ΗΠΑ-Ρωσία:Πεδίο διαπάλης η Συρία και ο Άσαντ

Obama-vs-PutinΌσο κοντά μπορεί να φέρνει τις ΗΠΑ και την Ρωσία η απειλή και η αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους,άλλο τόσο τους απομακρύνει ο Μπασάρ αλ-Άσαντ.

Βλαντιμίρ Πούτιν και Μπάρακ Ομπάμα,στις τοποθετήσεις τους στην 70η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών τάχθηκαν υπέρ μιας ευρύτερης αντι-τρομοκρατικής συμμαχίας κατά του Ισλαμικού Κράτους,ωστόσο οι θέσεις τους για τον Σύριο Μπασάρ αλ-Άσαντ παραμένουν εκ διαμέτρου αντίθετες.

Οι τοποθετήσεις αυτές έγιναν λίγες ώρες πριν την πολυαναμενόμενη συνάντηση των δύο ηγετών, έπειτα από δύο χρόνια πολύ κλονισμένων σχέσεων μετά το ξέσπασμα της Ουκρανικής κρίσης.

Οι δηλώσεις των δύο ηγετών στην 70η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών

Μπάρακ Ομπάμα :

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι πρόθυμες να εργαστούν με κάθε κράτος για τη Συρία, περιλαμβανομένων Ρωσίας και Ιράν, για τη διαχείριση διαδικασίας πολιτικής μετάβασης χωρίς τον «τύραννο» Μπασάρ αλ-Άσαντ,δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

«Δεν μπορεί να υπάρξει επιστροφή στο καθεστώς προ του πολέμου» πρόσθεσε και συνέχισε λέγοντας ότι η επιχειρηματολογία του Βλαντιμίρ Πούτιν η οποία λέει ότι «η εναλλακτική είναι σίγουρα χειρότερη», δεν αποτελεί λύση.

Επίσης, τάχθηκε υπέρ της άρσης των κυρώσεων που έχει επιβάλει η Ουάσιγκτον σε βάρος της Κούβας.

«Είμαι πεπεισμένος ότι το Κογκρέσο μας αναπόφευκτα θα άρει το εμπάργκο που δεν πρέπει πλέον να παραμένει σε ισχύ» επισήμανε ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους, ενώ προσέθεσε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κούβα «μέσω των διπλωματικών, εμπορικών και διαπροσωπικών σχέσεων».

Βλαντιμίρ Πούτιν:

«Πρέπει πραγματικά να αναγνωρίσουμε ότι μόνον οι Ένοπλες Δυνάμεις του Άσαντ και οι κούρδοι παλεύουν πραγματικά κατά του Ισλαμικού Κράτους και των άλλων ένοπλων τρομοκρατικών οργανώσεων στη Συρία» τόνισε o Ρώσος πρόεδρος.

Όσον αφορά την ενίσχυση της ρωσικής υποστήριξης στη Δαμασκό τις τελευταίες εβδομάδες -με αποστολή στρατιωτικού εξοπλισμού- ο Πούτιν επανέλαβε την στήριξή του στο συριακό καθεστώς.

Πάντως, είπε, η «η Ρωσία δεν θα πάρει μέρος σε επιχειρήσεις στην επικράτεια της Συρίας ή άλλων κρατών». «Τουλάχιστον, δεν το σχεδιάζουμε προς το παρόν» προσέθεσε ο ρώσος πρόεδρος.

Στη Συρία «ο μόνος νόμιμος συμβατικός στρατός είναι ο συριακός, που πολεμά τρομοκρατικές οργανώσεις», είπε και επανέλαβε ότι «η Ρωσία θα ήθελε να βρει έδαφος για κοινή δράστη εναντίον των τρομοκρατών».

Με την ISIS, υπενθύμισε, μάχονται «πάνω από 2.000 ένοπλοι από περιοχές της πρώην Σοβιετικής Ένωσης». «Αντί να τους περιμένουμε να επιστρέψουν, θα έπρεπε να βοηθήσουμε τον Άσαντ να τους αντιμετωπίσει εκεί, στη Συρία» είπε ο Πούτιν.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα