Ελμάρ Μπροκ:Τέλος στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις αν ο Ερντογάν μετατρέψει την Τουρκία σε ισλαμικό αυταρχικό κράτος

brok_elmarΤα μέτρα που λαμβάνει ο Ερντογάν μετά την απόπειρα πραξικοπήματος δείχνουν ότι η Τουρκία «βαδίζει προς λάθος κατεύθυνση», δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε συνέντευξή του στο γερμανικό ραδιόφωνο (Deutschlandfunk).

Ο Γερμανός χριστιανοδημοκράτης επέκρινε τις ενέργειες του Τούρκου προέδρου Ερντογάν μετά την απόπειρα πραξικοπήματος και κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ενωση να αντιμετωπίσει με αποφασιστικότητα την Αγκυρα. Το κύρος του Ερντογάν βασίζεται στην οικονομική πρόοδο της χώρας και αυτή εξαρτάται ουσιωδώς από την Ε.Ε. η οποία πρέπει να θέσει την εξάρτηση αυτή σε πρώτο πλάνο. Ο Ερντογάν τραυματίζει με τη συμπεριφορά του όχι μόνο τη δημοκρατία, αλλά και τα ίδια τα συμφέροντά του. “Η Τουρκία δεν είναι πλέον κράτος δικαίου”.

Για το θέμα της επαναφοράς της θανατικής ποινής στην Τουρκία ο Ελμαρ Μπροκ είπε ότι αν ο Ερντογάν χρησιμοποιήσει το αποτυχημένο πραξικόπημα για να μετατρέψει την χώρα του σε ένα ισλαμικό αυταρχικό κράτος, αυτό θα σήμαινε το τέλος των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Το να αντιδράς σε συγκεκριμένες καταστάσεις με την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης είναι μεν νόμιμο, όπως γίνεται και στη Γαλλία, αλλά «το θέμα είναι πως θα το χρησιμοποιεί κανείς. Το γεγονός ότι λίγες μόνον ώρες μετά το πραξικόπημα υπάρχει μία λίστα με 3000 δικαστές και εισαγγελείς, οι οποίοι απολύθηκαν, όπως επίσης και η απαγόρευση της ελεύθερης έκφρασης και οι απειλές κατά δημοσιογράφων δείχνουν ότι αυτή τη στιγμή η Τουρκία βαδίζει προς την λάθος κατεύθυνση, η οποία οδηγεί μακριά από την Ευρώπη», τόνισε ο Μπροκ.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα