Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης μπορεί να επιφέρει «θετικό σοκ» για την ελληνική οικονομία

Με την έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης που βρίσκεται σε εξέλιξη, μπορεί να υπάρξει ένα θετικό σοκ για την ελληνική οικονομία, επισήμανε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, περιγράφοντας τον οδικό χάρτη εξόδου από την κρίση σε παρέμβαση του σήμερα το βράδυ σε εκδήλωση με θέμα «Συμμαχία ενάντια στη λιτότητα για τη δημοκρατία στην Ευρώπη».sunedriasi-koinobouleutikis-omadas-syriza-dragasakis1422952193

Εστιάζοντας στις θετικές επιπτώσεις από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης ο Γιάννης Δραγασάκης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην αποκατάσταση της ρευστότητας, στην συμμετοχή μας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, στη δημιουργία νέων χρηματοδοτικών εργαλείων, στην εξάλειψη των capital controls και στην έναρξη της συζήτησης για έξοδο στις αγορές. Επίσης, στις θετικές επιπτώσεις στο τραπεζικό σύστημα, καθώς θα μπει σε εφαρμογή η ενεργητική διαχείριση των κόκκινων δανείων.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ανέφερε ακόμη, δύο παράγοντες που συνθέτουν τον οδικό χάρτη εξόδου από την κρίση, πέραν της εφαρμογής της συμφωνίας με τους δανειστές μας με τον πιο δίκαιο τρόπο: την υλοποίηση του παράλληλου προγράμματος και την εφαρμογή μίας νέας βιώσιμης αναπτυξιακής πολιτικής, που μεταξύ άλλων θα διαχειριστεί και τις κοινωνικές ανισότητες.

Για το παράλληλο πρόγραμμα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είπε ότι με τη πάροδο του χρόνου θα γίνεται το βασικό πρόγραμμα της κυβέρνησης, με στόχο να αποκαταστήσει τις ζημιές που έγιναν από τις εφαρμογές των μνημονίων. Για το νέο βιώσιμο πρόγραμμα δίκαιης ανάπτυξης, τόνισε ότι θα τεθεί σε διάλογο μετά το τέλος των διαπραγματεύσεων.

Ο Γιάννης Δραγασάκης έκανε εκτενή αναφορά στο προσφυγικό ζήτημα, επισημαίνοντας την ανάγκη επίλυσης του προβλήματος στην πηγή του, δηλαδή με ένα αξιόπιστο σχέδιο που θα σταματήσει τον πόλεμο στην Συρία και γενικότερα θα σταθεροποιήσει την περιοχή ώστε να σταματήσουν οι προσφυγικές ροές. Το προσφυγικό δεν μπορεί να λυθεί χωρίς μέρισμα ευθύνης όλων των λαών, επεσήμανε, ενώ απευθυνόμενος στα γειτονικά μας κράτη είπε χαρακτηριστικά: Αγαπητοί μας γείτονες κάνετε λάθος στο κλείσιμο των συνόρων. Βλάπτετε και το μακροχρόνιο συμφέρον των ίδιων των λαών σας.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έδωσε έμφαση και στην μάχη κατά της διαπλοκής, αλλά και των συμφερόντων που αντιστέκονται στις αλλαγές, έκανε λόγο για μάχη ανάμεσα στο νέο και το παλαιό.

Αναφερόμενος στην πολιτική της λιτότητας σε ευρωπαϊκό επίπεδο ο Γ. Δραγασάκης επισήμανε ότι η λιτότητα βαθαίνει την κρίση, δεν μειώνει τις ανισότητες και φθείρει την Δημοκρατία, ενώ δημιουργεί χώρο για ανάδειξη ακραίων ακροδεξιών δυνάμεων, δίνοντας ως παράδειγμα τα πρόσφατα αποτελέσματα των τοπικών εκλογών στην Γερμανία, δίνοντας έμφαση στην δημιουργία σε ευρωπαϊκό επίπεδο συμμαχιών για την αλλαγή της πολιτικής λιτότητας στην Ευρώπη.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα