ekt-ktirio-arxeio-2Από τις επτά χώρες που απαιτείται νομικώς να ενταχθούν στην ευρωζώνη, καμία δεν πληροί τα κριτήρια για ένταξη, αναφέρει σε έκθεση της  Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που δημοσιεύθηκε σήμερα.

Συγκεκριμένα η ΕΚΤ αναφέρει ότι ενώ οι οικονομίες των χωρών ήταν γενικά σε υγιή βάση, οι νόμοι τους δεν ήταν σύμφωνοι με τα πρότυπα της ΕΚΤ. Το report της ΕΚΤ εξέτασε την Βουλγαρία, την Τσεχία, την Κροατία, την Ουγγαρία, την Πολωνία, τη Ρουμανία και τη Σουηδία.”Οι επτά χώρες που είναι υπό εξέταση, συμμορφώνονται με τα περισσότερα από τα ποσοτικά οικονομικά κριτήρια, αλλά καμία από αυτές δεν πληροί όλες τις υποχρεώσεις που προβλέπονται στη Συνθήκη, συμπεριλαμβανομένων των νομικών κριτηρίων σύγκλισης”, αναφέρει η ΕΚΤ.

“Σε καμία από τις επτά χώρες που εξετάστηκαν, το νομικό τους πλαίσιο δεν είναι πλήρως συμβατό με όλες τις απαιτήσεις για την υιοθέτηση του ευρώ”, αναφέρει η ΕΚΤ. “Οι ασυμβατότητες επιμένουν αναφορικά με την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας, ιδιαίτερα με την θεσμική και χρηματοπιστωτική ανεξαρτησία των κεντρικών τραπεζών, καθώς και την προσωπική ανεξαρτησία”.