Η Μέρκελ ζητά μόνιμη θέση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Το βήμα του ΟΗΕ χρησιμοποιεί η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ για να επαναλάβει το διαρκές αίτημα περί συμμετοχής της Γερμανίας στα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας. “Το 0,7% του ΑΕΠ μας για την καταπολέμηση της ακραίας φτώχειας”, αναφέρει η Deutsche Welle.

Ολοκληρώνονται σε λίγη ώρα οι εργασίες της Διάσκεψης για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη των ΗΕ με τη συμμετοχή και των 193 χωρών – μελών του διεθνούς οργανισμού. Προηγήθηκε η υπογραφή ατζέντας με συνολικά 19 μέτρα και 169 στόχους για την καταπολέμησης της ακραίας φτώχειας, της πείνας και της εξαθλίωσης, της κλιματικής αλλαγής και για τη δυνατότητα υγειονομικής περίθαλψής και εκπαίδευσης σε όλους με χρονικό ορίζοντα το 2030.

«Να αντανακλά τους παγκόσμιους συσχετισμούς δυνάμεων»

Μιλώντας στην Ολομέλεια του σώματος η καγκελάριος Μέρκελ εξήγγειλε ότι η χώρα της θα ακολουθήσει αυτούς τους στόχους από τη πρώτη γραμμή του πυρός και καταχειροκροτήθηκε όταν ανακοίνωσε ότι το 0,7% του γερμανικού ΑΕΠ θα δοθεί για αναπτυξιακή βοήθεια. Η γερμανίδα καγκελάριος προσπάθησε να ενθαρρύνει κι άλλες χώρες να δώσουν μάχη για ένα έναν κόσμο χωρίς εξαθλίωση λέγοντας «ότι έχουμε διανύσει ήδη τη μισή διαδρομή, καταφέραμε να μειώσουμε στο μισό την απόλυτη φτώχεια κι αυτό μας δίνει αφορμή για να ελπίσουμε ότι θα μπορέσουμε να καταφέρουμε και την επόμενη φάση».

Στο περιθώριο των εργασιών η γερμανίδα καγκελάριος είχε την ευκαιρία να κάνει συναντήσεις με άλλους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, κατά τις οποίες υπογράμμισε την αναγκαιότητα μεταρρυθμίσεων στους κόλπους του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ. «Για να επιλύσουμε τα προβλήματα ενώπιον των οποίων ευρισκόμαστε, χρειαζόμαστε νέες μεθόδους εργασίας. Σε αυτές ανήκουν και η μεταρρύθμιση του Συμβ. Ασφαλείας, έτσι ώστε να αντανακλά καλύτερα από ότι συμβαίνει σήμερα τους παγκόσμιους συσχετισμούς δυνάμεων», υπογράμμισε η καγκελάριος υπενθυμίζοντας ένα πάγιο αίτημα της γερμανικής εξωτερική πολιτικής των τελευταίων χρόνων.

Βραζιλία, Ινδία, Ιαπωνία

Επ΄ αυτού η καγκελάριος είχε συνομιλίες με την πρόεδρο της Βραζιλίας Ντίλμα Ρούσεφ, και τους πρωθυπουργούς της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε και της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι, με τους οποίους αντάλλαξε απόψεις για τις κωλυσιεργίες στις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες του διεθνούς οργανισμού. Και οι τέσσερις χώρες αλληλοϋποστηρίζονται στον κοινό στόχο να εισέλθουν στο κλαμπ των ισχυρών αυτού του κόσμου καταλαμβάνοντας μόνιμη θέση στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Μετά τη συνάντηση Μέρκελ, Ρουσέφ, Άμπο και Μόντι δήλωσαν ότι «ένα πιο αντιπροσωπευτικό, πιο νομιμοποιημένο και πιο αποτελεσματικό Συμβούλιο Ασφαλείας χρειάζεται περισσότερο από ποτέ για να ανταποκριθεί στις παγκόσμιες κρίσεις και διενέξεις που έχουν κλιμακωθεί τα τελευταία χρόνια».

Η διεύρυνση των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, που αριθμεί σήμερα 15 μέλη, αφορά στα πέντε μόνιμα μέλη, τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, την Κίνα, τη Γαλλία και τη Βρετανία με δικαίωμα αρνησικυρίας στις πιο κρίσιμες για την ανθρωπότητα αποφάσεις του διεθνούς οργανισμού. Οι αποφάσεις για ριζικές μεταρρυθμίσεις λαμβάνονται με ενισχυμένη πλειοψηφία και των 15 χωρών, αλλά οι προσπάθειες έχουν αποτύχει μέχρι στιγμής γιατί δεν έχει επιτευχθεί συναίνεση για το ποια χώρα θα γίνει μόνιμο μέλος και πως θα μοιραστούν οι υπόλοιπες θέσεις.

Πηγή: Deutsche Welle

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα