Ε.Μεϊμαράκης:«Θα προχωρήσω σε εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης»

O πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Ευάγγελος Μεϊμαράκης μιλώντας  «στον ενικό» χθες το βράδυ,  ξεδίπλωσε το σχέδιο της ΝΔ για την επόμενη ημέρα μετά τις εκλογές.

«Δεν θέλω να δώσω υποσχέσεις. Εντούτοις δεν έχει πεθάνει η ελπίδα μέσα μου. Πιστεύω ότι υπάρχει. Πάντα μετά τις εκλογές δημιουργείται μία σταθερότητα. Εκείνοι είναι οι ωφέλιμοι μήνες. Θα προτείνουμε μία συνεργασία με τις ευρωπαϊκές δυνάμεις που θα προχωρήσει την χώρα και θα προχωρήσω σε μία εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης. Βεβαίως εκεί θα κληθούν και απαιτείται να μετέχουν όλοι» είπε ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης.

meimarakis_1-630x293Αποκάλυψε ότι η ΝΔ, εφόσον αναλάβει την διακυβέρνηση, θα καταθέσει την αναθεώρηση του Συντάγματος, δεν θα εφαρμόσει τον αυξημένο ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση και τα φροντιστήρια και θα επιχειρήσει να ενισχύσει τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους που πλήττονται από τους φόρους και τον ΦΠΑ στις πρώτες ύλες.

Επίσης, αναφορικά με την κυβέρνηση που θα συγκροτηθεί μετά τις εκλογές ο κ. Μεϊμαράκης είπε ότι σε περίπτωση που η ΝΔ είναι πρώτη δύναμη θα καλέσει τον ΣΥΡΙΖΑ για συγκρότηση κυβέρνησης με ανοιχτό ακόμη και το θέμα του πρωθυπουργού.

«Και να βγαίνει (το πρόγραμμα) απαιτείται ευρύτατη συνεργασία των πολιτικών και θεσμικών δυνάμεων. Δεν αντέχονται αυτά να λυθούν χωρίς να συνεννοηθούμε και να λάβουμε τις τρέχουσες αποφάσεις. Γι’ αυτό τόνισα ότι πρέπει να συνεννοηθούμε και είπα ότι αν το πρόβλημα του κ. Τσίπρα είναι ποιος θα είναι πρωθυπουργός αυτό θα μπει στη συζήτηση», σημείωσε ο πρόεδρος της ΝΔ.

«Για πρώτη φορά πρωθυπουργός παίρνει 251 κοινοβουλευτικές ψήφους για τη διαπραγμάτευση και έφτασε σε επίπεδο εθνικού ηγέτη. Και αντί να το αξιοποιήσει αυτός σκεφτόταν πως θα μας πάει σε εκλογές. Εάν πήγαινε στις εκλογές πριν υπογράψει θα έλεγα ότι έχει έναν λόγο νομιμοποιητικό να ζητήσει την εντολή. Δεν έκανε και χρήση της εντολής να δει αν θα έχει σχηματισμό κυβέρνησης από την παρούσα βουλή. Δεν καταλαβαίνουν την πολιτική αστάθεια και αβεβαιότητα που φέρνουν στη χώρα. Έκανε και το άχρηστο και διχαστικό δημοψήφισμα. Ήρθαν και τα capital controls και θα χρειαστούμε ένα χρόνο για να ανοίξουν και πάλι οι τράπεζες. Το ζητούμενο είναι να βρεθεί μία πορεία μακρόχρονης διαδικασίας», σημείωσε ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης και εξήγησε ότι δεν έπρεπε να γίνουν πρόωρες εκλογές.

«Η χώρα θα κυβερνηθεί το θέμα είναι αν θα μπορούμε να έχουμε ένα εθνικό σχέδιο. Βεβαίως και υπάρχει περιθώριο για ένα εθνικό σχέδιο», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ.

«Δεν έχουμε ισομερώς ευθύνες για το χρέος. Ούτε θα τους τσουβαλιάσουμε όλους. Τα Ζάππεια αφορούσαν τις μεταρρυθμίσεις που αυτές έγιναν εν πολλοίς. Από τη στιγμή που μπαίνεις σε συνεργασίες εννοείται ότι «λερώνεις» το αρχικό σου πρόγραμμα. Δεν τρέξαμε πολλά πράγματα όπως θα έπρεπε. Στην γενική κατεύθυνση, όμως, έχουμε δείξει ότι έχουμε δει τα λάθη μας και έχουμε διδαχθεί από αυτά» τόνισε ο Ε. Μεϊμαράκης.

«Μετά τις ευρωεκλογές έγινε ο διαγωνισμός για τα περιφερειακά αεροδρόμια και υπήρξε ενδιαφέρον από επενδυτές. Μειωνόταν αργά αλλά σταθερά η ανεργία. Μειώσαμε τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο πετρέλαιο. Προχωρήσαμε σε μείωση των εισφορών στο ασφαλιστικό άρα είχαμε να δείξουμε ένα έργο το 2014. Η χώρα βρισκόταν σε τροχιά ανάπτυξης για πρώτη φορά στα τελευταία πέντε χρόνια. Είχαμε βγει από την ύφεση», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ και συνέχισε: «Και θα μπορούσαμε να έχουμε κλείσει με τα πρωτογενή ελλείμματα και να προχωρήσουμε στην ανάπτυξη. Επειδή το Σύνταγμα μας προέβλεπε συνεννόηση των κομμάτων για την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας ο ΣΥΡΙΖΑ-και όχι μόνο- εκμεταλλεύθηκε την κατάσταση. Τόσο καιρό που υποφέραμε εμείς δεν ξέραμε ότι δεν υπήρχε άλλος δρόμος; Έπρεπε να έρθουν να πειραματιστούν και να φεσωθούμε με περίπου 90 δισ.;».

Επιπλέον, σημείωσε ότι οι δανειστές «χάιδεψαν» τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. «Το πρώτο τετράμηνο της θητείας τους είχαν πολύ καλύτερη συμπεριφορά από τους ξένους από ό,τι είχαμε εμείς το τελευταίο εξάμηνο της θητείας μας. Η ΝΔ έχει κάνει την αυτοκριτική της έχει διδαχθεί από τα λάθη της και πιστεύω ότι δεν θα τα επαναλάβει», τόνισε ο Ε. Μεϊμαράκης.

Ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι η παράταξη του στήριξε την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και όχι την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. «Ο κ. Τσίπρας έχει πει πραγματικές ύβρεις. Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε την παράταξη δολοφόνους της κοινωνίας. Μας είπε γερμανοτσολιάδες, όταν εμείς με πόνο προσπαθούσαμε να κρατήσουμε την χώρα όρθια», υπογράμμισε ο κ. Μεϊμαράκης.

Στη συνέχεια ο πρόεδρος της ΝΔ απάντησε στην κριτική που δέχεται για την εικόνα και την πολιτική γλώσσα του. «Δεν είμαι δήθεν,  ασχολούμαι με την πολιτική πολλά χρόνια. Όποιοι με θέλουν. Όποιοι δεν με θέλουν και πάλι φίλοι. Εγώ δεν θα κάτσω στον σβέρκο κανενός. Δεν κρύφτηκα ποτέ μου και δεν το έπαιξα ποτέ κάτι άλλο από αυτό που είμαι» ανέφερε ο κ. Μεϊμαράκης.
Ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι είπε ψέματα στον λαό. «Και αν συμφωνήσουμε επί της ουσίας αυτό δεν σημαίνει ότι ο κ. Τσίπρας δεν είπε ψέματα. Τον Γενάρη είπε ότι θα φέρει την 13η σύνταξη, ότι με έναν νόμο θα σκίσει το μνημόνιο», είπε ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης.

Για την δήλωση του προέδρου των ΑΝΕΛ ότι δεν συνεργάζεται με τους «δεινόσαυρους» της ΝΔ ο αρχηγός του κόμματος απάντησε: «Ο Πάνος είναι καλός για να βγούμε να φάμε, να πιούμε κανένα ποτηράκι και μέχρι εκεί. Του ζήτησε κανείς να συμμετέχει; Γιατί απαντάει σε κάτι που δεν του ζητήθηκε. Μάλλον επειδή φαίνεται ότι δεν μπαίνει στη Βουλή. Αν θα μπει θα συνεννοηθούμε και θα συζητήσουμε».

Ο πρόεδρος της ΝΔ απάντησε στις επικρίσεις ότι έχει σχέση με το σκάνδαλο των υποβρυχίων. «Ο εισαγγελέας λέει ότι μετά από έρευνες δεν υπάρχει κανένα στοιχείο σε βάρος μου. Ούτε παρήγγειλα υποβρύχια, ούτε τα παρέλαβα ούτε τα πλήρωσα» τόνισε ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης.

«Υπάρχουν για τη γούνα του κ. Καμμένου. Εγώ δεν έκανα τέτοια χρήση των δικογραφιών του προεκλογικά. Ξέρω τι λάσπη πετάει. Δεν κωλώνω. Εγώ έχω όνομα και επώνυμο και όποιος γουστάρει να έρθει να με βρει. Ο κ. Καμμένος ήρθε στην εξεταστική επιτροπή και κατέθεσε ότι δεν πλήρωσε το υπουργείο Άμυνας», σημείωσε ο πρόεδρος της ΝΔ και τόνισε ότι «τη βρόμικη δουλειά προεκλογικά την κάνει ο Καμμένος όχι ο Τσίπρας».

Ο κ. Μεϊμαράκης υπογράμμισε ότι θέλει να κερδίσει τις εκλογές η ΝΔ «γιατί θα την εμπιστευτεί ο κόσμος» και για τα ντιμπέιτ η ΝΔ αποδέχεται όλους τους όρους του ΣΥΡΙΖΑ. «Πάω στη διακομματική με την προσέγγιση, ό,τι θέλει, όπως θέλει, όποτε θέλει, όπου θέλει προκειμένου να μην του δώσουμε δικαιολογία να μην έρθει» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ. Εξήγησε ότι αν τα υπόλοιπα κόμματα ήθελαν στα ντιμπέιτ τη Χρυσή Αυγή τότε θα το δεχόταν. «Εγώ δεν έχω να φοβηθώ τίποτα από τον διάλογο με τον οποιονδήποτε. Θα μπορούσε να υπάρχει μία τέτοια συμμετοχή», ανέφερε ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα