Ενδεχόμενο η ελληνική κυβέρνηση να ζητήσει μια πρώτη δόση 24 δισ. ευρώ

ecb_2015_7_3_17_55_53_b2

Σύμφωνα με το  Reuters που επικαλείται δημοσίευμα της   Αυγής η  Ελλάδα ενδεχομένως να ζητήσει 24 δισ. ευρώ ως μια πρώτη δόση από το πακέτο διάσωσης τον Αύγουστο για να ενισχύσει τις τράπεζες και να αποπληρώσει τα δάνεια προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που λήγουν.Η ελληνική κυβέρνηση περιμένει να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις με τους δανειστές έως  τα μέσα Αυγούστου ώστε να διασφαλίσει συνολικά έως και 86 δισ. ευρώ στο τρίτο πακέτο βοήθειας.

Η πρώτη δόση των 24,36 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιηθεί για να διοχετευτούν 10 δισ. ευρώ σαν μια αρχική ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, 7,16 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή ενός έκτακτου δανείου-γέφυρας, 3,2 δισ. ευρώ για ελληνικά ομόλογα που έχει στην κατοχή της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και άλλες πληρωμές, αναφέρει η Αυγή, όπως μεταδίδει το πρακτορείο.

Παράλληλα,το Reuters σημειώνει ότι έχει υπολογιστεί πως οι ελληνικές τράπεζες μπορεί να χρειαστούν έως 25 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίησή τους, καθώς η κατάσταση επιδεινώθηκε λόγω των εκροών καταθέσεων όταν το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές απείλησε τη θέση της χώρας στην Ευρωζώνη. Εάν οι συνομιλίες δεν ολοκληρωθούν σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, οι ευρωπαϊκές αρχές ενδεχομένως να πρέπει να παρέχουν περαιτέρω προσωρινή χρηματοδότηση όπως έκαναν τον Ιούλιο με το δάνειο-γέφυρα του, αν και η Αυγή αναφέρει ότι αυτή η πιθανότητα δεν έχει συζητηθεί με τους πιστωτές, καταλήγει το Reuters.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα