Η απάντηση του τουρκικού ΥΠΕΞ κλιμακώνει την αντιπαράθεση Άγκυρας- Αθήνας για την Αγία Σοφία

rdcffΑνεβάζει του τόνους το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, απαντώντας στην Ελλάδα για την αντίδρασή της στην απόφαση της κυβέρνησης Ερντογάν να μετατρέψει σε μουσουλμανικό τέμενος την Αγία Σοφία και να μεταδίδει σε ζωντανή σύνδεση από την κρατική τηλεόραση την ανάγνωση του Κορανίου, ενόψει του Ραμαζανίου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του εκπροσώπου του τουρκικού ΥΠΕΞ, Τανζού Μπιλγκίτς, έχει ως εξής: «Είναι απαράδεκτου χαρακτήρα η ανακοίνωση που έκανε το Eλληνικό  ΥΠΕΞ, σχετικά με το πρόγραμμα που θα μεταδώσει το κανάλι TRTDiyanet TV από την Αγια Σοφιά, κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού, ».

Και συνέχισε: «Καλούμε να επιδείξει κοινή λογική, στο ύφος και στις ανακοινώσεις της, η Ελλάδα, η οποία δεν επιτρέπει εδώ και χρόνια την κατασκευή τζαμιού στην πρωτεύουσα, παρεμβαίνει διαρκώς στη θρησκευτική ελευθερία της τουρκικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη, και μπερδεύει την αντίθεση στο Ισλάμ με τη νεωτερικότητα».

To TRT Diyanet, το κρατικό θρησκευτικό κανάλι, μεταδίδει τις ημέρες του Ραμαζανιού (από 6 Ιουνίου μέχρι 5 Ιουλίου) την ανάγνωση του Κορανίου εντός της Αγίας Σοφίας. Η εκπομπή θα προβάλλεται καθημερινά κατά τη διάρκεια του πρωινού γεύματος πριν από την έναρξη της νηστείας (sahur) για όλη τη διάρκεια της περιόδου.

Αντιδρώντας στην απόφαση αυτή το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε τη Δευτέρα ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται: «Καταδικάζουμε ως οπισθοδρομική την ανακοίνωση των τουρκικών Αρχών για τον προγραμματισμό της ανάγνωσης του Κορανίου στην Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη, επ’ ευκαιρία του Ραμαζανιού.

»Εμμονές, που αγγίζουν τα όρια της θρησκοληψίας, για μουσουλμανικές τελετές σε ένα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, είναι ακατανόητες και φανερώνουν έλλειψη σεβασμού και επαφής με την πραγματικότητα. Επιπλέον, τέτοιες ενέργειες δεν είναι συμβατές με σύγχρονες, δημοκρατικές και κοσμικές κοινωνίες».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα