Δ.Παπαδημούλης: Η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει γιατί αλλιώς κινδυνεύει με οπισθοδρόμηση

«Η δεξιά κυριαρχία στα θεσμικά όργανα της ΕΕ, μετά την εκλογή Ταγιάνι στην προεδρία του Ευρωκοινοβουλίου, δημιουργεί και μία πρόκληση για τις ευρύτερες προοδευτικές δυνάμεις, να διαμορφωθεί ένας πιο συνεκτικός και ισχυρός προοδευτικός πόλος»

Την ανάγκη «η Ευρώπη να αλλάξει γιατί αλλιώς θα κινδυνεύσει με μεγάλη οπισθοδρόμηση», υπογράμμισε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, σε δηλώσεις του μετά την επανεκλογή του στη θέση του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Παράλληλα, ο Δ.Παπαδημούλης εκτίμησε πως «η δεξιά κυριαρχία στα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά την εκλογή Ταγιάνι στην προεδρία του Ευρωκοινοβουλίου, δημιουργεί και μία πρόκληση για τις ευρύτερες προοδευτικές δυνάμεις, να διαμορφωθεί ένας πιο συνεκτικός και ισχυρός προοδευτικός πόλος».

Ο ίδιος, ο οποίος επανεξελέγη με πολύ μεγαλύτερο ποσοστό σε σύγκριση με το 2014, ευχαρίστησε την κοινοβουλευτική ομάδα της Αριστεράς καθώς και ευρωβουλευτές από ένα μεγάλο πολιτικό φάσμα που τον τίμησαν με την ψήφο τους και τόνισε πως θα κάνει ό,τι μπορεί για να ανταποκριθεί «σ’ αυτή την αυξημένη εμπιστοσύνη, που μεταφράζεται σε αυξημένη ευθύνη».

Στόχος του, όπως είπε, «είναι ένα κοινοβούλιο πιο ισχυρό, με μεγαλύτερη δημοκρατική λογοδοσία και διαφάνεια και να κάνουμε περισσότερα ως Ευρώπη που πρέπει να αλλάξει γρήγορα και δραστικά και να γίνει πιο ελκυστική στους πολίτες γιατί αλλιώς θα αντιμετωπίσει το φάσμα μιας διαλυτικής κρίσης».

Ήδη, όπως σημείωσε, «η ατζέντα της ανερχόμενης άκρας δεξιάς με τη βοήθεια και του κ. Τραμπ, είναι σαφής: όχι η αλλαγή της Ευρώπης, αλλά η διάλυση της Ευρώπης».

Ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχολίασε ακόμη τις προκλήσεις του 2017, τις δηλώσεις της πρωθυπουργού της Βρετανίας, Τερέζας Μέι, για το BREXIT, αλλά και την προοπτική επίλυσης του Κυπριακού μετά τη Διάσκεψη της Γενεύης

Συγχαρητήρια από την ευρωομάδα της Αριστεράς

Τις συγχαρητήριες ευχές της στον ευρωβουλευτή, του ΣΥΡΙΖΑ για την επανεκλογή του μετέφερε εκ μέρους της Ευρωομάδας της Αριστεράς (GUE/NGL), η πρόεδρος, Γκάμπι Τσίμερ.

«Εκ μέρους της Ευρωομάδας GUE/NGL, εύχομαι στο Δημήτρη θερμά συγχαρητήρια για την επανεκλογή του. Έχει αποδεδειγμένο ιστορικό στο δημόσιο καθήκον και έχει υπηρετήσει αυτό το Κοινοβούλιο με τιμή και αξιοπρέπεια. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι θα συνεχίσει να κάνει εξαιρετική δουλειά ως αντιπρόεδρος» δήλωσε η κα Τσίμερ.

Αναλυτικά η συνέντευξη στο ΑΜΠΕ

– Πώς αποτιμάτε την εκλογή Ταγιάνι στην προεδρία του Ευρωκοινοβουλίου και τι σηματοδοτεί;

Η νέα συμμαχία που οδήγησε στην εκλογή Ταγιάνι τού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος με τους Φιλελεύθερους και τους Συντηρητικούς του ECR είναι πιο δεξιά από τη συμμαχία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος- Σοσιαλδημοκρατών. Και αυτό δεν είναι καλό σημάδι για την ευρωπαϊκή πορεία, αν το συνδυάσει κανείς με την απόλυτη μονομέρεια στην προεδρία και των τριών θεσμικών οργάνων.

Προσωπικά έχω τη θεσμική υποχρέωση, παρότι δεν ψήφισα τον Αντόνιο Ταγιάνι να συνεργαστώ μαζί του ως αντιπρόεδρος και ελπίζω, σε θέματα σημαντικά όπως η λιτότητα, οι εσωτερικές ανισότητες στην Ευρώπη ή το προσφυγικό, να κυριαρχήσει περισσότερο το ότι είναι Ιταλός και όχι ότι είναι βαμμένος Μπερλουσκονικός.

Θα δούμε. Από την άλλη αυτή η δεξιά κυριαρχία δημιουργεί και μία πρόκληση για τις ευρύτερες προοδευτικές δυνάμεις, μια πρόκληση να διαμορφωθεί ένας πιο συνεκτικός και ισχυρός προοδευτικός πόλος. Οικοδομώντας μεγαλύτερη εμπιστοσύνη βήμα βήμα, γύρω από κοινούς στόχους μεταξύ μας, να διαμορφώσουμε αυτό τον πόλο με τις δυνάμεις που συγκεντρώθηκαν στον τέταρτο γύρο στην υπερψήφιση του Τζιάνι Πιτέλα.

Η πρόκληση μας αφορά όλους αλλά νομίζω πως αφορά σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό τους Σοσιαλδημοκράτες που άρχισαν να συνειδητοποιούν ότι η μακρά συνύπαρξή τους με τη Δεξιά και στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχει βλάψει όχι μόνο την κατεύθυνση της Ευρώπης αλλά και την ίδια την προοδευτική ταυτότητα των Ευρωπαίων Σοσιαλδημοκρατών. Έχουμε μεγάλες προκλήσεις μπροστά μας.

Το 2016 ήταν μια πολύ δύσκολη χρονιά, μια αρνητική χρονιά για την Ευρώπη, το 2017 είναι μια χρονιά που κυριαρχεί η αβεβαιότητα γιατί έχουμε πέρα από την οξεία οικονομική κρίση και την εκλογή Τραμπ και την κρίση στην Τουρκία και την εμμονή των τρομοκρατικών φαινομένων και στην Ευρώπη και τη γειτονιά μας. Επομένως, το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται η Ευρώπη είναι το αίσθημα της ρουτίνας, το business as usual, και η δογματική προσήλωση στη λιτότητα.

Το αντίθετο χρειαζόμαστε, μια στροφή προς την ανάπτυξη, μόνο αν η Ευρώπη μπορεί να προσφέρει στους πολίτες απασχόληση, ασφάλεια, ελπίδα για μια καλύτερη ζωή μπορεί να ξαναγίνει ελκυστική.

– Σας προβλημάτισαν οι χθεσινές δηλώσεις της πρωθυπουργού της Βρετανίας, Τερέζας Μέι, αναφορικά με το BREXIT;

Νομίζω ότι το καλύτερο για την Ευρώπη και ακόμη περισσότερο για τη Βρετανία είναι ένα συναινετικό διαζύγιο και μάλιστα χωρίς υπερβολική χρονοτριβή. Αυτό που είναι αδύνατον και όσο πιο γρήγορα το αντιληφθούν οι Βρετανοί πολιτικοί τόσο το καλύτερο, δεν είναι δυνατόν να διαλέγουν α λα καρτ από τις ευρωπαϊκές κατακτήσεις ό,τι τους συμφέρει και στα υπόλοιπα να είναι αρνητικοί.

Θέλω να πιστεύω ότι αυτή η ιδέα του σκληρού BREXIT, όπως ερμηνεύτηκε δημοσιογραφικά, γρήγορα θα γίνει κατανοητό ότι δεν κάνει ζημιά στην Ευρώπη, αλλά πολύ μεγαλύτερη ζημιά στη Βρετανία. Θέλω να πιστεύω ότι θα υπάρξει κοινή λογική. Για τους «27» η πρόκληση είναι να δώσει δείγματα γραφής η Ευρώπη ότι προχωράει και γίνεται καλύτερη ως «απάντηση» στο BREXIT.

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ποια είναι η εκτίμησή σας μετά τη Διάσκεψη της Γενεύης και πού μπορεί να οδηγήσει η όλη κατάσταση;

Έχει γίνει ένα βήμα προόδου, το καταγράφουν και ο Αναστασιάδης και το ΑΚΕΛ και ο Ακιντζί και η ελληνική κυβέρνηση. Νομίζω οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι η πρόοδος που έχει σημειωθεί οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στο γεγονός ότι στη Λευκωσία Αναστασιάδης και ΑΚΕΛ, που εκπροσωπούν τη μεγάλη πλειοψηφία της Κυπριακής Δημοκρατίας, θέλουν μια δίκαιη και βιώσιμη λύση, αλλά και ο Ακιντζί έχει κάνει βήματα προς αυτή την κατεύθυνση.

Αυτή η ευκαιρία για μια λύση δεν πρέπει να χαθεί. Δεν θα είναι μια κούρσα 100 μέτρων αλλά δεν πρέπει να εξελιχθεί και σε ένα μαραθώνιο. Νομίζω ότι τα εμπόδια προόδου βρίσκονται στον αστάθμητο παράγοντα που λέγεται Ερντογάν. Νομίζω όμως πως έχει και η Τουρκία κάθε συμφέρον από μια λύση στο Κυπριακό που θα της δώσει γεωπολιτικά και οικονομικά πλεονεκτήματα σε μια στιγμή που είναι πάρα πολύ στριμωγμένη και η οικονομία της τα πηγαίνει χάλια.

Θα ήθελα, στη νέα φάση, ενεργότερη ακόμη ανάμειξη του πρωθυπουργού της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα, έτσι ώστε και στη διεθνή κοινότητα να φανεί ότι είναι πολύ πιο έτοιμος από τον Ερντογάν να συμβάλει στη δυναμική αυτή που άνοιξε. Και πιστεύω πως στα κρίσιμα θέματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων μπορεί να παίξει έναν ακόμη πιο ενεργό, θετικό ρόλο η Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς η Κυπριακή Δημοκρατία είναι εδώ και 12 χρόνια μέλος της.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα