Η Ελλάδα απείχε από ψήφισμα του ΟΗΕ για την αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους

oie-sima-logotupo

Το ψήφισμα, το οποίο περιλαμβάνει τους βασικούς κανόνες της αναδιάρθρωσης του δημοσίου χρέους εγκρίθηκε με ευρεία πλειοψηφία.Οι νέοι κανόνες, οι οποίοι εδράστηκαν στην εμπειρία από την κρίση της Αργεντινής στις αρχές του 2000, έλαβαν 136 θετικές ψήφους, έξι αρνητικές, ενώ 41 χώρες απείχαν της ψηφοφορίας.

Βάσει του ψηφίσματος, πιστωτές και οφειλέτες οφείλουν να συμπράττουν με καλή πίστη και συνεργασία, προκειμένου να φθάσουν σε μία αμοιβαία συμφωνία για την αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους.

«Ένα ανεξάρτητο κράτος έχει το δικαίωμα να χαράσσει τη μακροοικονομική του πολιτική, συμπεριλαμβανομένης και της αναδιάρθρωσης του χρέους της»  αναφέρεται χαρακτηριστικά.

«Πρόκειται για μία συμφωνία υπέρ της οικονομικής σταθερότητας, της κοινωνικής ειρήνης και της ανάπτυξης» σχολίασε η Αργεντινή. Χώρες όπως οι ΗΠΑ, οι οποίες καταψήφισαν το ψήφισμα, υποστήριξαν ότι τέτοιου είδους συμφωνίες προκαλούν αβεβαιότητα στην παγκόσμια αγορά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Λαϊκή Ενότητα κατήγγειλε χθες , ότι η Ελλάδα έχει επιλέξει να απέχει της ψηφοφορίας, μη στηρίζοντας το ψήφισμα.

Μπορεί η Ελλάδα να είναι μια χώρα με ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα δημοσίου χρέους και να έχει υποστεί τα πιο σκληρά και άδικα προγράμματα δημοσιονομικής λιτότητας, παρ’ όλα αυτά η ελληνική Κυβέρνηση  απείχε από ψήφισμα του ΟΗΕ για την αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους.

 

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα