Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους οι 5 εργαζόμενοι σε ΜΚΟ που βοηθoύσαν πρόσφυγες

Σχεδόν 12 ώρες είχε διάρκεια η η απολογία των πέντε συλληφθέντων για απόπειρα διευκόλυνσης παράνομης εισόδου προσφύγων και παράνομης οπλοκατοχής, ενώπιον του ανακριτή.

Οι συλληφθέντες (εργαζόμενοι σε δύο Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που επιχειρούν στη Λέσβο σε ζητήματα μεταναστών και προσφύγων) αφέθηκαν τελικά ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους.

Με τη σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα, οι τέσσερις από τους κατηγορουμένους αφέθηκαν ελεύθεροι με τον όρο της χρηματικής εγγύησης των 5.000 ευρώ ο καθένας.

Στον πέμπτο από τους κατηγορουμένους, το έναν από τους δυο Δανούς, απαγορεύθηκε η έξοδος από τη χώρα, υποχρεούται να εμφανίζεται στο αστυνομικό τμήμα της Μυτιλήνης κάθε εβδομάδα, ενώ του επιβλήθηκε και η καταβολή εγγύησης 10.000 ευρώ.

Μυτιλήνη - ανακριτήςΑνακουφισμένοι μετά την απόφαση | Μιχάλης Μπάκας

Συνθήματα αλληλεγγύης

Ντόπιοι και ξένοι εθελοντές υποδέχτηκαν τους τρεις Ισπανούς και δύο Δανούς που κρατούνται από την Πέμπτη, όταν συνελήφθησαν ξημερώματα από το Λιμενικό, με συνθήματα αλληλεγγύης. Στο πλευρό τους και τρία μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, η Βασιλική Κατριβάνου, ο Πάνος Λάμπρου και ο βουλευτής Λέσβου, Γιώργος Πάλλης.

Μυτιλήνη - συλλήψειςΑναμένοντας την απόφαση | Μιχάλης Μπάκας

Τα μέλη της «Συνύπαρξης και Επικοινωνίας στο Αιγαίο» ενώνοντας την φωνή τους με χιλιάδες άλλους ανθρώπους, σ’ όλο τον κόσμο, εθελοντές, στο σύγχρονο κοινωνικό ζήτημα  το  προσφυγικό – μεταναστευτικό, «στεκόμαστε αλληλέγγυοι στο πλευρό των συλληφθέντων και περιμένουμε απ την Ελληνική Πολιτεία και Δικαιοσύνη αξιολογώντας τη συμβολή τους στη διάσωση της ανθρώπινης ζωής, να τους απαλλάξει  των κατηγοριών, για να αφεθούν ελεύθεροι να συνεχίσουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους».

Σεβίλη - διαμαρτυρίαΑπό τη διαμαρτυρία στη Σεβίλη | facebook: BienvenidosRefugiados

Συγκέντρωση αλληλεγγύης πραγματοποιήθηκε και στη Σεβίλη.

Μετά από 11 ώρες παραμονής εντός του Δικαστικού Μεγάρου Μυτιλήνης, οι συλληφθέντες χαιρετούν από το παράθυρο τους εθελοντές.

Επιχείρηση ελέγχου εθελοντών και ΜΚΟ

Ο συνήγορος υπεράσπισης των τριών Ισπανών πυροσβεστών, Χάρης Πέτσικος, δήλωσε στην «Εφ.Συν.» ότι οι ίδιοι «αρνούνται κάθε ανάμιξη σε υπόθεση διακίνησης. Ηρθαν στη Λέσβο για να σώσουν ζωές, όχι για trafficking. Είναι κρατικοί υπάλληλοι της Ισπανίας, ο ένας εκ των οποίων με τη θέση του αρχιπυροσβέστη, που στην άδειά τους επέλεξαν να έρθουν ως εθελοντές στη Λέσβο».

Σύμφωνα με πληροφορίες του Λιμενικού στην εφημερίδα μας, οι εν λόγω συλλήψεις δεν είναι ανεξάρτητες από την επιχείρηση ελέγχου εθελοντών και επαγγελματιών των ΜΚΟ. Ελεγχοι πραγματοποιούνται σε σημεία απόβασης μεταναστών και προσφύγων σε Μόλυβο, Εφταλού, Συκαμιά και κοντά στην ακτή της περιοχής του αεροδρομίου.

«Στόχος», σύμφωνα με την Αστυνομία, «είναι να ελεγχθούν όσοι κλέβουν αντικείμενα των προσφύγων ή βάρκες και μηχανές, αλλά και να τονιστεί η παρουσία της Αστυνομίας». Κατά τους ελέγχους ζητείται επίσης από όσους επιχειρούν στις ακτές η αστυνομική τους ταυτότητα και το ποια οργάνωση εκπροσωπούν, αν κάτι τέτοιο συμβαίνει. Στη συνέχεια ελέγχεται και το αν η συγκεκριμένη οργάνωση είναι διαπιστευμένη.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα