Δ. Παπαδημούλης: Η κυβερνητική πρόταση για το ασφαλιστικό θα προκαλέσει τις αντιδράσεις των δανειστών

Μιλώντας σήμερα στον ρ/σ “Στο Κόκκινο 105,5” , ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης, δήλωσε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

Νομίζω ότι η κυβερνητική πρόταση για το ασφαλιστικό θα προκαλέσει αντιδράσεις και ενστάσεις από τους δανειστές. Μένει να δούμε την έκταση  και την έντασή τους.49bb9cba799e5a4e11d9ef0168d41ddd_XL

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που ψήφισαν τη συμφωνία και το κομμάτι που αφορά το ασφαλιστικό -ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι έχουν πει “ναι” και στην εξοικονόμηση του 1,8 δις για το 2016 και στη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού μεσοπρόθεσμα- δεν μπορούν να ξεφύγουν με ένα εύκολο πολιτικάντικο “όχι” στην πρόταση της κυβέρνησης. Εάν δεν τους αρέσει αυτή η πρόταση, θα πρέπει να πουν πώς, κατά τη δική τους άποψη, θα εξασφαλιστεί το 1,8 δις και η βιωσιμότητα, με τεκμηριωμένες και αναλυτικές προτάσεις και όχι με γενικόλογες δηλώσεις.

Επίσης, η κοινή λογική λέει ότι, περιμένοντας ενστάσεις από τους δανειστές για την ελληνική πρόταση, θα ήταν καλύτερο για τη διαπραγματευτική θέση της χώρας αν στο ασφαλιστικό -μέσα από διάλογο- αναζητούνταν η ευρύτερη δυνατή σύγκληση, γιατί αυτό θα βελτίωνε τους όρους της διαπραγμάτευσης. Όπως για το προσφυγικό, στη σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κατεγράφησαν ισχυρές συγκλίσεις που βοήθησαν τη χώρα στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής έτσι και για το ασφαλιστικό, που είμαστε στην αρχή μιας δύσκολης διαπραγμάτευσης που θα διαρκέσει ίσως λίγες εβδομάδες, έχει αξία η δυνατότητα ευρύτερων συγκλίσεων. Και ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση θα επιδιώξει κάτι τέτοιο.

Επιπλέον, εκτιμώ ότι το “όχι” ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποταμιού δεν πείθει και δεν τους φέρνει ψήφους, γιατί ο κόσμος θυμάται ότι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έκοψαν 11 φορές τις συντάξεις κι έφεραν το PSI, που ρήμαξε τα ασφαλιστικά ταμεία. Να υπενθυμίσω, ότι τα τρία αυτά κόμματα μας πίεζαν να υπογράψουμε όποια συμφωνία μας φέρουν μπροστά μας τους πρώτους μήνες του 2015, την οποία και ψήφισαν και οι ίδιοι. Σε αυτήν αναφέρονται πολύ συγκεκριμένα και δεσμευτικά πράγματα για το ασφαλιστικό.

Ως χώρα πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι δεν θα υπάρξει εμπλοκή ή μεγάλη χρονοκαθυστέρηση για την ολοκλήρωση της 1ης αξιολόγησης

Γενικότερα, στη διαπραγμάτευση δεν θα πρέπει να υπερτιμάμε τις διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα στους Ευρωπαίους δανειστές και το ΔΝΤ στα θέματα αυτά, νομίζω ότι θα βρουν μεταξύ τους συγκλίσεις. Αυτό που πρέπει να κάνουμε ως χώρα είναι να εξασφαλίσουμε ότι δεν θα υπάρξει εμπλοκή ή μεγάλη χρονοκαθυστέρηση για την ολοκλήρωση της 1ης αξιολόγησης.  Για να το πετύχουμε αυτό πρέπει να “τρέξουμε” τη συζήτηση για την απομείωση του χρέους, που θα διευκολύνει την επιστροφή της οικονομίας στην ανάπτυξη. Φέτος θα έχουμε χρονιά ρεκόρ στον τουρισμό. Η Κομισιόν και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα στην Φρανκφούρτη θεωρούν ότι το 2ο εξάμηνο μπορεί να σημάνει επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς στην ανάπτυξη, αλλά αυτά δεν γίνονται με αυτόματο πιλότο. Συν Αθηνά και χείρα κίνει.

Πιστεύω ότι μετά την ολοκλήρωση της 1ης αξιολόγησης θα αρχίσουν να έρχονται θετικές ειδήσεις, όπως μεγαλύτερη ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα, εφαρμογή με έναν εμπροσθοβαρή τρόπο της αξιοποίησης των κοινοτικών ταμείων – του νέου ΕΣΠΑ-, καθώς και συμμετοχή της Ελλάδας στην Ποσοτική Χαλάρωση. Η αναδιάρθρωση του χρέους, εφόσον ολοκληρωθεί χωρίς καθυστερήσεις, θα δώσει κι ένα σήμα σταθεροποίησης για την οικονομία -πέρα από τη δημοσιονομική ανακούφιση- για μετά το 2022 κι αυτό θα διευκολύνει τις επενδύσεις, γιατί απόλυτη προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η μείωση της ανεργίας. Και μείωση της ανεργίας χωρίς επενδύσεις δεν γίνεται.

Ανήκω στους αισιόδοξους, που πιστεύουν ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2019 και πως η κυβέρνηση Τσίπρα είναι αυτή που θα βγάλει τη χώρα από την επιτροπεία του Μνημονίου. Το 3ο Μνημόνιο θα είναι και το τελευταίο. Η κυβέρνηση είναι απολύτως σταθερή και δεν πιστεύω ότι κινδυνεύει να πέσει. Μάλιστα, θεωρώ πιθανότερη την αύξηση των 153 βουλευτών -σε κρίσιμα νομοθετήματα της επόμενης περιόδου- παρά τη μείωσή τους.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα