Η Ε.Ε. δίνει προθεσμία μέχρι αύριο στο Βέλγιο για τη συμφωνία CETA

kg-300x207Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δώσει προθεσμία στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση του Βελγίου μέχρι αργά αύριο, Δευτέρα, για να εξασφαλίσει την υποστήριξη και της περιοχής της Βαλονίας στην εμπορική συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Καναδά, διαφορετικά η προγραμματισμένη σύνοδος κορυφής για την υπογραφή της συμφωνίας θα ακυρωθεί, δήλωσε σήμερα πηγή της ΕΕ.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ θα μιλήσει στον βέλγο πρωθυπουργό Σαρλ Μισέλ μέχρι αργά αύριο, Δευτέρα, είπε η πηγή, προκειμένου ο καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό να μπορεί να αποφασίσει αν θα ταξιδέψει για τις Βρυξέλλες για την υπογραφή της συμφωνίας την Πέμπτη.

Η ΕΕ και ο Καναδάς θα αποφασίσουν αύριο βράδυ αν θα διεξαχθεί η σύνοδο κορυφής για την υπογραφή της CETA. “Αύριο το απόγευμα ή το βράδυ ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ θα έχει τηλεφωνική συνομιλία με τον πρωθυπουργό του Καναδά Τζάστιν Τριντό για να αποφασίσουν αν θα πραγματοποιηθεί η (προγραμματισμένη) σύνοδος κορυφής”, δήλωσε ευρωπαϊκή πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Αν ο Μισέλ δεν μπορέσει να διαβεβαιώσει τον Τουσκ ότι το Βέλγιο θα είναι σε θέση να επιτρέψει στην ΕΕ να υπογράψει τη συμφωνία, τότε η σύνοδος κορυφής ΕΕ-Καναδά θα αναβληθεί, δεν θα οριστεί νέα ημερομηνία, παρότι η πηγή ανέφερε ότι ούτε η ΕΕ ούτε ο Καναδάς θέλουν να εγκαταλείψουν μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου η οποία ετοιμαζόταν επί χρόνια.

Όλα τα άλλα 27 κράτη μέλη θέλουν την υπογραφή της CETA, όπως και ο συνασπισμός υπό τους φιλελεύθερους του οποίου ηγείται ο Μισέλ. Ωστόσο ο πρωθυπουργός του Βελγίου δεν μπορεί να ενεργήσει χωρίς τη συναίνεση των πέντε περιφερειακών αρχών. Οι σοσιαλιστές της Βαλονίας αντιδρούν τονίζοντας ότι η συμφωνία είναι κακή για τους αγρότες της Ευρώπης, ενώ δίνει υπερβολικά πολλές εξουσίες στα παγκόσμια εταιρικά συμφέροντα.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα