Ελβετία:Πρόσφυγες αναγκάζονται να εργαστούν σε McDonalds χωρίς αμοιβή

Εταιρεία καθαρισμού συνεργαζόμενη με τα McDonalds στην Ελβετία εξαπατούν πρόσφυγες λέγοντάς τους ότι η απλήρωτη εργασία τους ,θα τους εξασφαλίσει  άδεια παραμονής, σύμφωνα με την ελβετική εφημερίδα εργασίας (Workzeitung).αρχείο λήψης (3)

Ο Yusuf ,πρόσφυγας απο το Σουδάν που έφτασε στην Ελβετία, τον Δεκέμβριο του 2014, υποστηρίζει ότι  εταιρεία Καθαρισμού σε συνεργασία με τα McDonalds,υποχρεώνουν τους πρόσφυγες να δουλεύουν σε εξαντλητικές συνθήκες εργασίας χωρίς να πληρώνονται.

Δούλεψα 40 ημέρες με μόλις τέσσερις ημέρες ρεπό,είπε ο Γιουσούφ . ‘Το αφεντικό μου υποσχέθηκε ότι αν δούλευα τρεις μήνες και δύο εβδομάδες δωρεάν, θα μπορούσε να χορηγήσει άδεια παραμονής Β και να μου δώσει μια σύμβαση εργασίας.’

Για τους πρόσφυγες που θέλουν να μείνουν στην Ελβετία, θα πρέπει πρώτα να αποκτήσουν άδεια παραμονής Β, η οποία μπορεί να ανανεώνεται κάθε έτος εάν ο πρόσφυγας δεν έχει μια σταθερή δουλειά. Μετά από δέκα χρόνια εάν εργάζεται  μπορεί να βγάλει άδεια παραμονής C, επιτρέποντάς τους να παραμείνουν επ’αόριστον . Σύμφωνα με την ελβετική κυβέρνηση, την διαδικασία για την άδεια παραμονής Β πρέπει να την κινήσει ο ίδιος ο εργοδότης.

Ο Yusuf κατέθεσε επίσημη καταγγελία και αποζημιώθηκε με  6.868 ελβετικά φράγκα .Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι φοβούνται ότι η εταιρεία καθαρισμού μπορεί να συνεχίσει να εξαπατά πρόσφυγες .

Σε δήλωσή τους για την εργασία, τα McDonalds Ελβετίας, δήλωσαν ότι δεν είχαν καμία γνώση της εκμετάλλευσης από την εταιρεία καθαρισμού.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα