«Η Ελλάδα αναδύεται δυναμικά μετά από 6 χρόνια ύφεσης»

tsipras_car-thumb-largeΚάλεσμα στους άραβες επιχειρηματίες να επενδύσουν στην Ελλάδα απηύθυνε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, από το βήμα της Ευρωμεσογειακής Συνόδου στην Αθήνα.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στους ισχυρούς ιστορικούς, πολιτιστικούς, οικονομικούς και διπλωματικούς δεσμούς με τον αραβικό κόσμο, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα είναι “λιμάνι και γέφυρα” μεταξύ Ευρώπης και Μέσης Ανατολής.

Η Ελλάδα αναδύεται δυναμικά μετά από έξι χρόνια ύφεσης, ενώ αποτελεί πυλώνα ειρήνης και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, υπογράμμισε.

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον αραβικών χωρών για επενδύσεις στην Ελλάδα σε telecoms, ναυπηγική, ΑΠΕ και πληροφορική, αναφέροντας μεταξύ άλλων τις επενδύσεις σε Ελληνικό και Αστέρα Βουλιαγμένης. Υπάρχει βάση στην οποία μπορούμε να χτίσουμε μελλοντικές συνεργασίες, σημείωσε.

Σημείωσε ότι και οι εμπορικές σχέσεις με τον αραβικό κόσμο είναι αξιόλογες, σημειώνοντας ότι παρά τη δίνη της οικονομικής κρίσης, οι εμπορικές συναλλαγές παρέμειναν ικανοποιητικές.

Το Δεκέμβριο η συζήτηση για πλεονάσματα-χρέος

Η Ελλάδα έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις της, η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης έδειξε ότι υπάρχει μεταρρυθμιστική βούληση στην Ελλάδα, υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας, ζητώντας από τους εταίρους να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για το χρέος.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι το υψηλό δημόσιο χρέος αποτελεί βάρος, εξ ου και στη συμφωνία επιδιώξαμε οι μεταρρυθμίσεις να συνδυαστούν με τις απαραίτητες ενέργειες από τους εταίρους για το χρέος. Οι εταίροι δεσμεύτηκαν για βραχυπρόθεσμες και μεσομακροπρόθεσμες ενέργειες για το χρέος.

«Το Δεκέμβριο θα αποφασιστούν τα άμεσα μέτρα παρεμβάσεων για το χρέος. Αποψή μας είναι ότι αμέσως μετά θα πρέπει να ξεκινήσουν οι συζητήσεις τόσο για τις επόμενες παρεμβάσεις για το χρέος, όσο και για τα για τα πρωτογενή πλεονάσματα από το 2018 και μετά. Αυτό θα ανοίξει το δρόμο για συμμετοχή της Ελλάδας στο QE», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η μείωση του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2018 θα συμβάλλει στην αύξηση των επενδύσεων και την ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής.

Η Ελλάδα επιστρέφει στην ανάπτυξη

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η Ελλάδα επιστρέφει στην ανάπτυξη. Βήμα-βήμα καταφέραμε να σταθεροποιήσουμε την οικονομία και να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις ώστε η διαφαινόμενη ανάκαμψη να έχει μόνιμα και όχι ευκαιριακά χαρακτηριστικά, τόνισε.

Είμαστε αποφασισμένοι για δραστικές μεταρρυθμίσεις στο κράτος και την οικονομία για να παταχθεί οριστικά η γραφειοκρατία, σημείωσε, αναφέροντας το νέο αναπτυξιακό νόμο αλλά και το νέο πλαίσιο για αδειοδοτήσεις.

«Αντιμετωπίζουμε για πρώτη φορά το λαθρεμπόριο και τη σπατάλη του δημοσίου, έχοντας ήδη τα πρώτα αποτελέσματα. Τα δημόσια οικονομικά μας είναι σε τάξη, εισάγουμε πλαίσιο διαχείρισης των επισφαλών δανείων. Οι καταθέσεις επιστρέφουν σταδιακά», σημείωσε μεταξύ άλλων.

Εμφαση σε ενέργεια και τουρισμό

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είφναι βασικός ενεργειακός παίκτης με σημαντικά έργα σε εξέλιξη, όπως ο TAP, ενώ στον τουρισμό σπάμε συνεχώς ρεκόρ στις αφίξεις.

Σημείωσε ότι η Ελλάδα διαθέτει σύγχρονες υποδομές και εξαιρετικά εκπαιδευμένο στελεχιακό δυναμικό.

«Θέλω να σας καλέσω όλους να συνειδητοποιήσετε τις μεγάλες ευκαιρίες που βρίσκονται μπροστά και να συνειδητοποιήσετε το σημείο καμπής που βρισκόμαστε. Η Ελλάδα ήταν πάντα η γέφυρα και το σταυροδρόμι πολιτισμών. Θα παραμείνει και μπορεί να είναι η γέφυρα μεταξύ Ευρώπης και Αραβικού Κόσμου.», κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα