ΕΕ: Καθήκον των μεγάλων δυνάμεων η αναβίωση των συνομιλιών Ισραήλ – Παλαιστίνης

αρχείο λήψηςΗ επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι δήλωσε σήμερα ότι οι μεγάλες δυνάμεις έχουν καθήκον για την αναβίωση των συνομιλιών μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης, προειδοποίησε για την πλήρη κατάρρευση της ειρηνευτικής διαδικασίας μεταξύ των δύο πλευρών που αντιπαρατίθενται στη σύγκρουση, ενώ επέμεινε στον ρόλο της Ευρώπης σε οποιαδήποτε επανάληψη των διαπραγματεύσεων.

“Οι εξελίξεις στο Ισραήλ και στην Παλαιστίνη, σε πολιτικό επίπεδο και επί του πεδίου, η πολιτική της εξάπλωσης της εποικιστικής δραστηριότητας και των κατεδαφίσεων, με τη βία κάθε μέρα να είναι όλο και πιο αληθινή, αλλά και η υποδαύλιση της βίας μας δείχνουν ότι οι προοπτικές που δημιουργήθηκαν από τις συμφωνίες του Οσλο το 1993 κινδυνεύουν να εξαφανιστούν”, τόνισε η Μογκερίνι. Με τις συμφωνίες του Οσλο το 1993 άρχισε επίσημα η ειρηνευτική διαδικασία μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

“Η πραγματικότητα των γεγονότων είναι ότι σήμερα δεν υπάρχει καμιά ειρηνευτική διαδικασία”, δήλωσε η Μογκερίνι στους δημοσιογράφους στο Παρίσι κατά τη διάρκεια της διεθνούς διάσκεψης που έχει στόχο τη δημιουργία δυναμικής για την επανάληψη των ειρηνευτικών συνομιλιών. Η διεθνής κοινότητα “έχει το καθήκον να δημιουργήσει εκ νέου τις συνθήκες για την επανάληψη της ειρηνευτικής διαδικασίας”, πρόσθεσε η Μογκερίνι επιμένοντας στον “ιδιαίτερο ρόλο” της Ευρώπης για την επανάληψη των διαβουλεύσεων. “Ως Ευρωπαίοι είμαστε ο πρώτος εμπορικός εταίρος του Ισραήλ και ο πρώτος χορηγός των ταμείων της Παλαιστινιακής Αρχής”, υπογράμμισε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας μιλώντας για την ανάγκη να τεθούν στο τραπέζι “κίνητρα (οικονομικά) και εγγυήσεις” ώστε να πειστούν οι δύο πλευρές να αρχίσουν τις συνομιλίες.

Έκθεση του Κουαρτέτου (ΕΕ, ΗΠΑ, ΟΗΕ και Ρωσία) που περιλαμβάνει “ουσιαστικές συστάσεις” θα δοθεί στη δημοσιότητα “μέσα στις επόμενες ημέρες”, πρόσθεσε η Μογκερίνι. Η έκθεση “θα υπογραμμίζει την κατάσταση επί του πεδίου και θα περιέχει ουσιαστικές συστάσεις σε σχέση με αυτά που πρέπει να κάνουν οι πλευρές και με τον τρόπο με τον οποίο η διεθνής κοινότητα πρέπει να τις υποστηρίξει”, διευκρίνισε. Τριάντα χώρες μετέχουν στη διάσκεψη του Παρισιού για τη Μέση Ανατολή, στόχος της οποίας είναι να προωθήσει την ειρηνευτική διαδικασία προτρέποντας Ισραηλινούς και Παλαιστινίους να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα