Η Δύση στηρίζει τον εξοπλισμό της κυβέρνησης της Λιβύης

θυιλΟι ΗΠΑ και άλλες ξένες χώρες είπαν ότι είναι έτοιμες να βοηθήσουν στον εξοπλισμό της κυβέρνησης της Λιβύης, προκειμένου να μπορέσει η χώρα να αντιμετωπίσει το Ισλαμικό Κράτος.

Η χώρα θα επιδιώξει την χαλάρωση του εμπάργκο όπλων που της είχε επιβάλει ο ΟΗΕ, ανακοίνωσαν οι υπουργοί Εξωτερικών ευρωπαϊκών χωρών, των ΗΠΑ και της Βορείου Αφρικής.

Μιλώντας στη Βιέννη, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι είπε ότι οι ξένες δυνάμεις θα στηρίξουν τη Λιβύη που αναζητά χαλάρωση του εμπάργκο που επέβαλε ο ΟΗΕ όταν ξέσπασε στη χώρα η εξέγερση κατά του Μουαμάρ Καντάφι.

Σημείωσε ότι το Ισλαμικό Κράτος είναι «μια νέα απειλή στη Λιβύη» και ότι είναι «κρίσιμης σημασίας» να το σταματήσουν.

Τον περασμένο μήνα, η κυβέρνηση της Λιβύης προειδοποίησε ότι οι τζιχαντιστές θα μπορούσαν να καταλάβουν το μεγαλύτερο μέρος της χώρας, εάν κάποιος δεν τους εμποδίσει σύντομα.

Ο Τζον Κέρι είπε ότι η κυβέρνηση εθνικής ενότητας της Λιβύης -την οποία στηρίζει ο ΟΗΕ- είναι η μόνη που μπορεί να ενώσει τη χώρα. «Είναι ο μόνος τρόπος να εξασφαλιστεί ότι σημαντικοί θεσμοί θα εμπίπτουν σε μια αντιπροσωπευτική και αναγνωρισμένη αρχή» σημείωσε.

«Είναι ο μόνος τρόπος να δημιουργηθεί η απαραίτητη συνοχή για να ηττηθεί το Νταές» τόνισε, αναφερόμενος σε άλλη ονομασία της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.Η συνάντηση συγκλήθηκε σε μια κρίσιμη στιγμή: από τη μια, οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους επέκτειναν το τελευταίο διάστημα τον έλεγχό τους πέραν της Σύρτης, της λιβυκής πόλης που ελέγχουν από τον Ιούνιο του 2015.

Από την άλλη, η κυβέρνηση εθνικής ενότητας που σχηματίστηκε με την υποστήριξη του ΟΗΕ δεν καταφέρνει να εδραιώσει την εξουσία της, ενώ έχει περάσει πάνω από ενάμισης μήνας αφότου ανέλαβε καθήκοντα στην Τρίπολη.

Η χώρα της Βορείου Αφρικής έχει βυθιστεί στο χάος μετά την ανατροπή του Μουαμάρ Καντάφι τον Οκτώβριο του 2011.

Το Ισλαμικό Κράτος έχει εξαπολύσει σειρά επιθέσεων σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στη χώρα.

Η οργάνωση εκτιμάται ότι διαθέτει 3.000 ως 4.000 μαχητές στη Λιβύη και προσπαθεί να προσελκύσει εκατοντάδες μαχητές από το εξωτερικό, σύμφωνα με πηγές στις κυβερνήσεις της Γαλλίας και των ΗΠΑ.

Όπως ανέφεραν πηγές στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, η Λιβύη θα επαναφέρει τις μεταφορές πετρελαίου από το λιμάνι Χαρίγκα έπειτα από την συμφωνία στην οποία κατέληξαν στις συνομιλίες της Βιέννης οι αξιωματούχοι των αντίπαλων παρατάξεων, της κυβέρνησης εθνικής ενότητας και της παράλληλης κυβέρνησης που εδρεύει στο ανατολικό τμήμα της χώρας

Οι εξαγωγές από το λιμάνι σταμάτησαν από τις αρχές αυτού του μήνα εξαιτίας της αντιπαράθεσης μεταξύ της κυβέρνησης στα ανατολικά και της Εθνικής Εταιρείας Πετρελαίου.

 

in.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα