Η κόντρα για το Ελληνικό συνεχίζεται

590_45ef3f448bcc99d55459eb0ed2c1aef4Σύγκρουση Κυβέρνησης-ΝΔ με φόντο την επένδυση του Ελληνικού έχει ξεσπάσει τις τελευταίες μέρες ,με το υπουργείο πολιτισμού να απαντά σε όσους σπείρουν την καταστροφολογία,πως ο «θόρυβος που έχει προκληθεί από τα δημοσιεύματα γύρω από το Ελληνικό οφείλεται σε κύκλους που θολώνοντας τα γεγονότα, επιδιώκουν να προκαλέσουν προβλήματα στην κυβέρνηση» καταλήγοντας πως οι εξελίξεις για μία ακόμα φορά θα τους διαψεύσουν.
Στο ενημερωτικό δελτίο του υπουργείου σημειώνεται ότι η πρόταση κήρυξης – οριοθέτησης αρχαιολογικού χώρου αφορά σε μία ευρύτερη περιοχή στους Δήμους Αλίμου και Ελληνικού – Αργυρούπολης. Στην περίπτωση Αφάντου, η κήρυξη – οριοθέτηση αρχαιολογικού χώρου δεν δεσμεύει την περιοχή ούτε μεταβάλλει επί τα χείρω τους συνήθεις όρους, που ισχύουν από την πλευρά του αρχαιολογικού νόμου για τα δημόσια και ιδιωτικά έργα σε ολόκληρη τη χώρα.

«Συνεπώς η κήρυξη – οριοθέτηση αρχαιολογικού χώρου δεν προκαλεί κανένα πρόβλημα στην εξέλιξη της επένδυσης του Ελληνικού ούτε στρέφεται ενάντιά της. Απλά επισημαίνει και γνωστοποιεί με θεσμικό τρόπο ότι στην ευρύτερη περιοχή έχουν εντοπιστεί και υπάρχουν ορατές αρχαιότητες, συνεπώς θα πρέπει να τηρούνται οι προβλεπόμενες διαδικασίες του αρχαιολογικού νόμου, που ισχύουν σε όλα τα μεγάλα και μικρά έργα σε ανάλογες περιπτώσεις» επισημαίνει το υπουργείο.

 

 

·Για την πρόταση χαρακτηρισμού νεότερων μνημείων

Όσον αφορά στα νεότερα μνημεία, ήδη στο παρελθόν έχουν γίνει χαρακτηρισμοί τεσσάρων κτηρίων στην περιοχή του Ελληνικού, συγκεκριμένα ο σταθμός του ανατολικού αεροδρομίου του αρχιτέκτονα Σάαρινεν και τρία υπόστεγα.

Πιο πρόσφατα, το εργαστήριο αστικού περιβάλλοντος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου κατέθεσε στο Υπουργείο Πολιτισμού έκθεση – αίτηση, στην οποία τεκμηριώνεται η μεγάλη ιστορική, αρχιτεκτονική και τεχνική αξία κτιρίων, εγκαταστάσεων και εξοπλισμού, που διατηρούνται στους χώρους του πρώην αεροδρομίου, τα οποία το ΕΜΠ ζήτησε να χαρακτηριστούν ως μνημεία, πρόταση που έχει υιοθετηθεί και από το Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών (ICOMOS).

Την πρόταση αυτή οι Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού οφείλουν να επεξεργαστούν και να αντιμετωπίσουν, σύμφωνα με τις διαδικασίες που προβλέπει ο αρχαιολογικός νόμος και οι οποίες ακολουθήθηκαν.

Στα δημοσιεύματα γίνεται αναφορά σε σειρά κτηρίων, με βάση προκαταρκτική πρόταση της περιφερειακής υπηρεσίας νεότερων μνημείων του Υπουργείου που ασκεί τον επιτόπιο έλεγχο στην περιοχή προς την αρμόδια διεύθυνση της κεντρικής υπηρεσίας του Υπουργείου. Αποκρύπτεται, όμως, από τα δημοσιεύματα ότι η εν λόγω διεύθυνση σύμφωνα με την προβλεπόμενη από τον νόμο διαδικασία έχει ήδη αποστείλει την τελική εισήγησή της προς τους ενδιαφερόμενους φορείς για χαρακτηρισμό ή μη μόνο των εξής κτηρίων: (α) του κελύφους του αρχικού κτηρίου του δυτικού αεροσταθμού (αίθουσα αφίξεων – αναχωρήσεων εξωτερικού), (β) του παλαιού πύργου ελέγχου του αεροσταθμού, (γ) του αγγλικού υπόστεγου (Παγόδα) και (δ) του αρχικού πυρήνα του συγκροτήματος του πρώην αμερικανικού κολλεγίου Αθηνών (νυν κτήρια ΥΠΑ).

Οι προτάσεις για την κήρυξη – αναοριοθέτηση αρχαιολογικού χώρου στους Δήμους Αλίμου και Ελληνικού – Αργυρούπολης και για τον χαρακτηρισμό νεότερων μνημείων στην περιοχή της επένδυσης του Ελληνικού έχουν γίνει αντικείμενο ενδελεχούς επεξεργασίας από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού, σε σειρά συσκέψεων και αυτοψιών. Στο πλαίσιο των διαδικασιών που οφείλουν να ακολουθούνται, ήταν και η ευρύτερη κοινοποίηση των προτάσεων στους εμπλεκόμενους φορείς, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει ο αρχαιολογικός νόμος, για λόγους διαφάνειας και χρηστής διοίκησης.

Παράλληλα, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού βρίσκεται σε στενή συνεργασία και συντονισμό με τους υπόλοιπους φορείς της κυβέρνησης, συμμετέχοντας εποικοδομητικά σε συσκέψεις και ανταλλάσσοντας εγκαίρως ενημέρωση και στοιχεία, όπως μπορεί πολύ εύκολα να διασταυρωθεί. Συνεπώς, δεν έχει υπάρξει κανένας αιφνιδιασμός ούτε βέβαια υπάρχει πρόθεση να προκληθούν προβλήματα στην επένδυση.

Στο επόμενο διάστημα επίκειται η εξέταση των προτάσεων στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και το Κεντρικό Συμβούλιο Νεότερων Μνημείων. Αυτό έχει προγραμματιστεί να γίνει εγκαίρως, χωρίς να υπάρξει καμία καθυστέρηση στην εξέλιξη της επένδυσης. Κατά τη συζήτηση των θεμάτων, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς θα έχουν βήμα να εκθέσουν τις απόψεις και την επιχειρηματολογία τους, που θα ληφθούν υπ’ όψιν στις γνωμοδοτήσεις των συμβουλίων.

Η όλη προσπάθεια που γίνεται από την Κυβέρνηση σε σχέση με την επένδυση του Ελληνικού δεν στρέφεται εναντίον της αλλά εντάσσεται στην έγκαιρη ολοκλήρωση του ευρύτερου θεσμικού πλαισίου, που οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν αφήσει για χρόνια σε εκκρεμότητα, προκειμένου να προχωρήσει εντός των χρονοδιαγραμμάτων η έγκριση του ολοκληρωμένου σχεδίου χωρικής ανάπτυξης της επένδυσης.

Σε αντίθεση με όσους καταστροφολογούν ότι η πολιτιστική κληρονομιά «διώχνει τις επενδύσεις», πάγια θέση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού είναι ότι η θεσμική και φυσική προστασία και ανάδειξη του πολιτιστικού αποθέματος της χώρας μπορούν και πρέπει να συνυπάρξουν με τη σύγχρονη ζωή και την ανάπτυξη, διασφαλίζοντας  βιωσιμότητα και αειφορία.

Ο θόρυβος που έχει προκληθεί από τα δημοσιεύματα γύρω από το Ελληνικό οφείλεται σε κύκλους που, θολώνοντας τα γεγονότα, επιδιώκουν να προκαλέσουν προβλήματα στην Κυβέρνηση.

Οι εξελίξεις για μία ακόμα φορά θα τους διαψεύσουν.

Και η πολιτιστική κληρονομιά θα προστατευτεί και θα αναδειχτεί και η επένδυση στο Ελληνικό θα προχωρήσει απρόσκοπτα, αξιοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που προσφέρει ο πολιτισμός και εν τέλει κερδίζοντας προστιθέμενη αξία.

ΕΜΠ: Αξιόλογα προς διάσωση ιστορικά κτίρια και εγκαταστάσεις

Έκθεση του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, που συντάχθηκε τον Ιούνιο του 2016, τεκμηριώνει την ιστορική, αρχιτεκτονική και τεχνική σπουδαιότητα συγκεκριμένων κτιρίων, εγκαταστάσεων και κινητού εξοπλισμού που σώζoνται στο χώρο του πρώην αεροδρομίου και του Αγίου Κοσμά.

Στο μεγάλο χωρικό σύμπλεγμα το αεροδρομίου διασώζονται εκατοντάδες κτίρια και εγκαταστάσεις της αρχικής και των μεταγενέστερων φάσεων λειτουργίας του.

Το κτιριακό απόθεμα του συνόλου του χώρου, καταγράφηκε συστηματικά και αξιολογήθηκε στο πλαίσιο της έρευνας του Εργαστηρίου Αστικού Περιβάλλοντος ΕΜΠ «Βασικές αρχές σχεδιασμού Μητροπολιτικού Πάρκου Πρασίνου στο πρώην αεροδρόμιο Ελληνικού» (2009- 2011).

Στην έκθεση περιλαμβάνονται όσα εξ αυτών αξιολογούνται ως εξόχως σημαντικά ως προς την ιστορική, αρχιτεκτονική, τοπιακή και τεχνική τους αξία.

Πρόκειται για κτίρια, τεχνικές εγκαταστάσεις και εξοπλισμό της Ολυμπιακής Αεροπορίας, για τα κτίρια της αρχικής φάσης του πρώην Αμερικανικού Κολλεγίου Θηλέων (νυν Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας) όπως και για τα κτίρια και εγκαταστάσεις της αρχικής φάσης του Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Νεότητας Αγίου Κοσμά.

Η αντίδραση της αντιπολίτευσης 

Σε ανακοίνωσή της η ΝΔ επισημαίνει ότι η «η επένδυση του Ελληνικού και μαζί με αυτήν χιλιάδες θέσεις εργασίας κινδυνεύουν να τιναχθούν στον αέρα» εξαιτίας της πρόθεση του υπουργείου Πολιτισμού να κηρύξει «με ακατανόητη καθυστέρηση» ως αρχαιολογικό χώρο σχεδόν ολόκληρη την έκταση.

«Για μια ακόμη φορά η Κυβέρνηση παράγει αδιέξοδα. Τα, τουλάχιστον, περίεργα μπρος – πίσω στο ζωτικό για την οικονομική ανάκαμψη της χώρας τομέα των επενδύσεων, έχουν ως πρώτο θύμα τους τις θέσεις απασχόλησης που εναγώνια περιμένουν οι άνεργοι συμπολίτες μας» αναφέρεται στην ανακοίνωση  και συμπληρώνεται «Κάθε φορά που δρομολογείται κάποια σοβαρή επένδυση στη χώρα, υπαρκτές ή τεχνητές ενδοκυβερνητικές διαμάχες και δυσλειτουργίες, τη δυναμιτίζου». Καλείται τέλος ο πρωθυπουργός να λάβει άμεσα ξεκάθαρη θέση.

«Μόλις δυο μήνες μετά την υπογραφή του Μνημονίου, μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ και των επενδυτών και μετά την έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η κυβέρνηση οδηγεί σε ναυάγιο τη μεγαλύτερη επένδυση των τελευταίων δεκαετιών» τονίζει σε δήλωσή του ο υπεύθυνος της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) για Ενέργεια, Περιβάλλον και Υποδομές, Γιάννης Μανιάτης, αναφορικά με πρόσφατες εξελίξεις για το Ελληνικό.

Η διεθνής απαξίωση της χώρας κορυφώνεται με την πρόθεση να κηρυχθεί ως αρχαιολογικός χώρος το Ελληνικό και μνημεία τα κτίρια του αεροδρομίου, ο υδατόπυργος, ακόμη και ο … διάδρομος προσγειώσεων! Λες και όλα αυτά δεν υπάρχουν εδώ και δεκαετίες, λες και δεν τα ήξερε η κυβέρνηση όταν το ΤΑΙΠΕΔ έβαζε την υπογραφή του στην κατακύρωση του διαγωνισμού, σημειώνει ο κ. Μανιάτης.

Συνεχίζοντας, υπογραμμίζει ότι «η απρόβλεπτη αυτή εξέλιξη είναι επικίνδυνη, με πιθανές συνέπειες, όπως να παραμείνει το Ελληνικό εγκαταλελειμμένο, περιοχή διακίνησης ναρκωτικών και αποθήκη ψυχών προσφύγων, να χαθούν 70.000 θέσεις εργασίας και η ευκαιρία να δρομολογηθεί μια νέα αναπτυξιακή πορεία για το λεκανοπέδιο Αττικής, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο Νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας – Αττικής (ν. 4277/2014), που ο ΣΥΡΙΖΑ (τυχαία;)καταψήφισε.

Δεύτερον να μην υπογραφεί η σύμβαση εντός του Σεπτεμβρίου, η οποία είναι προαπαιτούμενο για την αξιολόγηση και τη δόση που περιμένουμε. Τρίτον, να υπάρξει κίνδυνος αποχώρησης του επενδυτή και να απαιτηθούν σοβαρές αποζημιώσεις για αθέτηση συμβατικών υποχρεώσεων. Την ιλαροτραγωδία την έχουμε ξαναδεί με τον ΟΛΠ, ΟΛΠ+4,28% τη ΔΕΗ, ΔΕΗ+1,48% τα 14 Αεροδρόμια, την Αφάντου στη Ρόδο, τον Αστέρα. Όλα, στο βωμό της ικανοποίησης του τοπικού κομματικού ακροατηρίου του ΣΥΡΙΖΑ, αγνοώντας τον κίνδυνο να διασυρθεί διεθνώς η χώρα και να υπονομευθούν παραπέρα τα θέματα της ανάπτυξης και της απασχόλησης. Θέματα που δεν πρέπει να αφεθούν να ρυθμιστούν από τις άναρχες δυνάμεις των εσωκομματικών οπλαρχηγών και μηχανισμών.

Σε ανάρτησή του στο «Facebook», ο πρόεδρος του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης κάνει λόγο για «αυγουστιάτικη συνωμοσία υπουργών και ενός τμήματος του ΣΥΡΙΖΑ, για να καθυστερήσει περισσότερο η αξιοποίηση του Ελληνικού».

Επικαλούμενος τα δημοσιεύματα, υπογραμμίζει ότι «κινούν την διαδικασία για να οριστεί ως αρχαιολογικός χώρος η περιοχή που εκτείνεται στους Δήμους Αλίμου και Ελληνικού – Αργυρούπολης». «Είναι άλλωστε γνωστό σε όλη την οικουμένη ότι το περιζήτητο αρχαιολογικό τρίπτυχο της χώρας είναι η Αφάντου στην Ρόδο, το Μαρκόπουλο και το Ελληνικό» προσθέτει με ειρωνικό ύφος.

«Αν είχαν κότσια, θα έπρεπε να βγουν και να πουν καθαρά όχι στην αξιοποίηση αλλά πού να διακινδυνεύεις καλοκαιριάτικα το Υπουργείο σου … Να χάσουν και την δουλειά τους και οι διορισμένοι φίλοι σου» καταλήγει ο κ. Θεοδωράκης.

Στο ίδιο μήκος σχήματος κινείται και η Ένωση Κεντρώων, η οποία σε ανακοίνωσή της, κάνει λόγο για «ερασιτεχνισμούς». «Έπρεπε να συμφωνηθεί η επένδυση, για να συζητηθεί εκ των υστέρων ότι το Ελληνικό είναι αρχαιολογικός χώρος; Όλα στο πόδι σε αυτή τη χώρα; Καμία υπευθυνότητα; Κανείς δεν πρόκειται να μας πάρει στα σοβαρά, δυστυχώς» αναφέρει και σημειώνει ότι «είμαστε άξιοι της μοίρας μας».

Φλαμπουράρης:Προσχώματα στην επένδυση στο Ελληνικό φέρουν όσοι συσκοτίζουν την αλήθεια

Με γραπτή δήλωσή του ο Υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης, παρεμβαίνει στο θέμα που προέκυψε με την επένδυση στο Ελληνικό, μετά την δημοσιοποίηση εγγράφων υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού που αποκάλυπταν την πρόθεση να κηρυχθεί ως «αρχαιολογικός χώρος» το μεγαλύτερο μέρος της υπό παραχώρηση έκτασης.

Ο υπουργός Επικρατείας εμμέσως πλην σαφώς αναφέρει ότι τόσο ως αρχαιολογικοί χώροι, όσο και ως νεότερα μνημεία θα παραμείνουν όσα αναφέρονται ρητά στη σύμβαση που έχει υπογραφεί από το ελληνικό δημόσιο, ενώ επαναλαμβάνει πως ήταν επιτυχής η τελική διαπραγμάτευση κυβέρνησης και επενδυτών.

Ολόκληρη η δήλωση του Αλέκου Φλαμπουράρη:

«Οι αρχαιολογικοί χώροι στα 6.000 στρέμματα του Ελληνικού είναι προσδιορισμένοι και αναφέρονται στην σύμβαση που έχει υπογραφεί.

Επίσης στη σύμβαση αναφέρονται και τα χαρακτηρισμένα ως νεότερα μνημεία που ξεπερνούν τα 35.000 τετραγωνικά μέτρα.

Η επικαιροποίηση, λοιπόν, είναι αναγκαία για την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος και του σχεδίου ολοκληρωμένης ανάπτυξης.

Ως εκ τούτου, όσοι προσπαθούν να συσκοτίσουν την αλήθεια, όπως τα διάφορα κόμματα της αντιπολίτευσης με επικεφαλής τη ΝΔ, επιδιώκουν να φέρουν προσχώματα στην επένδυση, ιδιαίτερα μετά τις επιτυχίες που υπήρξαν κατά την τελική διαπραγμάτευση κυβέρνησης και επενδυτών».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα