Επίσκεψη Κέρι στη Βαγδάτη και στήριξη στο Ιράκ στη μάχη κατά του ISIS

kerryEπίσκεψη στη Βαγδάτη πραγματοποιεί σήμερα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, με στόχο να διαβεβαιώσει το Ιράκ για τη στήριξη των ΗΠΑ στην καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους.

Ο Κέρι, ο οποίος έφθασε το πρωί από το Μπαχρέιν, συναντήθηκε με τον ομόλογό του Ιμπραήμ αλ-Τζααφάρι (φωτό), ενώ αναμένεται να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Χάιντερ αλ-Αμπάντι και τον πρόεδρο της αυτόνομης κουρδικής περιοχής Νετσιρβάν Μπαρζανί, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Τζον Κίρμπι, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.
Ο Κέρι είχε επισκεφθεί τελευταία φορά τη Βαγδάτη τον Σεπτέμβριο του 2014, όταν συγκροτήθηκε ο διεθνής συνασπισμός κατά του ΙΚ στο Ιράκ και τη Συρία.
Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας «θα επιμείνει στη σταθερή μας στήριξη προς την ιρακινή κυβέρνηση τη στιγμή που είναι αντιμέτωπη με προκλήσεις ασφαλείας, οικονομικές και πολιτικές. Θα συζητήσει επίσης για τη συνέχιση της στήριξης του συνασπισμού στις προσπάθειες του Ιράκ κατά του ΙΚ» διευκρίνισε ο Κίρμπι και διαβεβαίωσε ότι «οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν τον ιρακινό λαό που εργάζεται για ένα ενωμένο, ελεύθερο, δημοκρατικό και ευήμερο μέλλον».
Ο υπό την Ουάσινγκτον διεθνής συνασπισμός διεξάγει εδώ και τουλάχιστον ενάμισι χρόνο αεροπορικές επιδρομές κατά του ΙΚ στη Συρία και το Ιράκ, παράλληλα με τις επιχειρήσεις του συριακού στρατού και των Ρώσων συμμάχων του κατά των τζιχαντιστών.
Για το Ιράκ, το Πεντάγωνο θα καταθέσει «μέσα στις επόμενες εβδομάδες» τις προτάσεις του στον πρόεδρο Ομπάμα για την ενίσχυση της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας στις ιρακινές δυνάμεις, δήλωσε στα μέσα Μαρτίου ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Τζο Ντάνφορντ.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα