Εγκρίθηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες-To Σάββατο η ψήφιση στην ολομέλεια

Υπερψηφίστηκε επί της αρχής από την κυβερνητική πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ το νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες. Μετά από την πολύωρη συνεδρίαση και τις έντονες αντιπαραθέσεις στην αρμόδια Επιτροπή, το νομοσχέδιο καταψήφισαν η ΝΔ και το ΚΚΕ, ενώ επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν στην Ολομέλεια το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι, η Ένωση Κεντρώων, αλλά και η Χρυσή Αυγή. Το νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί στην Ολομέλεια το Σάββατο.187765-city_tv_control_room_doors_open_toronto_2012_1

Διαβάστε τις ακροάσεις των φορέων:

Ο πρόεδρος της DIGEA Στρατής Λιαρέλλης άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο δικαστικής προσφυγής λέγοντας ότι «ασφαλώς και προφανώς η απόφαση για δημιουργία ανταγωνιστικού φορέα συνιστά αλλαγή των όρων του διαγωνισμού και η οικονομοτεχνική μελέτη που είχε καταρτιστεί πρέπει να υπάρξει με ότι αυτό συνεπάγεται. Επίσης η διακριτική ευχέρεια του υπουργού να μπορεί να αφαιρεί έναν πολυπλέκτη από τον πάροχο δικτύου, συνιστά επίσης αλλαγή των όρων του διαγωνισμού».

Διαφώνησε με την ύπαρξη ανταγωνισμού μέσω της πλατφόρμας της ΕΡΤ υποστηρίζοντας πως «η διεθνής εμπειρία στα δίκτυα έχει οδηγήσει σε συνενώσεις δικτύων για να έχουμε οικονομία κλίμακας. Το κόστος αυξάνεται 35%-40% αν υπάρχει δεύτερος πάροχος».

Ισχυρίσθηκε ακόμη ο Στρ. Λιαρέλλης ότι το τίμημα που καταβάλλεται στην DIGEA, για το οποίο ακούσθηκαν πολλά παράπονα, είναι χαμηλό: 110 ευρώ ανά 1.000 κατοίκους, όταν στην Ευρώπη είναι γύρω στα 1.000 ευρώ ανά 1.000 κατοίκους.

Θέματα ισονομίας και ανταγωνισμού επικαλέστηκε και ο Παναγιώτης Κυριακόπουλος, πρόεδρος Ένωσης Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας (ΕΙΤΗΣΕΕ). Συγκεκριμένα έθεσε δύο θέματα: α) το νομοσχέδιο δεν ρυθμίζει την συνολική αγορά, δημιουργώντας θέματα ισονομίας και ανταγωνισμού, και β) υπάρχουν θέματα ισονομίας, γιατί δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται διαφορετικά οι Ανώνυμες Εταιρείας ανάλογα με τον κλάδο.


 

Ο Π. Κυριακόπουλος ζήτησε «να ρυθμιστεί συνολικά η αγορά», συμφώνησε με το έγγραφο του ΕΣΡ, ενώ εκτίμησε ότι η πλατφόρμα της ΕΡΤ θα είναι 3 με 4 φορές παραπάνω από εκείνη της DIGEA.

Εξηγώντας τα θέματα ισονομίας και ανταγωνισμού αναρωτήθηκε: «είναι δυνατόν να υπάρχει διαφορετικός τρόπος αντιμετώπισης των εταιρειών ΜΜΕ από τα σούπερ μάρκετ ή τις αεροπορικές εταιρείες; Γιατί υποχρεώνονται κάθε χρόνο να καλύπτουν τις ζημίες με αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και την επόμενη χρονιά, που θα έχει κέρδος να μην μπορεί να συμψηφίζει με την προηγούμενη χρονιά;».

«Γιατί θα πρέπει να πληρώνει φόρο 40% ένας σταθμός που εκπέμπει μέσα από την DIGEA και όχι ένας που μπορεί να εκπέμπει π.χ. δορυφορικά από την Κύπρο; Δεν υπάρχει αθέμιτος ανταγωνισμός; βεβαίως. Εναντίον ποιών; Εναντίον του ελληνικού κράτους, των φορολογικών εσόδων», είπε.


 

Ο Νίκος Μιχαλίτσης, Γενικός Διευθυντής Ανάπτυξης και Τεχνολογίας της ΕΡΤ, μιλώντας στην ακρόαση των Επιτροπών ανέφερε ότι σαν «φυσικό αυτουργό του εγκλήματος στην ΕΡΤ» τον Νίκο Παπαουλάκη. «Τον Δεκέμβριο, λίγο πριν τον διαγωνισμό για την DIGEA, ανταμείφθηκε με το να διοριστεί αντιπρόεδρος της ΕΕΤΤ. Είναι ο ίδιος που, σύμφωνα με μαρτυρίες συναδέλφων, στις 11 Ιουλίου ανέβηκε και έκλεισε τους πομπούς του Υμηττού με τους οποίους η ΕΡΤ εξέπεμπε στην Αττική» κατέληξε.


 

Ο πρόεδρος της ΕΡΤ Διονύσης Τσακνής, ο οποίος αναφερόμενος στον νέο φορέα ΕΡΤ-ΝΕΤ ΑΕ ζήτησε διευκρινίσεις ως ΕΡΤ, σχετικά με το προσωπικό και τον τεχνολογικό εξοπλισμό της υπό ίδρυσης εταιρείας.

Δήλωσε ότι η ΕΡΤ έχει εξειδικευμένο προσωπικό σε ζητήματα δικτύων αλλά δεν γνωρίζει αν αυτό το προσωπικό θα είναι επαρκές στη νέα εταιρεία. Αναφορικά με τον εξοπλισμό δήλωσε ότι ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη διαγωνισμός εξοπλισμού για το ψηφιακό σήμα, για να απαλλαγεί η ΕΡΤ από το ενοίκιο στην DIGEA ρωτώντας αν ο εξοπλισμός αυτός θα πάει στη νέα εταιρεία.


 

Η Πέρσα Λαμπροπούλου νομικός του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης αναφορικά με τις παρατηρήσεις του ΕΣΡ δήλωσε ότι το συγκεκριμένο νομοθέτημα δεν ρυθμίζει συνολικά την αγορά μη λαμβάνοντας υπόψιν τη συνολική εικόνα.

Επίσης, δήλωσε ότι δεν έχει ληφθεί υπόψη οδηγία της Κομισιόν για τις οπτικοακουστικές υπηρεσίες. Τέλος, για τα δάνεια που έχουν ληφθεί από την αναλογική τηλεόραση, δήλωσε ότι επαναλαμβάνονται διατάξεις που δεν ήταν επιτυχείς στο παρελθόν.


 

Η Πολυξένη Μαστροπέρου πρόεδρος του ΔΣ των ακολούθων Τύπου (ΕΝΑΤ). Χαρακτήρισε θετική την προσπάθεια ρύθμισης των θεμάτων στα ΜΜΕ, ωστόσο δήλωσε ότι αφήνει εκκρεμότητες στα θέματα του κλάδου τους. Χαρακτήρισε σημαντική την ίδρυση του Εθνικού Συμβουλίου Επικοινωνιακής Πολιτικής, ζητώντας την συναίνεση όλων των κομμάτων καθώς αυτό αφορά και τομείς διπλωματίας και εξωτερικής πολιτικής. Επίσης, χαρακτήρισε θετική τη διόρθωση του βαθμολογίου στον κλάδο τους.


 

Ο Κωνσταντίνος Ρόκκος αντιπρόεδρος του ΔΣ της ΕΔΕΕ ζήτησε ρύθμιση στον χώρο της διαφήμισης, που πλήττεται τα τελευταία χρόνια. Δήλωσε ότι το νομοσχέδιο δεν εξασφαλίζει σταθερότητα στον χώρο επιδεινώνοντας την ασάφεια.


 

 Ο Μάρκος Γκανάς πρόεδρος της Ένωσης Εφημερίδων Αθηνών, ο οποίος χαιρέτισε την κατάθεση του νομοσχεδίου το οποίο προσπαθεί να βάλει τάξη στο άναρχο τοπίο των ΜΜΕ, ωστόσο επέκρινε το επείγον της διαδικασίας.

Δήλωσε ότι θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα περιορισμού στα μπλοκάκια και να υπάρξουν μόνιμες συμβάσεις εργασίας και όχι συμβάσεις έργου.

Ζήτησε επίσης μέριμνα για το προσωπικό τηλεοπτικών σταθμών που δεν θα αδειοδοτηθούν, όσον αφορά το ασφαλιστικό και τα εργασιακά τους δικαιώματα. Επίσης, ζήτησε απευθείας τιμολόγηση των διαφημιζόμενων χωρίς άλλη αναβολή. Για τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ ζήτησε επέκταση αγγελιοσήμου στον χώρο και ζήτησε πρόβλεψη για το τεχνικό προσωπικό.


 

Ο Ιωάννης Πανταζόπουλος πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειακών Καναλιών Ελλάδας (ΕΠΕΚ) δήλωσε ότι όσοι επωφελήθηκαν τα τελευταία 25 χρόνια είναι οι πανελλήνιοι σταθμοί και δυο τρία άλλα κανάλια, και όχι η Περιφέρεια. Αφήνοντας αιχμές για τον διαγωνισμό για την ψηφιακή τηλεόραση, ο κ. Πανταζόπουλος σημείωσε ότι φωτογραφικά αποδόθηκε στην DIGEA με δυσβάσταχτο κόστος συχνοτήτων για τους περιφερειακούς σταθμούς.

Χαρακτήρισε ορθό την ίδρυση θυγατρικής εταιρείας της ΕΡΤ-ΝΕΤ ΑΕ για να τελειώσει το μονοπώλιο της DIGEA. Πρότεινε επίσης την ΕΛΣΤΑΤ για τις τηλεοπτικές μετρήσεις για να μειωθεί το κόστος προς τους ιδιώτες. Δήλωσε ότι θα πρέπει να καταργηθούν τα media shops που προάγουν τη διαπλοκή μοιράζοντας όπως κρίνουν τη διαφημιστική πίτα. Το νομοσχέδιο, είπε κλείνοντας, αν ψηφιστεί ως έχει, θα είναι το τέλος της Περιφέρειας.


 

Ο Αντώνης Δημητρίου πρόεδρος της Ένωσης Τηλεοράσεων Ελληνικής Περιφέρειας σημείωσε ότι η περιφέρεια δεν εκπροσωπεί τους καναλάρχες, τη διαπλοκή και τα συμφέροντα των τελευταίων ετών, αλλά μικρές επιχειρήσεις με θέσεις εργασίας, και το καθαρό πρόσωπο της ενημέρωσης.

Οι 80 περιφερειακοί σταθμοί είπε, ότι όσο μειώνονται θα έχουν πρόβλημα με την DIGEA, η οποία λαμβάνει τεράστια ποσά. Ζήτησε διαχωρισμό των πανελλήνιων σταθμών και των περιφερειακών καθώς τα μεγέθη δεν είναι ίδια με αποτέλεσμα τον στραγγαλισμό τους ενώ έκανε αναφορά στο μέλλον των σταθμών στη Θράκη που δέχονται κρούσεις από Τούρκους επιχειρηματίες.


 

Εκ μέρους της ΕΣΕΗΑ ο Δ.Τσαλαπάτης μέλος του ΔΣ είπε ότι για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα η κυβέρνηση δεν κάνει διάλογο όπως όφειλε, σημειώνοντας ότι ο νόμος προβλέπει σε ένα άρθρο 680 ή 1.080 απολύσεις διευκολύνοντας τους εργοδότες των ΜΜΕ.

Η ΕΣΗΕΑ δήλωσε ότι είναι απέναντι σε οποιαδήποτε μορφή συγκέντρωσης στα ΜΜΕ είτε από επιχειρηματίες, είτε από την εξουσία. Για τα άρθρα 5, 9 και 55 του νομοσχεδίου δήλωσε την αντίθεση της ΕΣΗΕΑ προς αυτά. Δεν μπορούν οι δημοσιογράφοι να γίνουν δημόσιοι υπάλληλοι, τόνισε. Στα δημόσια ΜΜΕ τώρα είπε, επιβάλλεται η αποκλειστικότητα της απασχόλησης, θέμα που κρύβει πολλά.


 

Ο πρόεδρος του ΔΣ της εταιρείας Τηλεοπτικών Σταθμών Εμβέλειας Αττικής Ηρακλής Κασσανδράκης δήλωσε ότι όσον αφορά τη δημοπράτηση των συχνοτήτων είναι θέμα ξεπερασμένο, αφήνοντας αιχμές για το μεγάλο κόστος της DIGEA. Επίσης, δεν υπάρχει γνώση του αριθμού των αδειών, ενώ δήλωσε ότι πρέπει να υπάρχει η αντίστοιχη μοριοδότηση.


 

Ο πρόεδρος της Ένωσης του Συλλόγου Προσωπικού της Γενικής Γραμματείας Αντώνιος Μπαρέκος χαρακτήρισε σωστές τις αλλαγές για το προσωπικό γραφείων Τύπου του εξωτερικού.


 

Οι ερωτήσεις στους φορείς

Ερωτήματα προς τους εκπροσώπους των φορέων απηύθυναν οι Σπυρίδων Λάππας, Δημήτρης Γάκης, Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης, ο Μάριος Κάτσης, η Αναστασία Γκαρά και Ολυμπία Τελιγιορίδου εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, οι Λευτέρης Αυγενάκης, Δημήτρης Κυριαζίδης και Χαράλαμπος Αθανασίου εκ μέρους της ΝΔ, ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, ο Γιώργος Αμυράς εκ μέρους του Ποταμιού, ο Γεώργιος Καρράς της Ένωσης Κεντρώων.

Σε παρέμβασή του, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς δήλωσε ότι επί των ημερών της ΝΔ τα τέλη χρήσης συχνοτήτων και οι φόροι επί των διαφημίσεων δεν είχαν καταλογιστεί και πληρωθεί.

Απαντώντας ο Δημήτρης Τσαλαπάτης μέλος του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, στην ερώτηση για το μαύρο της ΕΡΤ και το πώς θα πρέπει να λειτουργεί, δήλωσε ότι χρειάζονται πολλά ακόμα για να πληροί όλα τα κριτήρια, ενώ για τις άδειες δήλωσε ότι αυτός που τις παρέχει θα πρέπει να έχει όλα τα εχέγγυα.

Σχολίασε τυχόν προθέσεις αλλαγής της ιδιότητας του δημοσιογράφου στα δημόσια ΜΜΕ, τονίζοντας ότι δεν πρέπει να αλλάξει η δομή της.

Ο πρόεδρος της ΕΡΤ Διονύσης Τσακνής σημείωσε ότι εδώ δεν λύνεται το ζήτημα της ΕΡΤ και δεν είναι της παρούσης, απευθυνόμενος προς τον βουλευτή της ΝΔ Λ.Αυγενάκη.

Ο Νίκος Μιχαλίτσης διευθυντής Τεχνολογίας της ΕΡΤ δήλωσε ότι τέλος Απριλίου η ΕΡΤ θα έχει πλήρες δικό της δίκτυο πολυπλεκτών με κόστος 5.330.000 ευρώ.

Για το κόστος λειτουργίας της νέας εταιρείας παρόχου, ο Ν. Μιχαλίτσης διευκρινισε ότι δεν είναι θυγατρική της ΕΡΤ αλλά αυτόνομο νομικό πρόσωπο και συνεπώς όχι δικής τους αρμοδιότητας.

Επίσης, χαρακτήρισε ανακριβή τα στοιχεία της DIGEA για τους πολυπλέκτες που χρησιμοποιεί η ΕΡΤ, ενώ επί ΝΕΡΙΤ δεν έγινε καμία έκπτωση, είπε.

Τέλος, χαρακτήρισε έγκλημα το κλείσιμο της ΕΡΤ, το οποίο οδήγησε και στην επιλογή της DIGEA ως μοναδικής εταιρείας παρόχου σήματος, προκαλώντας τα χειροκροτήματα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, αλλα και την αντίδραση της βουλευτού της της ΝΔ Σοφία Βούλτεψη, που είπε ότι το έγκλημα που γίνεται τώρα θα το πληρώσει η κυβέρνηση.

Το προεδρείο στη συνέχεια ενημέρωσε ότι κατόπιν επικοινωνίας, η αντιπρόεδρος του ΕΣΡ Λίνα Αλεξίου δεν θα παραστεί και θα σταλεί νέο, δεύτερο υπόμνημα του ΕΣΡ επί του νομοσχεδίου.

Ο Λάμπης Ταγματάρχης, διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ, απαντώντας σε ερωτήσεις, και ενώ υπήρχε ένταση μεταξύ των βουλευτών, είπε ότι αναμένει τη νέα ΚΥΑ για τη μισθοδοσία του προσωπικού της ΕΡΤ, ωστόσο όλα αυτή τη στιγμή πληρώνονται κανονικά. Δήλωσε δε ότι δεν θα απαντήσει τη στιγμή που ακούγονται φωνές προς το πρόσωπό του ότι είναι «άξιος ο μισθός του». Για την ΕΡΤ3 δήλωσε ότι υπάρχει αυτοτέλεια και στο πρόγραμμα και στις εργασίες του σταθμού.

Η Πολυξένη Μαστροπέρου, πρόεδρος του ΔΣ της Ένωσης Ακολούθων Τύπου, είπε πως το νομοσχέδιο είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και απαντά στα ερωτήματα του κλάδου ενώ ζήτησε επανεξέταση ζητημάτων όπως η μοριοδότηση.

Ο Στρατής Λιαρέλης απαντώντας εκ μέρους της DIGEA, είπε ότι ο διαγωνισμός συχνοτήτων, έτσι όπως έγινε, έφερε τον μοναδικό πάροχο, χωρίς να το θεωρεί σωστό, και υπεραμύνθηκε του τιμήματος για την DIGEA, καθώς και της ποιότητας του σήματος.

Ο Παναγιώτης Κυριακόπουλος, απαντώντας για την ΕΙΤΗΣΕΕ, σημείωσε ότι η Ένωση Τηλεοπτικών Σταθμών θεωρεί σωστό να υπάρχει ένας πάροχος για το ψηφιακό σήμα, δηλώνοντας έτοιμοι να συνεργαστούν και με τη νέα εταιρεία θυγατρική της ΕΡΤ.

Ωστόσο, χαρακτήρισε ανέφικτα τα ποσά παροχής υπηρεσιών από τη νέα εταιρεία. Για τους εργαζόμενους που χρειάζεται να εργάζονται στους τηλεοπτικούς σταθμούς, είπε ότι ο αριθμός αυτός είναι ευμετάβλητος, ανάλογα με τα προγράμματα και την τεχνολογία, ενώ δεν απάντησε για τον κύκλο εργασιών και τους φόρους που πληρώθηκαν τα τελευταία 25 χρόνια της ιδιωτικής τηλεόρασης.

Επίσης, θεώρησε ότι ο περιορισμός των παρόχων περιεχομένου θα έχει αρκετά νομικά προβλήματα στο μέλλον.

Ο Ιωάννης Πανταζόπουλος, πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειακών Καναλιών Ελλάδος, είπε ότι με αυτό το νομοθέτημα δεν μπορούν να αδειοδοτηθούν πάνω από έξι περιφερειακοί σταθμοί. Χαρακτήρισε πρόχειρη τη μελέτη για το ψηφιακό φάσμα, αφήνοντας αιχμές για το χαμηλό κόστος που πλήρωσε η DIGEA.

Τέλος, η νομικός Πέρσα Λαμπροπούλου από το ΕΣΡ δήλωσε ότι η αδειοδότηση βάση κατηγορίας επιτρέπει προσαρμογή στις εκάστοτε ανάγκες της αγοράς. Για τη διαφάνεια, είπε ότι το προς ψήφιση νομοσχέδιο πατάει σε παλαιότερα νομοθετήματα, και αν αρκεστεί μόνο σε αυτά δεν θα έχουμε καλύτερα αποτελέσματα, προκαλώντας την αντίδραση του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά για το μετοχολόγιο.


 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα