Ζ.Γκάμπριελ:«Aν ο Ερντογάν δεν εκπληρώσει τους όρους,τότε κι εμείς δεν θα απελευθερώσουμε τη βίζα»

knlkjnΗ Τουρκία πρέπει, όπως και κάθε άλλη χώρα, να εκπληρώσει τα κριτήρια για την απελευθέρωση της βίζας, τόνισε ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι δεν μπορεί να υπάρξει «Lex Τουρκία», με χαλάρωση των κριτηρίων. Προειδοποίησε επίσης για τον κίνδυνο η Μεσόγειος να ξαναγίνει «νεκροταφείο».

«Πρέπει να έχουμε σαφή θέση για το θέμα της βίζας και αυτή είναι ότι, όπως και κάθε άλλη χώρα, η Τουρκία πρέπει να εκπληρώσει τις προϋποθέσεις για την απελευθέρωση. Δεν πρόκειται για κριτήρια ειδικά για την Τουρκία, αλλά για κριτήρια βίζας για όλες τις χώρες με τις οποίες συζητούμε κάτι ανάλογο. Γι’ αυτό πρέπει να το κάνει και η Τουρκία. Δεν μπορεί να υπάρξει ‘Lex Τουρκία’, ένας νόμος ειδικά για την Τουρκία με τον οποίο θα χαλαρώσουμε τα κριτήρια. Όπως και δεν θα έπρεπε να τα κάνουμε και πιο αυστηρά για την Τουρκία», δήλωσε ο κ. Γκάμπριελ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε πριν από λίγο στο Βερολίνο και πρόσθεσε ότι,«αν ο Τούρκος Πρόεδρος έχει την πεποίθηση ότι δεν πρέπει να εκπληρώσει τους όρους, τότε κι εμείς δεν μπορούμε να δώσουμε απελευθέρωση βίζας» .

Ο γερμανός σοσιαλδημοκράτης επισήμανε ακόμη ότι δεν μπορεί να υπάρξει απόκλιση από τους όρους που προβλέπονται και εξήγησε ότι σε αυτούς περιλαμβάνονται «και το να αφήνεις δημοσιογράφους και αντιπολιτευόμενους να εργάζονται, να υπάρχει Κράτος Δικαίου, μια σωστή συνταγματική δικαιοδοσία, μια δίκαιη Δικαιοσύνη, να μην γίνεται προσπάθεια να χαρακτηρίζεις τρομοκράτες αντιπολιτευόμενους, Δικαιοσύνη, οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή δημοσιογράφους ώστε να μπορείς να τους φυλακίσεις». Εξέφρασε επίσης την ανησυχία του «για την προσπάθεια αλλαγής του Συντάγματος και την άρση της ασυλίας των βουλευτών, διότι αυτό είναι εναντίον του κουρδικού HDP» και πρόσθεσε ότι όλα αυτά είναι «περισσότερο από προβληματικά».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το πώς θα πρέπει να αντιδράσει η Ευρωπαϊκή Ένωση αν τελικά δεν υπάρξει συμφωνία, ο κ. Γκάμπριελ δήλωσε με έμφαση: «Θα πρέπει να ξαναπούμε, ‘πήγαμε στον κ. Ερντογάν, επειδή εμείς οι ίδιοι στην ΕΕ ήμασταν ανίκανοι να κάνουμε μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική για πρόσφυγες’ και προειδοποίησε για αυξανόμενο κίνδυνο «να γίνει πάλι η Μεσόγειος ένα νεκροταφείο», καθώς στην Ιταλία οι αριθμοί και πάλι ανεβαίνουν. «Και οι Ιταλοί δεν θα μπορούν έτσι απλά να κλείσουν το Μπρένερ (σσ. το πέρασμα προς την Αυστρία που έκλεισε η αυστριακή κυβέρνηση). Χρειαζόμαστε να κάνουμε το θέμα περισσότερο ευρωπαϊκο και σε αυτό περιλαμβάνεται το να δημιυργήσουμε δυνατότητες νόμιμης μετανάστευσης προς την Ευρώπη», τόνισε, αναφέροντας ότι δεν επιτρέπεται να ρίχνουμε στα χέρια των διακινητών τους ανθρώπους, τους οποίους, επισήμανε, χρειαζόμαστε κιόλας. «Αυτό βεβαίως δεν είναι ο λόγος για να δεχτούμε πρόσφυγες, αλλά εφόσον είναι εδώ, βοηθούν κιόλας», διευκρίνισε και επανέλαβε ότι η Ευρώπη χρειάζεται δυνατότητες νόμιμης μετανάστευσης και μηχανισμό κατανομής.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα