Εκλογή Μητσοτάκη:Οι αντιδράσεις των «Καραμανλικών» και η στάση της Κυβέρνησης

mitsokaraman“Από σήμερα ξεκίνησε το χρονόμετρο που μετρά αντίστροφα μέχρι να κλείσει το τελευταίο κεφάλαιο λαϊκισμού στην Ελλάδα. Ας το γνωρίζει αυτό καλά και ο κ.Τσίπρας”, ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης αμέσως μετά την ανακοίνωση της εκλογικής του νίκης.

Συγκεκριμένα, με καταμετρημένο το 84,26% των ψήφων ο Κυριάκος Μητσοτάκης παίρνει το 51,72% έναντι 48,28% του Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Η νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις εσωκομματικές εκλογές επισφραγίστηκε από το τηλεφώνημα του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ο οποίος τον συνεχάρη, αποδεχόμενος την ήττα του.

Ο νέος αρχηγός της κεντροδεξιάς παράταξης επικράτησε στον δεύτερο γύρο της διαδικασίας εκλογής νέου προέδρου, όπου συμμετείχαν πάνω από 300.000 φίλοι της Νέας Δημοκρατίας.

Απ’ότι φαίνεται οι διεργασίες που θα ακολουθήσουν στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας θα είναι πολλές και τα αποτελέσματα αυτών ενδεχομένως να πλήξουν την “ακεραιότητα” του κόμματος.Σίγουρα,η «Καραμανλική» πτέρυγα δύσκολα θα αποδεχτεί την ήττα αυτή και η αλλαγή σκυτάλης στην προεδρεία του κόμματος μόνο ως μια αποδεκτή έκβαση δεν θα εκληφθεί.

Άλλωστε η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος στο κόμμα της Συγγρού δημιούργησε διασπαστικές δυναμικές οι οποίες πλέον είναι δύσκολο να διακοπούν.Οι συγκολλητικές ουσίες απορρέουν μόνο από τον αντιπολιτευτικό λόγο απέναντι στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και μέλλει να αποδειχθεί αν είναι ικανές να λειτουργήσουν ως ανάχωμα μπροστά στις όποιες διασπαστικές και φυγόκεντρες δυνάμεις προκύψουν.

Αντιδράσεις κυβέρνησης

Τώρα,απο την πλευρά της κυβέρνησης επίσημη θέση ως προς τα αποτελέσματα των εσωκομματικών εκλογών της ΝΔ δεν έχει υπάρξει,παρά μόνο τα τυπικά, ότι δηλαδή αποκαθίσταται η ομαλότητα στο πολιτικό σύστημα και η ΝΔ να μπορεί να ασκήσει πλέον τα καθήκοντα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ωστόσο, από την πλευρά του κυβερνητικού εταίρου (ΑΝΕΛΛ) υπήρξε καυστικό σχόλιο δια της εκπροσώπου του Μαρίνας Χρυσοβελώνη η οποία σχολίασε πως «η Νέα Δημοκρατία θα γίνει πλέον ένα σκληρό νεοφιλελεύθερο κόμμα που θα εξυπηρετεί μόνο τους σκοπούς της ολιγαρχίας, χάνοντας κάθε λαϊκό έρεισμα».

Αναφορικά με όσους στήριξαν στην εσωκομματική μάχη τον Κυριάκο Μητσοτάκη σημείωσε δηκτικά πως «ο κ. Σαμαράς που έριξε την κυβέρνηση Κων. Μητσοτάκη βοήθησε τον γιο του να γίνει πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας» και πρόσθεσε ότι συμμετοχή στην εκλογή του Κ. Μητσοτάκη είχαν «σκληροπυρηνικοί ψηφοφόροι του σημιτικού μπλοκ που είναι προφανές ότι βρίσκονται σε αγαστή συνεργασία με ακροδεξιά στοιχεία όπως ο Αδ. Γεωργιάδης, δηλαδή με τους υβριστές του Κ. Καραμανλή». Και έκλεισε τη δήλωσή της δείχνοντας τις προθέσεις των ΑΝΕΛ να κατοχυρώσουν ρόλο εγγυητή της συνέχειας του καραμανλισμού: «Οι ΑΝΕΛ. με τις αρχές τους αποτελούν το μόνο συνεχιστή της πορείας που χάραξε και εφάρμοσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής».

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, το μόνο κυβερνητικό στέλεχος  που εξέφρασε την απογοήτευσή του για το αποτέλεσμα ήταν ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Χριστόφορος Βερναρδάκης ο οποίος μεταξύ άλλων σχολίασε: «Η ΝΔ ξαναγίνεται “νεοφιλελεύθερη” και οι “δανειστές” έχουν ένα σκαλοπάτι περισσότερο στο εσωτερικό της χώρας. Υβρίδια νεοφιλελευθερισμού όπως το ΠΟΤΑΜΙ και ορισμένες “προσωπικότητες” του ΠΑΣΟΚ θα ενσωματωθούν άμεσα στην ΝΔ».  Ο ίδιος δείχνει επίσης την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι οι καραμανλικοί δείχνουν να χάνουν έδαφος στο εσωτερικό της ΝΔ: «Μεγάλος χαμένος σήμερα στη ΝΔ ο χώρος του “πολιτικού φιλελευθερισμού».

 

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα