Επανασύνδεση Τουρκίας-Ισραήλ

γφδφγφΈξι χρόνια μετά την αιματηρή επέμβαση Ισραηλινών κομάντο στο πλοίο «Mavi Marmara»,που έληξε με τον θάνατο δέκα Τούρκων ακτιβιστών,φαίνεται ότι η κατάσταση της σχέσης μεταξύ Τουρκίας-Ισραήλ περνάει στην “επανασύνδεση”.
Ειδικότερα,τη Δευτέρα οι Μπενιαμίν Νετανιάχου και Μπιναλί Γιλντιρίμ προέβησαν σε συμφωνία η οποία προβλέπει αποζημιώσεις ύψους 18 εκατ. ευρώ προς τις οικογένειες των θυμάτων και επιτρέπει στην Τουρκία να παραδώσει ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας.
Η τουρκική πλευρά υποστηρίζει πως η συμφωνία αίρει «σε μεγάλο βαθμό» τον ναυτικό αποκλεισμό της Γάζας, ωστόσο το Ισραήλ ξεκαθαρίζει πως ο αποκλεισμός παραμένει ως έχει.
Παράλληλα,σύμφωνα με τους Financial Times και άλλα μεγάλα διεθνή μέσα ενημέρωσης, με αυτή την συμφωνία «ανοίγει ο δρόμος» για την δημιουργία αγωγού φυσικού αερίου που θα ενώνει το Ισραήλ με την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω της Τουρκίας. Εκπρόσωπος του Τούρκου πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε πως οι συζητήσεις για την δημιουργία του αγωγού έχουν προχωρήσει και η συμφωνία θα προκύψει το πιθανότερο δυνατό στο άμεσο μέλλον.
Τη συμφωνία -η οποία υπογράφεται επίσημα την Τρίτη- ανακοίνωσαν ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου και ο Τούρκος ομόλογός του Μπιναλί Γιλντιρίμ σε χωριστές ομιλίες τους στη Ρώμη και την Άγκυρα αντίστοιχα.
Ο Νετανιάχου υπογράμμισε ότι πρόκειται για σημαντικό βήμα το οποίο θα δώσει μεγάλη ώθηση στην ισραηλινή οικονομία και θα βοηθήσει στη σταθερότητα στη Μέση Ανατολή. Οι δηλώσεις του έγιναν από την ιταλική πρωτεύουσα κατόπιν συνάντησης με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Τζον Κέρι.
Σε κάθε περίπτωση ξεκαθάρισε πως ο ναυτικός αποκλεισμός της Γάζας παραμένει σε ισχύ μετά την αποκατάσταση των πολιτικών και διπλωματικών σχέσεων με την Τουρκία.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός τόνισε ότι διατηρείται ο «αμυντικός ναυτικός αποκλεισμός» του θύλακα που διοικείται από τη Χαμάς. Αλλά επισήμανε ότι μπορεί να συνεχίσει να φθάνει ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα μέσω των ισραηλινών λιμανιών.
«Αυτό είναι ύψιστο ζήτημα που αφορά την ασφάλειά μας», είπε ο κ. Νετανιάχου, προσθέτοντας ότι «δεν ήμουν διατεθειμένος να συμβιβαστώ επ` αυτού».

Όπως είπε, αποτελεί ουσιαστικό στοιχείο για αποτροπή της συγκέντρωσης δυνάμεων από τη Χαμάς και η κατάσταση παραμένει ως έχει.

Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ υποστήριξε αντίθετα ότι με τη συμφωνία αίρεται «σε μεγάλο βαθμός» ο ναυτικός αποκλεισμός της Γάζας.
Η Τουρκία θα παραδώσει ανθρωπιστική βοήθεια και μη στρατιωτικό υλικό στη Γάζα και το πρώτο φορτίο 10.000 τόνων ανθρωπιστικής βοήθειας θα σταλεί την επόμενη Παρασκευή, ανέφερε μιλώντας από την τουρκική πρωτεύουσα.

Παράλληλα ανακοίνωσε πως συστήνεται ταμείο 18 εκατ. ευρώ για την αποζημίωση τραυματιών και συγγενών των θυμάτων της ισραηλινής επίθεσης του 2010.

Ανέφερε ότι η Τουρκία θα συμβάλει ώστε να γίνουν οικοδομές στη περιοχή και νοσοκομείο για 200 ασθενείς. Επίσης θα γίνουν βήματα για να λυθεί πρόβλημα ενέργειας και νερού στη Γάζα, καθώς και προγράμματα από Τουρκία και στη Δυτική Όχθη.
«Η συμφωνία Τουρκίας – Ισραήλ αντανακλά το ρόλο της Τουρκίας ως προστάτη των θυμάτων και των καταπιεσμένων λαών της Μέσης Ανατολής», ανέφερε ο Μπιναλί Γιλντιρίμ.
Ερωτηθείς σχετικά με πληροφορίες για δέσμευση Τουρκίας να εμποδίσει επιθέσεις Χαμάς εναντίον του Ισραήλ είπε ότι δεν είναι συμφωνία κατάπαυσης πυρός.
Σε ερώτηση Ισραηλινού δημοσιογράφου αν πραγματικά θα εξομαλυνθούν οι σχέσεις των δύο χωρών όπως και προηγουμένως ή θα μείνουν μόνο στα χαρτιά, ο Τούρκος πρωθυπουργός σχολίασε ότι μάλλον ο δημοσιογράφος δεν είναι βέβαιος για τη συμφωνία. «Αυτό που έγινε είναι σημαντικό. Είναι προς όφελος και Τουρκίας και Ισραήλ αυτή η συμφωνία», ανέφερε ο Μπιναλί Γιλντιρίμ.
Ερωτηθείς για την προοπτική ενεργειακής συνεργασίας ο Γιλντιρίμ επισήμανε πως προτεραιότητα είναι η αποκατάσταση των πολιτικών και διπλωματικών σχέσεων. Η συμφωνία θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο σε συμφωνίας μεταφοράς φυσικού αερίου στη Μεσόγειο, έχουν δηλώσει αξιωματούχοι.
Εντός εβδομάδων επιστρέφουν σε Άγκυρα και Τελ Αβίβ πρεσβευτές των δύο χωρών.
Με πληροφορίες από news.in.gr
Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα