Η τουρκική κυβέρνηση αναθεώρησε σήμερα πτωτικά τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη

newego_large_t_1101_54694631Η τουρκική κυβέρνηση αναθεώρησε σήμερα πτωτικά τις προβλέψεις της για το ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης και ανοδικά τις εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό και την ανεργία, στο «πιο αρνητικό» σενάριο όπως το χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας των 720 δισεκ. δολαρίων ανήλθε πέρυσι στο 4%, ωστόσο έκτοτε εξασθένησε, με το αποτυχημένο δημοψήφισμα του Ιουλίου να επιτείνει την επιβράδυνση και να οδηγεί τη χώρα ακόμα χαμηλότερα του στόχου για ετήσια ανάπτυξη 5%.

Στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμά της, η κυβέρνηση είπε ότι τώρα αναμένει ο ρυθμός ανάπτυξης να διαμορφωθεί στο 3,2% φέτος και στο 4,4% το 2017, συγκριτικά με 4,5% και 5% που ήταν οι προβλέψεις στο πρόγραμμα του Ιανουαρίου.

«Βιώσαμε προβλήματα με τον τουρισμό και τις εξαγωγές. Ήταν μια γεμάτη χρονιά στη μάχη κατά της τρομοκρατίας και υπήρξε μια απόπειρα πραξικοπήματος. Παρά ταύτα συνεχίσαμε τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», δήλωσε ο Γιλντιρίμ σε συνέντευξη Τύπου.

«Είναι αρκετή μια ανάπτυξη κατά 3-4%; Αυτή η ανάπτυξη ποτέ δεν είναι αυτό στο οποίο στοχεύουμε», δήλωσε και δεσμεύθηκε να συνεχιστούν οι επενδύσεις για να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας στη χώρα. Ο ρυθμός ανάπτυξης της Τουρκίας ήταν παρά ταύτα διπλάσιος του μέσου παγκόσμιου όρου, με εξαίρεση την Κίνα και την Ινδία, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Ο Γιλντιρίμ είπε ότι η ανάπτυξη θα επιταχυνθεί στο 5% το 2018 και το 2019 σε ένα πρόγραμμα που δίνει έμφαση στην ανάπτυξη και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, ενώ στοχεύει σε μείωση του πληθωρισμού, συρρίκνωση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών και ενίσχυση της δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Το οικονομικό πρόγραμμα προβλέπει ότι ο πληθωρισμός θα φθάσει στο 7,5% στα τέλη της χρονιάς και στο 6,5% το 2017, αυξάνοντας την πρόβλεψη για την επόμενη χρονιά από το 6,0% προηγουμένως.

Το ποσοστό της ανεργίας προβλέπεται στο 10,5% φέτος, παραμένοντας πάνω από το 10% για τα επόμενα δύο χρόνια πριν υποχωρήσει στο 9,8% το 2019. Η ανεργία αναμενόταν προηγουμένως να υποχωρήσει σε μονοψήφιο ποσοστό το 2017.

«Αυτές οι προβλέψεις είναι απαισιόδοξες. Είναι οι χειρότερες δυνατές περιπτώσεις. Κρατάμε χαμηλά τις προσδοκίες μας, εάν τα πράγματα εξελιχθούν πιο καλά, τόσο το καλύτερο», δήλωσε ο Γιλντιρίμ.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα