Εκλογές στην Ισπανία:Πρώτoς ο Ραχόι χωρίς αυτοδυναμία-Tρίτη δύναμη οι Unidos Podemos

BN-LP967_spainb_M_20151209043644Οι συντηρητικοί του Ραχόι κέρδισαν τις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής στην Ισπανία, ενώ ακολουθούν οι Σοσιαλιστές τους οποίους δεν κατάφερε τελικά να προσπεράσει η αριστερή συμμαχία Unidos Podemos,σε μια ψηφοφορία που διεξήχθη τρεις ημέρες μετά το Brexit.

 

Συγκεκριμένα,το Λαϊκό Κόμμα (PP) του Ραχόι κερδίζει 137 βουλευτές έναντι 123 το Δεκέμβριο.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα, το οποίο εναλλάσσεται στην εξουσία με το PP για πάνω από 30 χρόνια, λαμβάνει 85 έδρες, από 90 που είχε τον Δεκέμβριο αλλά παραμένει η πρώτη δύναμη της αντιπολίτευσης.

Ο συνασπισμός Unidos Podemos, που συγκροτείται από το Podemos και το μικρό κόμμα Izquierda Unida (Ενωμένη Αριστερά), διάδοχο κόμμα τουΚομμουνιστικού Κόμματος, κερδίζει 71 έδρες. Ένα παρόμοιο αποτέλεσμα σε σχέση με το Δεκέμβριο, όταν το Podemos είχε 69 βουλευτές και δύο το Izquierda Unida.

Το νεόκοπο φιλελεύθερο Ciudadanos, τέταρτη πολιτική δύναμη, λαμβάνει μόνο 32 έδρες, καταγράφοντας πτώση στα ποσοστά του σε σχέση με τις εκλογές του Δεκεμβρίου που είχε κερδίσει 40 έδρες, όταν είχε προσελκύσει τους ψηφοφόρους του PP καταγγέλλοντας τη διαφθορά. Ωστόσο αυτή τη φορά μπορεί να προσφέρει πολύτιμη στήριξη στο PP.

Αξίζει βέβαια να αναφερθεί πως το Λαϊκό Κόμμα του Μαριάνο Ραχόι, αν και άνετα πρώτο, πάλι δεν εξασφαλίζει αυτοδυναμία. Για την απόλυτη πλειοψηφία χρειάζονται 176 έδρες στο κοινοβούλιο των 350 εδρών.

Από σήμερα Δευτέρα θα ξεκινήσει η επίπονη διαδικασία της συνεννόησης των πολιτικών κομμάτων για το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας. Υπενθυμίζεται ότι στο ισπανικό σύστημα, ο εντολοδόχος πρωθυπουργός έχει δύο ευκαιρίες για να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης: στην πρώτη ψηφοφορία απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία, ενώ στη δεύτερη μπορεί να επιβιώσει και με τη σχετική πλειοψηφία.

Ο Ραχόι ελπίζει σε συμφωνία για κυβερνητική συνεργασία σε έναν μήνα

ra-708Την ελπίδα πως τα κόμματα θα καταλήξουν σε μια συμφωνία μέσα σε έναν μήνα προκειμένου να καταστεί δυνατή μια κυβέρνηση του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματός του, εξέφρασε σήμερα ο Μαριάνο Ραχόι μετά την ανάδειξη του κόμματός του στην πρώτη θέση στις δεύτερες βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν σε διάστημα έξι μηνών, χωρίς ωστόσο να εξασφαλίζει την πλειοψηφία.

Σε δηλώσεις του στο ραδιοφωνικό σταθμό Cope είπε: «Πρέπει να προσπαθήσω να εξασφαλίσω μια πλειοψηφία για να κυβερνήσω γιατί χωρίς αυτήν, είναι πολύ δύσκολο, πολύ πολύπλοκο. Πιστεύω πως μέσα σε έναν μήνα μπορούμε να έχουμε μια συμφωνία για τα βασικά. Θα ήταν ανοησία να χάσουμε χρόνο για πολλούς άλλους μήνες».

 

 

Ο  Π. Ιγκλέσιας σχολιάζοντας το εκλογικό αποτέλεσμα αναγνώρισε ότι είναι απογοητευτικά τα αποτελέσματα σε σχέση με αυτό που έκαναν οι Unidos Podemos, ενώ εξέφρασε την ανησυχία του για την άνοδο της δεξιάς και τα μεγάλα ποσοστά της αποχής.

 

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα