Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει ύφεση τουλάχιστον μέχρι και το 2017

yfeshΛίγες ώρες μετά την δημοσίευση της  έκθεσης του ΔΝΤ, που προβλέπει ότι το ελληνικό χρέος χρειάζεται σημαντική ελάφρυνση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έφερε στο φως της δημοσιότητας την δική της ανάλυση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, η οποία πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια του αιτήματος της ελληνικής κυβέρνησης για ένα νέο πρόγραμμα στήριξης.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρεται σε  αναδιαμόρφωση του χρέους,αλλά όχι για διαγραφή του, και υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα να υλοποιήσει τα μεταρρυθμιστικά μέτρα που απαιτούν οι πιστωτές.

Σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν, που συντάχθηκε σε συνεργασία με την ΕΚΤ στις 10 Ιουλίου τα σημαντικότερα σημεία είναι τα εξής :

Χρέος:

O λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ αναμένεται να ανέλθει σε 165% το 2020 και 150% το 2022, εάν η Ελλάδα λάβει ικανοποιητικά μέτρα για τη μείωσή του, γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα μπορούσε να φθάσει το 187% και το 176%, αντίστοιχα.

Ύφεση-Ανάπτυξη:

H Κομισιόν εκτιμά ότι θα σημειωθεί ισχυρή πτώση της οικονομικής δραστηριότητας το 2015,προβλέποντας ότι , η Ελλάδα αναμένεται να έχει ύφεση 2%-4% το 2015 αντί για 0,5% ανάπτυξη που προβλεπόταν την άνοιξη. Επιπλέον η Επιτροπή προβλέπει ότι η ύφεση θα συνεχιστεί και το 2016, μεταξύ 0,5% και 1,75%. Κατά τη διάρκεια του 2017 αναμένεται να επανέλθει η ανάπτυξη, υπό την προϋπόθεση ότι η πολιτική σταθερότητα θα έχει αποκατασταθεί και θα χαλαρώνουν σταδιακά τα μέτρα ελέγχου στον τραπεζικό τομέα.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα