Θεοδωράκης:Η κυβερνητική πλειοψηφία παίζει με τη φωτιά

xezTz8B9k1hkRTJqHHRsw.jpg.pagespeed.ic.oLm9FCtvE-

Ο Σταύρος Θεοδωράκης,εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση , κατηγορώντας την ότι παίζει με τη φωτιά στο θέμα του προσφυγικού.

Παράλληλα,ο κ. Θεοδωράκης είπε ότι το νομοσχέδιο  για τη συμφωνία Ελλάδας-Ε.Ε για το προσφυγικό θα έπρεπε να είχε έρθει οκτώ μήνες νωρίτερα. Όπως ανέφερε το Ποτάμι θα το ψηφίσει επί της αρχής θα πούμε και θα καταψηφίσει τα άρθρα που δεν δίνουν λύσεις.

“Το προσφυγικό δεν προσφέρεται για μικροκομματική εκμετάλλευση. Θα έπρεπε να το αντιμετωπίζουμε ως εθνικό ζήτημα, ως ευρωπαϊκό αξιακό ζήτημα και ως κορυφαίο ζήτημα ανθρωπιάς. Αφορά σε εκατομμύρια ξεριζωμένους. Είναι πρόβλημα ευρωπαϊκό, ελληνικό, διεθνές.

Κάποιες λύσεις θα τις δώσουμε εμείς. Κυρίως αυτές που αφορούν τους καταυλισμούς, τα κέντρα υποδοχής, τις υποδομές αλλά και τις γειτονιές των πόλεων αλλά και τα χωριά της Ελλάδας. Και μετά οι λύσεις που πρέπει να δώσει η Ευρώπη. Το πρόβλημα της προοπτικής.  Και εδώ η Ευρώπη πρέπει κάτι να απαντήσει. Να αναλάβει τις ευθύνες της – όπως τις ανέλαβαν οι απλοί πολίτες στα νησιά μας και στα σύνορα, οι οποίοι προσπάθησαν να καλύψουν όπως μπορούσαν την ανικανότητα του κρατικού μηχανισμού να ανταποκριθεί στα στοιχειώδη” τόνισε ο επικεφαλής του Ποταμιού.

“Η Κυβερνητική πλειοψηφία παίζει ,πάλι,  με τη φωτιά.  Διάβασα τις ενστάσεις της  συνιστώσας του ΣΥΡΙΖΑ των «53» και ομολογώ ότι δεν καταλαβαίνω αν έχουν αντιληφθεί τους κινδύνους και την κρισιμότητα των στιγμών. Αν έχουν αντιληφθεί ότι τα  βόρεια σύνορα έχουν κλείσει.  Αν έχουν αντιληφθεί ότι η προτεραιότητα είναι στους πρόσφυγες κι όχι στους μετανάστες τους οποίους τους ταυτίζουν λόγω ιδεοληψίας με τους πρόσφυγες . Κυκλοφορούν μόνο στο Σύνταγμα και την Κουμουνδούρου και αγνοούν τι γίνεται στον Πειραιά, στη Χίο, στη Λέσβο. Θέλουν πιο αργές διαδικασίες επαναπροώθησης. Γιατί; Αν οι 14 μέρες γίνουν 114, η Τουρκία θα είναι πιο ασφαλής χώρα; Τα έχασαν όλα οι «53» στην οικονομία και θα εξαντλήσουν την αριστεροσύνη στους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Τα πράγματα αρχίζουν και ξεφεύγουν. Κινδυνεύει να χαθεί η συνεργασία των τοπικών κοινοτήτων. Νιώθουν ότι τους πετάξατε μια καυτή πατάτα  και τους αφήνετε μόνους να τη διαχειριστούν. Οι θλιβερές εικόνες στην Ειδομένη, στον Πειραιά και στη Χίο, αντί  να σας ταρακουνήσουν και να αναλάβετε επιτέλους τις ευθύνες σας, σας έχουν πανικοβάλλει” επισήμανε ο κ. Θεοδωράκης.  “Η βία όμως δεν πρέπει να  βρει χώρο στους καταυλισμούς και πρέπει να μας πείτε το σχέδιο που έχετε για να τη σταματήσετε. Τώρα, άμεσα, όχι αύριο με την αταξική κοινωνία” πρόσθεσε.

Ο κ. Θεοδωράκης έκανε λόγο για οικονομικά παιχνίδια που ακούγονται ότι παίζονται  στην πλάτη του προσφυγικού. “Πρόσφυγες που στέλνονται κατά προτεραιότητα σε ξενοδοχεία κολλητών του συστήματος. Υπάρχουν καταγγελίες στην Αργολίδα και αλλού για ξενοδοχεία πολιτευτών των ΑΝΕΛ. Κάποιοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τολμούν και ρωτούν τον κ. Καμμένο, γιατί επιλέχθηκαν για τη σίτιση των προσφύγων στα νησιά, εταιρείες από την Αθήνα και όχι τοπικές; Είναι και δικό μας ερώτημα.  Και υπάρχουν και τα μεγαλύτερα ερωτήματα.

Αφού για μήνες ολόκληρους η κυβέρνηση δεν προχωρούσε τις διαδικασίες για τη δημιουργία των Hot Spot των νησιών, τελικά υπό την πραγματική απειλή της αποπομπής από την Σέγκεν έκανε διαγωνισμούς μίας ημέρας. Διαγωνισμούς στο πόδι κάθε άλλο παρά αδιάβλητους.

Ένα παράδειγμα θα σας δώσω. Για το Hot Spot της Χίου μια εταιρεία από την Αργυρούπολη πήρε 854 χιλιάδες Ευρώ. Τι έφτιαξε με αυτά τα 854 χιλ. Ευρώ;

Τα 30 στρέμματα τα έδωσε ο δήμος. Τα container του Hot Spot για την εγκατάσταση των προσφύγων είναι δωρεά των Ελληνικών Πετρελαίων. Τις υπόλοιπες εργασίες τις έκαναν φαντάροι. Στρατιώτες σκούπιζαν το χώρο. Στρατιώτες κουβαλούσαν κρεβάτια. Κρεβάτια είναι παρμένα από τις μονάδες τους. Τα θυμάστε όσοι υπηρετήσατε. Στρατιώτες παντού και λίγοι εργάτες, προφανώς της εταιρείας. Ένας εργολάβος χωρίς σύμβαση εργασίας και δουλειές χωρίς τιμολόγια. Υπάρχει ένα ερώτημα και χρειαζόμαστε μια απάντηση από την κυβέρνηση. Σας περισσεύουν τα λεφτά; ”

 

“Ένα πράγμα δε θα κουραστώ να επαναλαμβάνω: Χρειάζεται εθνική κι όχι κομματική πολιτική στο Προσφυγικό. Χρειάζεται  σχέδιο με συναίνεση και άνθρωποι με ευρύτερη αποδοχή και δοκιμασμένες ικανότητες. Θα επιμείνουμε. Η πρότασή μας είναι μια εδώ και πάρα πολύ καιρό . Θα υπάρχει ένα ενιαίο συντονιστικό κέντρο και ένας υπερυπουργός. Αυτό που προσπαθεί να κάνει σήμερα ο κ. Τσίπρας, ένα συντονιστικό κέντρο και να πει ότι θα το διευθύνει ο ίδιος δημιουργεί ανοργανωσιά πάνω στο χάος. Χρειάζεται από την κυβέρνηση να αποφασίσει να αντιμετωπίσει όχι την εικονική πραγματικότητα που έχει στο μυαλό της για το πρόβλημα αλλά την πραγματικότητα που ζούμε” υπογράμμισε ο κ. Θεοδωράκης και κατέληξε:

“Καλά είναι τα όσα λέμε στα κανάλια αλλά δεν τα καθημερινά προβλήματα θέλουν συγκεκριμένες πράξεις όχι θεωρίες και ιδεολογήματα. Αν συνεχίσουμε έτσι, να τσαλαβουτάμε στις λάσπες της ανοργανωσιάς της κυβέρνησης, θα δώσουμε τη δυνατότητα στις σκοτεινές δυνάμεις να ξυπνήσουν σε μια περίοδο μάλιστα που ο κόσμος περνάει δύσκολα και είναι εύκολο να πέσει στα νύχια των σκοτεινών δυνάμεων. Για τελευταία φορά καλούμε την κυβέρνηση να αφήσει τα επικοινωνιακά κόλπα, να κινητοποιηθεί, να κυβερνήσει να αποφασίσει”.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα