Η Πορτογαλία είναι πρόθυμη να δεχθεί τους Γεζίντι

olimpos_v_0505Την ανάγκη να δοθεί προτεραιότητα στην κοινότητα των Κούρδων Γεζίντι, στο πλαίσιο της διαδικασίας μετεγκατάστασης των προσφύγων που διαβιούν στην Ελλάδα σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξαιτίας της γενοκτονίας που έχουν υποστεί από το Ισλαμικό Κράτος, τόνισε η ευρωβουλευτής Άννα Γκόμες, από την Πορτογαλία, σε δηλώσεις της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, κατά την επίσκεψή της στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων της Πέτρας Ολύμπου.

«Έχουν περάσει (οι Γεζίντι) μέσα από μία γενοκτονία. Χρειάζεται να τους δοθεί προτεραιότητα στη διαδικασία μετεγκατάστασης» ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Γκόμες, η οποία επισκέφθηκε κέντρα φιλοξενίας στη Βόρεια Ελλάδα από κοινού με τον Αυστριακό συνάδελφό της, Γιόζεφ Βάιντενχολτσερ (σ.σ. είναι στην ίδια Ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο).

Αναφέρθηκε εκτενώς στη βούληση της χώρας της, της Πορτογαλίας, να δεχθεί τους Γεζίντι και δήλωσε αδυναμία να κατανοήσει γιατί δεν δίνεται προτεραιότητα σ’ αυτή την κοινότητα που «χρήζει ειδικής προστασίας».

«Η χώρα μου, η Πορτογαλία, είναι πρόθυμη να δεχθεί τους Γεζίντι […] Δεν καταλαβαίνω γιατί δεν τους δίνεται προτεραιότητα. Αυτοί οι άνθρωποι θα έπρεπε ήδη να έχουν αρχίσει να πηγαίνουν στην Πορτογαλία» τόνισε και εξέφρασε την ελπίδα πως θα επισπευστεί η διαδικασία της μετεγκατάστασης, θα παρασχεθεί στήριξη στην ελληνική κυβέρνηση προς αυτή την κατεύθυνση αλλά και θα “στραφεί η προσοχή εκ νέου προς την κοινότητα των Γεζίντι».

«Χρειάζονται (οι Γεζίντι) ψυχολογική βοήθεια, χρειάζονται σωματική βοήθεια, χρειάζονται περισσότερα ίσως από τους υπόλοιπους πρόσφυγες, οι οποίοι έχουν υποφέρει επίσης πάρα πολύ» υπογράμμισε η κ. Γκόμες, η οποία συμμετέχει και στην επιτροπή φιλίας που έχει συγκροτηθεί στο Ευρωκοινοβούλιο για τους Γεζίντι.

Η κ. Γκόμες υπογράμμισε ακόμη την ανάγκη να παραμείνει μαζί και ενωμένη η κοινότητα των Γεζίντι προκειμένου «να είναι ασφαλής από τυχόν εξαφάνιση» και σημείωσε: «Στην Πορτογαλία είμαστε πρόθυμοι να τους δώσουμε τη δυνατότητα να παραμείνουν ως μία κοινότητα. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για τη διαδικασία επούλωσης των πληγών τους, για την (κοινωνική) ενσωμάτωσή τους. Τα παιδιά δεν πρέπει να συνεχίσουν να μένουν εδώ, όχι μόνο επειδή οι συνθήκες είναι αρκετά σκληρές με τον ερχομό της κακοκαιρίας, αλλά επειδή επίσης έχουν μείνει χωρίς την κατάλληλη σχολική εκπαίδευση. Εργαζόμαστε, στην πραγματικότητα, ενάντια στα ίδια μας τα συμφέροντα σε ό,τι αφορά την ασφάλεια».

Η κ. Γκόμες υπογράμμισε, ακόμη, πως θα πρέπει να καμφθούν τα γραφειοκρατικά προβλήματα εξαιτίας του κατακερματισμού του συστήματος ασύλου στις διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, που δεν επιτρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες σ’ αυτή τη συγκεκριμένη υπόθεση και εξήγησε: «Εργαζόμαστε πάνω σ’ αυτό από τον περασμένο Απρίλιο και μόλις δύο οικογένειες Γεζίντι παραπέμφθηκαν για μετεγκατάσταση στην Πορτογαλία. Δεν κατανοώ γιατί δεν δουλεύει αυτό (το σχήμα). Υπάρχει πολιτική βούληση από την πλευρά των πορτογαλικών αρχών, υπάρχει πολιτική βούληση από την πλευρά των ελληνικών αρχών».

«Ντροπή η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας»

Η ευρωβουλευτής χαρακτήρισε “ντροπή” τη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης- Τουρκίας. «Είναι μία παράνομη, ανήθικη, αναποτελεσματική συμφωνία. Δεν πρόκειται να ‘δουλέψει’. Δίνει απλώς στον κ. Ερντογάν περισσότερο χώρο για να εκβιάσει την Ευρωπαϊκή Ένωση» ανέφερε χαρακτηριστικά και εκτίμησε, ότι «πολύ σύντομα, οι άνθρωποι θα συνειδητοποιήσουν ότι η συμφωνία αυτή δεν δουλεύει».

Η κ. Γκόμες υπογράμμισε, ότι η Ευρώπη, που «χρειάζεται νέους (σε ηλικία)», έχει τόσο «τον τρόπο όσο και τα μέσα να ενσωματώσει αυτούς τους ανθρώπους».

«Αυτοί οι άνθρωποι είναι δυνατοί. Αυτοί που έφτασαν ως εδώ είναι οι πιο δυνατοί. Πρέπει να τους ενσωματώσουμε» τόνισε η ευρωβουλευτής και πρόσθεσε: «Η Γερμανία έδωσε ένα καλό παράδειγμα, ενσωματώνοντας ανθρώπους. Και οι άλλοι Ευρωπαίοι θα πρέπει να κάνουν το ίδιο. Έχουμε το σύστημα μετεγκατάστασης προκειμένου να μοιραστούμε αυτή την προσπάθεια. Και δεν πρέπει να είναι μόνο η Ελλάδα και η Ιταλία που κάνουν αυτή την προσπάθεια. Θα πρέπει να μοιραστούμε αυτή την προσπάθεια, γι’ αυτό και η Πορτογαλία είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με την Ελλάδα και δεν πρέπει να αφήσουμε αυτά τα γραφειοκρατικά εμπόδια να συνεχίζουν να καθυστερούν αυτή τη διαδικασία. Είναι γελοίο και εγκληματικό αυτό».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα