Η συμφωνία αλλάζει το κλίμα στην οικονομία – Εφικτός ο στόχος του πλεονάσματος

sallas-2«Είναι εφικτοί αρκεί να ανασκουμπωθούμε όλοι και να ξαναβάλουμε μπροστά την οικονομία και την αγορά» αναφέρει
Προοπτικές ανάκαμψης της οικονομίας και εξόδου της χώρας από την κρίση δημιουργεί η διαφαινόμενη συμφωνία της κυβέρνησης με τους πιστωτές, με την οποία θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και θα ξεκινήσει η συζήτηση για τη ρύθμιση του χρέους. Αυτό εκτιμά ο πρόεδρος του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας, ο οποίος εμφανίζεται αισιόδοξος για την επίτευξη συμφωνίας στο Eurogroup της 24ης Μαΐου.
«Με τα σημερινά δεδομένα και με βάση το Euroworking Group της περασμένης Πέμπτης, εκτιμώ ότι θα έχουμε συμφωνία» αναφέρει μιλώντας προς «Το Βήμα».
Αν και αναγνωρίζει ότι η συμφωνία έρχεται με βαρύ τίμημα, θεωρεί ότι με την ολοκλήρωσή της δημιουργούνται προϋποθέσεις για αλλαγή κλίματος στην οικονομία που φέρνουν τη χώρα πιο κοντά στην έξοδο από την κρίση.
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα μέτρα που προβλέπει η συμφωνία πλήττουν ορισμένες κοινωνικές ομάδες και πως ο λαός σηκώνει το βάρος. Ωστόσο, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση της εξυγίανσης» σημειώνει και αναφέρει ως παράδειγμα το Ασφαλιστικό και τα ελλειμματικά Tαμεία, τα οποία θα κατέρρεαν εάν δεν λαμβάνονταν μέτρα. «Επρεπε να ληφθούν μέτρα ούτως ή άλλως και νομίζω ότι ορθώς ελήφθησαν» αναφέρει.

Δημοσιονομική εξυγίανση

Για τον επικεφαλής του Ομίλου της Πειραιώς, η δημοσιονομική εξυγίανση είναι προϋπόθεση για την επιστροφή της οικονομίας σε αναπτυξιακούς ρυθμούς. «Αν έχουμε πρώτη προτεραιότητα τη δημιουργία εθνικού πλούτου για να μπορέσουμε να μπούμε σε έναν ανοδικό κύκλο, ο οποίος να είναι συνετός και από πλευράς διαχείρισης και από πλευράς ανάπτυξης, οφείλουμε πρώτα να αντιμετωπίσουμε προβλήματα όπως το Ασφαλιστικό και το Φορολογικό» εξηγεί και τονίζει ότι «αν δεν διασφαλιστεί το δημοσιονομικό, αν δεν διασφαλιστεί το πρωτογενές πλεόνασμα, δεν νομίζω ότι μπορεί να στηριχθεί με στέρεο τρόπο οποιαδήποτε αναπτυξιακή πρόταση».
Θεωρεί εφικτούς τους στόχους του προγράμματος για τα πρωτογενή πλεονάσματα την τριετία 2016-18. «Είναι εφικτοί αρκεί να ανασκουμπωθούμε όλοι και να ξαναβάλουμε μπροστά την οικονομία και την αγορά» αναφέρει και χαρακτηρίζει «καθοριστική» την πορεία της αγοράς ακόμη και για τα πρωτογενή πλεονάσματα. «Η δημιουργία εθνικού πλούτου δημιουργεί αντίστοιχα προϋποθέσεις για το Δημόσιο να εισπράξει περισσότερα χρήματα» επισημαίνει.
Οσον αφορά τον προβληματισμό που εκφράζεται κυρίως από το ΔΝΤ για τους στόχους του προγράμματος και ιδιαίτερα την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ το 2018, επισημαίνει ότι «δεν έχει νόημα την ώρα που ψηφίζονται τα μέτρα, που ολοκληρώνεται μια διαδικασία για να καταλήξουμε σε συμφωνία, κάποιοι να επιχειρούν και πάλι να ακυρώσουν την προσπάθεια, λέγοντας ότι δεν θα μπορούμε να ικανοποιήσουμε τα συμφωνηθέντα. Ας ξεκινήσουμε τη δουλειά για την εφαρμογή της συμφωνίας και βλέπουμε».

Ενδιαφέρον για επενδύσεις

Ο πρόεδρος της Πειραιώς εκτιμά ότι η συμφωνία θα σταθεροποιήσει την ελληνική οικονομία και κατά συνέπεια θα εκδηλωθεί μεγαλύτερο ενδιαφέρον για επενδύσεις, για ιδιωτικοποιήσεις, για αγορές πρώτων υλών που θα στηρίξουν την παραγωγή, ενώ θα δημιουργηθούν προϋποθέσεις βελτίωσης του καταναλωτικού επιπέδου των Ελλήνων.
Πάντως, για να υλοποιηθεί η συμφωνία πιστεύει ότι η προσπάθεια θα πρέπει να στηριχθεί όχι μόνο από το πολιτικό σύστημα, για το οποίο αναφέρει ότι «είναι υποχρεωμένο να κάνει κτήμα του τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για να γίνει ανταγωνιστική η οικονομία», αλλά από όλες της κοινωνικές ομάδες και τις ηγεσίες τους. «Αναμφίβολα, η κυβέρνηση πρέπει να είναι πιο αποτελεσματική στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων. Ομως είναι ευθύνη και των κοινωνικών ομάδων να βοηθήσουν. Η οικονομική ελίτ, η επιστημονική, η πολιτιστική, ακόμη και η δημοσιογραφική, θα πρέπει να συνδράμουν στην προσπάθεια» τονίζει.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα