Ευ.Τσακαλώτος: Κάθε αξιολόγηση θα είναι πιο εύκολη από την προηγούμενη – Τα δύσκολα δημοσιονομικά μέτρα τα περάσαμε

tsakalotos.mediumΟ ESM έπρεπε να είναι το ΔΝΤ της Ευρώπης – Θέλουμε να δημιουργήσουμε μία σταθερότητα, ώστε σε 3 χρόνια να μπορέσουν να υπάρξουν ουσιαστικές παρεμβάσεις
«Κάθε αξιολόγηση θα είναι πιο εύκολη από την προηγούμενη.
Τα δύσκολα μέτρα δημοσιονομικά βρίσκονται πίσω μας», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας στην κρατική τηλεόραση σήμερα Δευτέρα 4 Ιουλίου.
Σημείωσε δε ότι «θέλουμε να δημιουργήσουμε μία σταθερότητα, ώστε σε 3 χρόνια να μπορέσουν να υπάρξουν ουσιαστικές παρεμβάσεις σε καίριους τομείς, όπως είναι η Παιδεία και η Υγεία».
Ξεκινώντας τη συνέντευξή του, ο ΥΠΟΙΚ σημείωσε ότι «χρειαζόταν και η σύγκρουση με τους εταίρους», ενώ είπε ότι «είχαμε μία καμπύλη εκμάθησης στις διαπραγματεύσεις.
Είναι δύσκολο να διαπραγματεύεσαι με 4 θεσμούς που έχουν διαφωνίες μαζί τους».
Αναφορικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης, ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι «το ελληνικό πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα και από εκεί θα έπρεπε να λυθεί.
O ESM έπρεπε να είναι το ΔΝΤ της Ευρώπης».
Τόνισε δε, ότι «χρειάζεται να έχουμε λελογισμένα μέτρα, αλλά χρειάζεται και η ρύθμιση για το χρέος».
Μιλώντας για τα δημόσια έσοδα, ο υπ. Οικονομικών είπε ότι «Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ εγκαθίδρυσαν τη φοροδιαφυγή στην Ελλάδα τα τελευταία 40 χρόνια», ενώ προανήγγειλε ότι έρχονται στη Βουλή τρία νομοσχέδια με στόχο την αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων».
«Στόχος μας είναι να μην μπει ποτέ σε εφαρμογή ο “κόφτης”», επεσήμανε σε σχετική ερώτηση ο ΥΠΟΙΚ, ενώ τόνισε ότι ο ίδιος είναι βέβαιος ότι θα επιτευχθούν όλοι οι στόχοι του προϋπολογισμού.
Σχετικά με το πολιτικό τοπίο, ο κ. Τσακαλώτος τόνισε ότι «θεωρώ ότι πρέπει να είμαστε ένα διακριτό ρεύμα της Αριστεράς», ενώ για τον κ. Μητσοτάκη σημείωσε ότι «λέει ότι λεγόταν και πριν από την κρίση.
Νεοφιλελεύθερες ιδέες και προτάσεις, σα να μην έχει συμβεί ποτέ η κρίση».
Σχετικά με τις τράπεζες ανέφερε ότι «κάναμε το καλύτερο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Σώσαμε πολλά λεφτά», ενώ σχολίασε καυστικά ότι «πληρώνουμε τη μεγάλη παράδοση στην Ελλάδα που οι τραπεζίτες είχαν, κακώς, πολύ “καλές” σχέσεις με τις επιχειρήσεις».
«Τα μέτρα που πήραμε ήταν υφεσιακά», παραδέχτηκε ο κ. Τσακαλώτος, ενώ τόνισε ότι «πήραμε έναν ορισμό για το τι θεωρείται “ανάγκη” όσον αφορά το χρέος και τη ρύθμισή του».
Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα