Εκλογές – δημοψήφισμα σήμερα στην Γερμανία

Το προσφυγικό ζήτημα είναι το σημείο αναφοράς στις τρεις εκλογικές αναμετρήσεις – οι δύο σε κρατίδια της δυτικής Γερμανίας και μία στην ανατολική – και πολλοί είναι οι Γερμανοί ψηφοφόροι που, μπροστά στο ένα και πλέον εκατομμύριο μετανάστες που έφθασαν στην χώρα τους πέρσι, δεν κρύβουν την ανησυχία τους για το πώς η χώρα τους θα διαχειριστεί αυτήν την κρίση.angela-merkel3

Οι συντηρητικοί Χριστιανοδημοκράτες (CDU) της Άνγκελα Μέρκελ βλέπουν τα ποσοστά τους να μειώνονται του έναντι του AfD, που κερδίζει έδαφος, καθώς εκμεταλλεύεται την ανησυχία του κόσμου στον απόηχο της απόφασης που έλαβε προσωπικά πριν από ένα χρόνο η επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης να ανοίξει τα σύνορα της χώρας της για τους πρόσφυγες που εγκατέλειψαν τη Συρία για να γλιτώσουν από τον πόλεμο.

Στη Βάδη- Βυρτεμβέργη, ένα προπύργιο του κυβερνώντος κόμματος για τουλάχιστον 50 χρόνια προτού περάσει στα χέρια ενός συνασπισμού υπό την ηγεσία των Πρασίνων και με εταίρους τους Σοσιαλδημοκράτες μετά την πυρηνική καταστροφή της Φουκουσίμα, ο πρωθυπουργός του κόμματος των Πρασίνων αναμένεται να επικρατήσει του αντιπάλου του, του CDU.

Στη Σαξονία – Άνχαλτ στην ανατολική Γερμανία το CDU αναμένεται να παραμείνει το μεγαλύτερο κόμμα, ωστόσο οι δημοσκοπήσεις δίνουν στο AfD ένα ποσοστό περίπου 19% και να προηγείται των κυβερνητικών εταίρων της Μέρκελ, του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD). Στη Ρηνανία – Παλατινάτο η κατάσταση είναι μάλλον αμφίρροπη.

Υπερασπιζόμενη με σθένος την πολιτική που έχει υιοθετήσει στην προσφυγική κρίση, η καγκελάριος της Γερμανίας επιχείρησε χθες να δώσει μία τελευταία ώθηση στην εκστρατεία των υποψηφίων του κόμματός της.

«Υπάρχουν καταστάσεις στην ζωή – κι αυτό ακριβώς συνέβη το περασμένο φθινόπωρο – όπου δε μπορείς να συζητάς επί μακρόν για τις αρχές» που διέπουν την χώρα σου, τόνισε η Μέρκελ, υπερασπιζόμενη την απόφασή της.

«Οι άνθρωποι βρίσκονται ξαφνικά εκεί κι έχουν ανάγκη από προστασία» υπογράμμισε σε μια προεκλογική συγκέντρωση του CDU στη Βάδη – Βυρτεμβέργη. Η Άνγκελα Μέρκελ σημείωσε επιπλέον ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες δαπάνησαν πολύ χρόνο συζητώντας για τη συμφωνία με την Τουρκία που ήταν μια λογική, επωφελής λύση. «Για αυτό ακριβώς πιστεύω ότι είναι απόλυτα σωστό» είπε η Γερμανίδα καγκελάριος προκαλώντας το χειροκρότημα του πλήθους.

Πηγή:real.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα