Η Ουάσινγκτον αξιολογεί τα στοιχεία σε βάρος του Γκιουλέν

45446Ο αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, Τζο Μπάιντεν, δήλωσε σήμερα, Τετάρτη 24 Αυγούστου, στην Άγκυρα ότι η Ουάσινγκτον συνεργάζεται με την Τουρκία και αξιολογεί τα στοιχεία που της παρουσιάστηκαν σε βάρος του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, την έκδοση του οποίου απαιτεί η τουρκική κυβέρνηση καθώς τον χαρακτηρίζει υποκινητή της απόπειρας στρατιωτικού πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου. Ωστόσο, τόνισε ότι πρέπει να εκπληρωθούν όλες οι νομικές προϋποθέσεις και να τηρηθούν οι νόμιμες διαδικασίες.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος αναμένεται να συναντηθεί με τον Μπάιντεν αργότερα σήμερα, τόνισε νωρίτερα ότι η κυβέρνησή του θα συνεχίσει να στέλνει στις αμερικανικές αρχές έγγραφα με στοιχεία σε βάρος του Γκιουλέν, ο οποίος ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ από το 1999, αξιώνοντας για άλλη μια φορά την έκδοσή του.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο Μπάιντεν επισήμανε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν κανένα συμφέρον να προστατεύσουν οποιονδήποτε έχει βλάψει μια συμμαχική χώρα. Σημείωσε πως καταλαβαίνει τα έντονα συναισθήματα που προκαλεί στην Τουρκία η υπόθεση του Γκιουλέν. Επιπλέον, τόνισε πως η Ουάσινγκτον προσφέρει αταλάντευτη στήριξη στην Άγκυρα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα και θα συνεχίσει να το πράττει καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη προσπάθειες για την ενίσχυση της τουρκικής δημοκρατίας.

Ο Τζο Μπάιντεν ανέφερε ακόμη πως η Ουάσινγκτον δεν είχε καμιά ενημέρωση εκ των προτέρων για το αποτυχημένο πραξικόπημα και διαβεβαίωσε πως οι ΗΠΑ δεν θα υποστήριζαν ποτέ την προδοτική συμπεριφορά μιας μερίδας αξιωματικών των τουρκικών ένοπλων δυνάμεων.

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ επισήμανε ότι η Ουάσινγκτον δίνει μεγάλη σημασία στη σχέση της με την Άγκυρα, μια σχέση μεταξύ συμμάχων, εταίρων και φίλων, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, σημείωσε ότιαναμένει η νομική διαδικασία για την έκδοση του Γκιουλέν να διεξαχθεί δίχως καθυστερήσεις και χαιρέτισε τις ειλικρινείς, όπως τις χαρακτήρισε, δηλώσεις του αμερικανού αντιπροέδρου. Σημείωσε ότι οι δηλώσεις αυτές έχουν μεγάλη σημασία για την κυβέρνηση και τον λαό της Τουρκίας. Επιπλέον, ανέφερε ότι η Άγκυρα δεν θα επιτρέψει ποτέ στα όποια γεγονότα να βλάψουν τη σχέση της με την Ουάσινγκτον.

Εξάλλου, ο Γιλντιρίμ κάλεσε να βρεθεί μια κοινή λύση για να τερματιστεί η κρίση στη Συρία και διεμήνυσε πως η Άγκυρα δεν θα αποδεχθεί τη δημιουργία μιας νέας κουρδικής κρατικής οντότητας στη συριακή επικράτεια, ζητώντας να προστατευθεί η εδαφική ακεραιότητα και η εθνική κυριαρχία της Συρίας.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα