ελληνικού προγράμματος, το προσφυγικό, καθώς και η πορεία του Κυπριακού.

Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά το ελληνικό πρόγραμμα συζητήθηκε η ανάγκη, η έξοδος από την λιτότητα να συμβαδίσει με την αποτελεσματική απομείωση του χρέους.

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη θετική συνεισφορά των ΗΠΑ στο ζήτημα του χρέους και ζήτησε να συνεχιστεί η στενή συνεργασία με τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Τζακ Λιού.

Επίσης, ο Πρωθυπουργός ανέλυσε τις σημαντικές μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, καθώς και την πρόθεσή της να αντιμετωπίσει αποφασιστικά το ζήτημα της διαφθοράς και τη διαπλοκής οικονομικών συμφερόντων και πολιτικών κέντρων εξουσίας. Στον τομέα αυτόν, ζήτησε τη στήριξη και τη συνεργασία των ΗΠΑ.

Αναφορικά με την προσφυγική κρίση, στην συζήτηση αναδείχθηκε ο ρόλος της Ελλάδας στην αποτελεσματική διαχείριση των ροών και στην ανάδειξη των αξιών του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης, καθώς και η σημασία του ενεργού ρόλου του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο.

Παράλληλα, συζητήθηκε ο ενεργός διπλωματικός ρόλος της Ελλάδας ως δύναμης συνεργασίας που διατηρεί εποικοδομητικές σχέσεις με όλες τις χώρες της ευρύτερης περιοχής.
Τέλος, στο πλαίσιο της συζήτησης για το Κυπριακό, ο Έλληνας Πρωθυπουργός, τόνισε την σημασία της δίκαιης και βιώσιμης λύσης του ζητήματος, στην βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ, με αποχώρηση των κατοχικών δυνάμεων και κατάργηση των εγγυήσεων.

Η συνάντηση έγινε σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα, ενώ υπογραμμίστηκαν η καλή συνεργασία και οι φιλικές σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες.

Παράλληλα,στην ατζέντα της συνάντησης, η οποία διήρκεσε μισή ώρα και πραγματοποήθηκε με πρωτοβουλία της αμερικανικής πλευράς, τέθηκαν όλα τα  σημαντικά ζητήματα της περιόδου όπως οι εξελίξεις στην Ευρώπη μετά και το βρετανικό δημοψήφισμα, η προσφυγική κρίση καθώς και θέματα περιφερειακής ασφάλειας.

Όπως ανακοινώθηκε από τον Λευκό Οίκο, ο κ. Ομπάμα συζήτησε επίσης με τον κ. Τσίπρα την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα στην αντιμετώπιση των οικονομικών προκλήσεων, αλλά και του ζητήματος της μετανάστευσης.

Παράλληλα,ήταν παρόντες  ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα