Ενόχληση Ερντογάν στην Κηδεία του Μοχάμεντ Άλι

iouΟι οργανωτές είχαν αρνηθεί στον τούρκο πρόεδρο να πάρει τον λόγο κατά την κηδεία που πρόκειται να πραγματοποιηθεί σήμερα Παρασκευή, ενώ επιπλέον δεν του επέτρεψαν να αποθέσει στο φέρετρο του πυγμάχου ένα κομμάτι μαύρου υφάσματος διακοσμημένου με στίχους από το Κοράνι.

Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος επρόκειτο να παρευρεθεί στην κηδεία του Μοχάμεντ Άλι, αποφάσισε να συντομεύσει την παραμονή του στο Λούιβιλ, γενέτειρα του μεγάλου πυγμάχου, ενοχλημένος από την υποδοχή που του επιφύλαξαν οι οργανωτές, όμως μεταδίδουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Οι οργανωτές είχαν ήδη αρνηθεί στον κ. Ερντογάν, πριν από την επίσκεψή του, να πάρει τον λόγο κατά την τελετή που πρόκειται να πραγματοποιηθεί σήμερα Παρασκευή.

Ο ισχυρός άνδρας της Τουρκίας, ο οποίος συνοδεύεται από τον γαμπρό του, τον Μπεράτ Αλμπαϊράκ, ο οποίος είναι υπουργός Ενέργειας, συμμετείχε χθες Πέμπτη στην αγρυπνία για τον Μοχάμεντ Άλι και στη συνέχεια αποφάσισε ξαφνικά να συντομεύσει την παραμονή του, που αρχικά επρόκειτο να παραταθεί μέχρι σήμερα το βράδυ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Hurriyet Daily News, η οποία επικαλείται πηγές στο προεδρικό γραφείο, ο Ερντογάν ενοχλήθηκε ιδιαίτερα επειδή δεν του επέτρεψαν να αποθέσει στο φέρετρο του πυγμάχου ένα κομμάτι μαύρου υφάσματος διακοσμημένου με στίχους από το Κοράνι, την Κίσουα, που καλύπτει την Κάαμπα, την κυβική κατασκευή στο κέντρο του μεγάλου τεμένους της Μέκκας.

Φαίνεται μάλιστα πως υπήρξε κάποια διένεξη ανάμεσα στους σωματοφύλακες του αρχηγού του τουρκικού κράτους και τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες στο περιθώριο της κηδείας, σύμφωνα με τη «Hurriyet» και το πρακτορείο ειδήσεων Dogan.

Ο Μοχάμεντ Άλι τιμάται σε ολόκληρο τον ισλαμικό κόσμο επειδή το 1964 ασπάστηκε τη μουσουλμανική πίστη και υπερασπίσθηκε σε όλη τη ζωή του τις ειρηνικές και παγκόσμιες αξίες του ισλάμ.

Το ταξίδι του κ. Ερντογάν, ο οποίος κατηγορείται από τους αντιπάλους του για απολυταρχικές τάσεις, είχε προκαλέσει αντιδράσεις στην Τουρκία, η οποία επλήγη αυτή την εβδομάδα από βομβιστικές επιθέσεις, την ευθύνη για τις οποίες ανέλαβαν οι κούρδοι αντάρτες και οι οποίες στοίχισαν τη ζωή σε 17 ανθρώπους, ενώ ενίσχυσαν περαιτέρω τις ανησυχίες για την ασφάλεια στη χώρα.

 

Πηγή:skai

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα