Η “ισσοροπιστική” διάθεση της ΕΕ προς την Τουρκία

epa00551282 Turkish Prime Minister Recep Tayyip Erdogan makes his speech under Turkish and EU flags during a dinner "iftar" that ends the fasting for Muslims during Ramadan, in Istanbul on Wednesday, 12 October 2005. German Chancellor Schroeder arrived here today to be the first non-Muslim politician to attend a breaking fast dinner by invitation of Erdogan.  EPA/TOLGA BOZOGLU

Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πρόοδο της υποψήφιας προς ένταξη Τουρκίας δημοσιεύεται κάθε χρόνο τον Οκτώβριο, φέτος όμως προσφυγικό και εκλογές “προστάτεψαν” την Τουρκία και τον Ερντογάν καθυστερώντας την δημοσίευσή της.Μάλιστα,κύκλοι των Βρυξελλών αναφέρουν ότι κεντρικό ρόλο στο “φρενάρισμα” της δημοσίευσης της έκθεσης έπαιξε ο Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ.

Παρ’όλα αυτά στο φως της δημοσιότητας έχουν διαρρεύσει στοιχεία από την έκθεση η οποία απ’ότι φαίνεται έχει έναν ισορροπιστικό χαρακτήρα με επαίνους,αλλά  και σκληρή κριτική.

Ακόμα όμως κι αν θεωρηθεί ότι δεν υφίσταται αυτή η ισσοροπιστική διάθεση στην έκθεση της Κομισιόν,αρκεί κάποιος   να αναλογιστεί την στάση της ΕΕ σχετικά με την καθυστέρηση της έκθεσης όλο το προηγούμενο διάστημα.Μια κίνηση η οποία μόνο “θετικά” παρεμβατική θα μπορούσε να χαρακτηριστεί,όταν η αναβολή της δημοσίευσης της έκθεσης μόνο θετικά θα μπορούσε να λειτουργήσει για τον Ερντογάν.Άλλωστε, δεν έχει περάσει και μεγάλο διάστημα όταν αξιωματούχοι και ηγέτες της ΕΕ εξέφραζαν ανοιχτά την “άποψή” τους σχετικά με τις πολιτικές εξελίξεις στο εσωτερικό της Ελλάδας…

Τώρα,ειδικότερα,η γερμανική Welt αναφέρει ότι  η Κομισιόν φέρεται να διαπιστώνει απόλυτη ακινησία στις προσπάθειες για την οικοδόμηση ανεξάρτητου δικαστικού συστήματος στην Τουρκία,ενώ παράλληλα παρατηρεί σοβαρά ζητήματα να προκύπτουνόσον αφορά τα πολιτικά δικαιώματα.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται μάλιστα στην προεκλογική περίοδο, με την Κομισιόν να σημειώνει ότι «τα ΜΜΕ βρέθηκαν αντιμέτωπα με αυξανόμενη πίεση και εκφοβισμό, που συνέβαλε στην αυτολογοκρισία». Επιπλέον, καταγράφεται «υψηλός αριθμός επιθέσεων σε υποψηφίους και κομματικούς συνεργάτες» ενώ σημειώνεται πως «υπήρξε η εντύπωση» ότι ο πρόεδρος Ερντογάν ευνοήσε το ΑΚΡ κατά τη διάρκεια της προεκλογικής μάχης (κάτι που, ως πρόεδρος, δεν θα έπρεπε να κάνει βάσει Συντάγματος).

Η διαφθορά στο εσωτερικό σύστημα της Τουρκίας φαίνεται να μπαίνει στο στόχαστρο της Κομισιόν,αναφέροντας ότι η  καταπολέμησή της παραμένει «ανεπαρκής» και παραμένει  ακόμη «εκτεταμένη».

Το Κουρδικό,επίσης είναι ένα σημείο στο οποίο η Κομισιόν στρέφει ιδιαίτερα την προσοχή της,αναφέροντας ότι «είναι επιτακτικό να ξεκινήσει εκ νέου η ειρηνευτική διαδικασία με τους Κούρδους, καθώς παραμένει ο καλύτερος τρόπος να επιλυθεί μία σύγκρουση που έχει στοιχίσει τόσες ζωές».

«Η νέα κυβέρνηση πρέπει να δώσει προτεραιότητα στην προώθηση της Δημοκρατίας και τη συμφιλίωση» αναφέρει η έκθεση.

Ωστόσο, απο την άλλη μεριά η Κομισιόν δεν ξεχνάει να επαινέσει την Άγκυρα όσον αφορά το προσφυγικό,λέγοντας ότι κάνει «αξιοσημείωτες προσπάθειες» στην υποδοχή προσφύγων από τη Συρία -οι οποίοι ξεπερνούν τα δύο εκατομμύρια στη χώρα, υπενθυμίζεται- αν και σημειώνει πως υπάρχουν ακόμη «ορισμένα κενά», κυρίως όσον αφορά την πρόσβαση Σύρων στην αγορά εργασίας.

Η Κομισιόν ταυτόχρονα  σημειώνει πως «απαιτούνται μεγαλύτερες προσπάθειες» αναφορικά με την φύλαξη των συνόρων, καθώς  δεν υπάρχει ενιαίο σύστημα διαχείρισης των συνόρων και ενιαία πολιτική υπηρεσία για την προστασία τους. Στην έκθεση αναφέρεται ότι πρέπει να ενισχυθεί ο συντονισμός των διάφορων συναρμόδιων υπηρεσιών.

Τέλος,σχετικά με την οικονομική πορεία της γείτονος χώρας,η Κομισιόν την χαρακτηρίζει   καλά ανεπτυγμένη και ότι «μπορεί να θεωρηθεί λειτουργική οικονομία της αγοράς», έχοντας καλές προϋποθέσεις να αντεπεξέλθει στον ανταγωνισμό του ευρωπαϊκού περιβάλλοντος.

 

 

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα