ΗΠΑ: Το Ιράν είναι ο κορυφαίος χρηματοδότης της τρομοκρατίας

ee-sunergasia-me-tin-tourkia-gia-tin-tromokratia.w_lΗ Ουάσιγκτον ανεβάζει τους τόνους της αντιπαράθεσης με την Τεχεράνη, εκφράζοντας ανοιχτά τις επιφυλάξεις της, παρ’ ότι μόλις πριν λίγους μήνες συναίνεσε στην άρση των διεθνών κυρώσεων

Η άρση των διεθνών κυρώσεων δεν αποκατέστησε πλήρως τις σχέσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και του Ιράν. Το State Department εξέδωσε τη λίστα με τις χώρες που χρηματοδοτούν την παγκόσμια τρομοκρατία, μεταξύ των οποίων και τους τζιχαντιστές, τοποθετώντας την Τεχεράνη στην πρώτη θέση.

Σύμφωνα με την αναφορά της αμερικανικής κυβέρνησης, το Ιράν εξακολουθεί να εξοπλίζει και να χρηματοδοτεί τρομοκρατικές οργανώσεις όπως τη Χεζμπολάχ, αλλά και ένοπλες ομάδες στη Συρία και στο Ιράκ, όπου έχει τη βάση του το Ισλαμικό Κράτος.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εκφράζουν την ανησυχία τους με την περιγραφή «ιρανικές δραστηριότητες για την αποσταθεροποίηση της περιοχής», κατηγορώντας την Τεχεράνη ότι χρησιμοποιεί διάφορες διαδρομές για την υποστήριξη της τρομοκρατίας, αφού εκτός των όπλων και των χρημάτων, έχει δημιουργήσει στρατόπεδα εκπαίδευσης στο έδαφός του, για τρομοκρατικά δίκτυα που ενεργούν σε όλη την έκταση του πλανήτη.

Στην αναφορά επίσης, γίνεται λόγος για τη δράση 11.774 τρομοκρατών σε όλον τον κόσμο μέσα στο 2015, με θύματα που ξεπέρασαν τα 28.300 άτομα.

Με την έκθεση του State Department, γίνεται σαφές πως οι ΗΠΑ προετοιμάζονται για νέο κύκλο κυρώσεων εναντίον της Τεχεράνης. Από την επομένη κιόλας της συμφωνίας για την άρση των διεθνών κυρώσεων εναντίον του Ιράν, η Ουάσιγκτον προχώρησε σε δύο κινήσεις, οι οποίες φανέρωσαν τις προθέσεις της για το μέλλον.

1)Ενίσχυσε τη στρατιωτική της παρουσία στον Περσικό Κόλπο με την πρόφαση της επιχείρησης εναντίον των τζιχαντιστών. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα δύο πολύ σοβαρά επεισόδια, το ένα με την εκτόξευση πυραύλου σε πολύ κοντινή απόσταση σε αμερικανικό αεροπλανοφόρο που έπλεε στην περιοχή και το δεύτερο με την εμπλοκή αμερικανικών σκαφών με ιρανικά και την αιχμαλωσία Αμερικανών κομάντος, οι οποίοι ελευθερώθηκαν μετά από ενέργειες σε διπλωματικό επίπεδο και δη, μετά τη συμφωνία του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, με τον Ιρανό ομόλογό του.

2)Επέβαλε οικονομικές κυρώσεις σε Ιρανούς επιχειρηματίες και επιχειρήσεις, δεσμεύοντας τα περιουσιακά τους στοιχεία στις ΗΠΑ και τις καταθέσεις τους σε αμερικανικές τράπεζες.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα