Ε.Τσακαλώτος:«Αν και τα μέτρα είναι υφεσιακά και νεοφιλελεύθερης κατεύθυνσης,έχουν δικαιότερη κατανομή»

tsakalotos0312_0_1_0_0O κ. Τσακαλώτος μιλώντας στις Επιτροπές της Βουλής δήλωσε ότι έχουμε ένα συμβιβασμό μεταξύ της λαϊκής κυριαρχίας και των κανόνων της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

«Ποτέ δεν θριαμβολογήσαμε ότι θα τα καταφέρουμε όλα, είπε και σημείωσε ότι μετά το δημοψήφισμα υπήρξε διαβούλευση με τα κόμματα», είπε ο υπουργός Οικονομικών.

Ο κ.Τσακαλώτος αποδέχτηκε ότι πολλά μέτρα έχουν υφεσιακή επίπτωση και αρκετά είναι νεοφιλελεύθερης κατεύθυνσης. Ωστόσο, είπε, υπάρχουν μέτρα που κάνουν δικαιότερη την κατανομή, όπως η κλιμάκωση στην έκτακτη εισφορά.

Ταυτόχρονα, παραδέχτηκε ότι δεν κατάφερε η κυβέρνηση να περάσει όλα τα μέτρα που ήθελε, όπως η έκτακτη εισφορά στα επιχειρηματικά κέρδη.
«Έχουμε μια υπόσχεση για το χρέος πολύ ισχυρότερη από αυτή του Νοεμβρίου του 2012. Παράλληλα έχουμε νέα χρηματοδότηση όταν πριν από λίγο καιρό έλεγαν ότι δεν θα υπάρξει ούτε ένα νέο ευρώ για τις τράπεζες».

Για το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, ο κ.Τσακαλώτος υποστήριξε ότι η Γερμανία ήθελε να πάει στη Βουλή και να πει ότι το δάνειο δεν είναι 86 δισ. αλλά 36 δισ.
Ξεκαθάρισε,δε, ότι η κυβέρνηση πέτυχε να μείνει το ταμείο στην Ελλάδα, να πάει ένα μέρος στην ανάπτυξη και παράλληλα τα περιουσιακά στοιχεία θα μπορούν να τύχουν αξιοποίησης σε βάθος 30 χρόνων.

«Ηταν το καλύτερο που μπορούσαμε να κάνουμε», σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών.

Για το ΦΠΑ στα νησιά, ο ίδιος σημείωσε ότι θα διευκρινιστεί ίσως και σήμερα ποια θα είναι αυτά που θα χάσουν το πλεονέκτημα της έκπτωσης του 30%.

Στη πρώτη ομάδα, αναφέρει το euro2day.gr, έβαλε νησιά όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη, ενώ Ρόδος και άλλα ποιο απομακρυσμένα θα πάνε σε δεύτερη φάση.

Ο κ.Τσακαλώτος σημείωσε ότι στο 13% ΦΠΑ παραμένουν όλα τα βασικά τρόφιμα, ενώ αποδέχτηκε ότι δεν κατάφεραν να κερδίσουν τη μάχη να δεχτούν οι θεσμοί να μετρήσουν την αύξηση της εισπραξιμότητας στο δημοσιονομικό κενό.

Αν όμως, όπως υποστήριξε, αυξηθεί η εισπραξιμότητα θα μπορέσει η κυβέρνηση να προχωρήσει σε ελαφρύνσεις.

«Είναι μια δύσκολη συμφωνία παραδέχτηκε. Μόνο ο χρόνος θα δείξει αν είναι οικονομικά βιώσιμη. Υπάρχουν υφεσιακά πράγματα αλλά αν μειωθεί το χρέος και υπάρξει το αναπτυξιακό πακέτο και αν υπάρξει αποδοχή μπορεί να γείρει τη πλάστιγγα προς την ανάπτυξη», είπε.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα