Εκτός ελληνικού προγράμματος το ΔΝΤ-Με ειδικό συμβουλευτικό καθεστώς η συμμετοχή του

Visitors are silhouetted against the logo of the International Monetary Fund (IMF) in TokyoΤο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα αλλά πιθανότατα θα δεχθεί ένα ειδικό συμβουλευτικό καθεστώς με περιορισμένες εξουσίες αλλά θα το διατηρεί ως ελεγκτή στις αξιολογήσεις είπαν στο πρακτορείο Reuters δύο ανώτατες πηγές

«Θα είναι κάτι περισσότερο από σύμβουλος, αλλά ο ρόλος δεν θα έχει αυστηρές δεσμεύσεις, όπως για παράδειγμα η συμμετοχή στις τρίμηνες αξιολογήσεις», τονίζει μια από τις πηγές του που επικαλείται το Reuters και προσθέτει:

«Με αυτό τον τρόπο η Λαγκάρντ μπορεί να πάει στο Διοικητικό Συμβούλιο και να πει πως δεν παραβιάζει το καταστατικό του Ταμείου, και ο Σόιμπλε – του οποίου η κυβέρνηση οδεύει προς εκλογές – θα μπορεί να πει ότι έχει το ΔΝΤ εντός προγράμματος».

Η δεύτερη πηγή που επικαλείται το πρακτορείο αναφέρει:

«Δεν θα βάλουν χρήμα στο πρόγραμμα, αλλά δεν θα παρέχουν μόνο τεχνική υποστήριξη. Θα έχουν θέση ειδικού συμβούλου, ο οποίος θα δημιουργηθεί ειδικά για το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης. Οι συνομιλίες ξεκαθάρισαν αυτό το πράγμα ότι το ΔΝΤ δεν μπορεί να μείνει στο πρόγραμμα. Θα αποτελούν μέρος της τρόικα και θα βρίσκονται σε όλες τις συζητήσεις», είπε η δεύτερη πηγή του Reuters.

Η συμμετοχή του ΔΝΤ δεν έχει κλείσει καθώς το Ταμείο θέτει όρο την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, αλλά οι διαδικασίες στην ευρωπαϊκή πλευρά βρίσκονται σε«αδιέξοδο».

Προς το παρόν το ΔΝΤ δεν έχει πάρει επίσημα θέση σχετικά με αυτά τα δημοσιεύματα.

Το δημοσίευμα του Reuters

 Τζέρι Ράις:Πλήρως προσηλωμένοι στις συνομιλίες για το ελληνικό πρόγραμμα

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο παραμένει πλήρως προσηλωμένο στις συνομιλίες για να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση του εκπροσώπου του Ταμείου, Τζέρι Ράις, ο οποίος διαψεύδει έτσι τις πληροφορίες που μετέδωσε χθες το πρακτορείο Reuters και σύμφωνα με τις οποίες πιθανότατα το ΔΝΤ δεν θα συμμετέχει στο πρόγραμμα, αλλά προσανατολίζεται προς την ανάληψη ειδικού συμβουλευτικού ρόλου.

«Παραμένουμε πλήρως προσηλωμένοι με στόχο την επίτευξη συμφωνίας επί ενός προγράμματος που θα μπορεί να υποστηρίξει το Ταμείο μέσω μίας νέας διευθέτησης… Στο πλαίσιο αυτό, μία αποστολή του ΔΝΤ θα επισκεφθεί σύντομα την Αθήνα», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Τζέρι Ράις.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα