«Η ΕΚΤ δεν έχει πολλή επιρροή σε μακροοικονομικά θέματα»

gzzo1ovskdlxzpubrr7yΜε την ευκαιρία της συζήτησης στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, κατά την οποία ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι παρουσίασε την ετήσια έκθεση (της ΕΚΤ) έδωσε τις εξής απαντήσεις σε ερωτήματα Ελλήνων ευρωβουλευτών για τον ELA καθώς και για τη συμμετοχή της ΕΚΤ στους θεσμούς:

«Δεν υπάρχει κάτι το οποίο να απαγορεύει στην ΕΚΤ να συμμετέχει στην τρόικα. Είναι γεγονός ότι τα τελευταία 2-3 χρόνια η ΕΚΤ έχει περιορίσει το ρόλο της στην τρόικα εστιάζοντας στα δικά της θέματα στον τραπεζικό τομέα και τομέα χρηματοδότησης. Δεν έχει τόσο πολύ επιρροή σε μακροοικονομικά θέματα, στα οποία η Κομισιόν έχει την προεξάρχουσα φωνή μέσα στην τρόικα», εξήγησε.

Σύμφωνα πάντα με τον πρόεδρο της ΕΚΤ, «η έκτακτη ενίσχυση ρευστότητας ELA είναι κάτι το οποίο βρίσκεται στη διακριτική ευχέρεια των εθνικών τραπεζών, στην περίπτωση αυτή, της Ελλάδας και της Κύπρου. Η έκτακτη αρωγή ρευστότητας θα πρέπει να τηρεί την αρχή του ότι δεν μπορεί να υπάρχει, όπως λέει και η Συνθήκη, χρηματοδότηση των κρατικών ελλειμμάτων. Οι αποφάσεις έκτακτης ρευστότητας δεν οδήγησαν σε παραβίαση κάποιας από αυτές τις αρχές, δεν ήταν παραβίαση των Συνθηκών, ελήφθησαν αποφάσεις αυτού του είδους με έναν τρόπο, ο οποίος ήταν ομοιόμορφος και στο χρόνο και γεωγραφικά μεταξύ χωρών της ΕΕ» υπογράμμισε ο Μάριο Ντράγκι.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα