Επίσκεψη των έξι Ευρωπαίων υπουργών στον Ελαιώνα

590_bccf7657fee683608f6fabc3ae53bed0

Ολοκληρώθηκε η διήμερη επίσκεψη στην Ελλάδα των έξι Υπουργών και Υφυπουργών κρατών-μελών της Ε.Ε.

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι βρέθηκαν σήμερα στις εγκαταστάσεις ανοιχτής δομής φιλοξενίας προσφύγων στον Ελαιώνα Αττικήςσυνοδευόμενοι από τον αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Ξυδάκη.

Στην ανοικτή δομή φιλοξενίας τους υποδέχτηκε ο γενικός γραμματέας Πληθυσμού και Κοινωνικής Συνοχής του υπουργείου Εσωτερικών, Βασίλειος Παπαδόπουλος, ο οποίος τους ξενάγησε στις εγκαταστάσεις.

Κατά την ξενάγησή τους, ο κ. Παπαδόπουλος τούς επισήμανε ότι η δομή είναι ανοιχτή για τους πρόσφυγες και ότι είναι από τις πρώτες εγκαταστάσεις που δημιουργήθηκαν στη χώρα μας.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ολλανδίας Μπερτ Κέντερς και της Σλοβακίας Μίροσλαβ Λάιτσακ και οι υφυπουργοί Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας Αρλέμ Ντεζίρ, της Ιταλίας Σάντρο Γκότσι, της Πορτογαλίας Μαργκαρίντα Μάρκες και της Μάλτας Ίαν Μποργκ είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με πρόσφυγες κάθε ηλικίας οι οποίοι φιλοξενούνται στη δομή. ‘Ακουσαν τους λόγους για τους οποίους οι προσφυγές έφυγαν από την πατρίδα τους, πώς έφτασαν στην Ελλάδα και τις φωνές των ανθρώπων που ψάχνουν τις οικογένειές τους και ένα καταφύγιο. Επισκέφτηκαν τον παιδότοπο της δομής για να γνωρίσουν μερικά από τα παιδιά που διαμένουν εκεί, ενώ, στη συνέχεια, περιηγήθηκαν στους χώρους διαμονής του κέντρου και διαπίστωσαν ιδίοις όμμασι τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων.

Μετά το πέρας της ξενάγησης στο κέντρο φιλοξενίας, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Νίκος Ξυδάκης δήλωσε πως «το μήνυμα που θέλουν να μεταφέρουν και οι Ευρωπαίοι υπουργοί και η ελληνική κυβέρνηση είναι ότι υπάρχει και μια Ευρώπη που προσπαθεί να δείξει έμπρακτα την αλληλεγγύη της, που κατανοεί το μέγεθος, το εύρος και τη σπουδαιότητα των προβλημάτων που πρέπει να επιλύσουμε και καταλαβαίνουν ότι αυτό που πρέπει να γίνει είναι να επιδειχθεί πολιτική βούληση, ενεργητικότητα, σύμπνοια στην πράξη και βήμα βήμα να προχωρήσουμε σε αυτά που έχει συμφωνήσει η Ευρώπη». Στο ίδιο μήκος κύματος, τόνισε πως εκτός από την Ευρώπη του σκεπτικισμού, της μισαλλοδοξίας και του ακροδεξιού λαϊκισμού, υπάρχει η Ευρώπη των προοδευτικών δυνάμεων, της δημοκρατίας, του ανθρωπισμού και της συνεννόησης πάνω στα προβλήματα.

«Αυτή τη στιγμή δίνουμε ένα άλλο μήνυμα, υπάρχει η Ευρώπη των κεντρομόλων δυνάμεων, η Ευρώπη που σκέφτεται και νοιάζεται για τη συνοχή και υπάρχει η Ευρώπη των προοδευτικών δυνάμεων, των ανθρώπων που υπερασπίζονται τις αξίες της Γαλλικής Επανάστασης, τον πυρήνα των ευρωπαϊκών συνθηκών, τον πυρήνα των ευρωπαϊκών αξιών» είχε επισημάνει ο κ. Ξυδάκης σε ανάλογο πνεύμα στη συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Εξωτερικών, που είχε προηγηθεί της επίσκεψης των Ευρωπαίων υπουργών στον Ελαιώνα. «Αν κάτι ενώνει τα κράτη-μέλη της Ευρώπης είναι ο κοινός διαφωτιστικός, ανθρωπιστικός, δημοκρατικός πυρήνας και αυτό επαναβεβαιώνουμε τώρα. Αυτοί που είναι πρόθυμοι για μια δημοκρατική Ευρώπη, σήμερα είναι εδώ» είχε υπογραμμίσει.

Επόμενος σταθμός των Ευρωπαίων υπουργών θα είναι η Τουρκία, όπου θα ενημερωθούν για τις δράσεις της γείτονος χώρας προκειμένου να εφαρμοστεί η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα