Δ. Παπαδημητρίου: Η ελληνική οικονομία με ατμομηχανή τις επενδύσεις προβλέπεται να αναπτυχθεί 2,7% το 2017

ΤΕΛΕΤΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ - ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣΗ ομιλία του υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρη Παπαδημητρίου στο “Φόρουμ Καινοτομίας” που διοργανώνει το Ελληνογαλλικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, η Πρεσβεία της Γαλλίας και το Γαλλικό Ινστιτούτο.

 

Αξιότιμε κ. Πρέσβη,

Διακεκριμένοι καλεσμένοι,

Κυρίες και Κύριοι,

Θέλω να σας ευχαριστήσω για τη σημερινή παρουσία σας και να χαιρετίσω την αξιέπαινη πρωτοβουλία του Ελληνογαλλικού Εμπορικού και Οικονομικού Επιμελητηρίου της Γαλλικής Πρεσβείας και του Γαλλικού Ινστιτούτου να οργανώσουν το «Φόρουμ για την Επιχειρηματικότητα» το οποίο φέρνει σε ενεργό επαφή τις γαλλικές και ελληνικές επιχειρήσεις στα βήματα υλοποίησης του οδικού χάρτη στρατηγικής συνεργασίας που είχε τεθεί κατά την επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου Ολάντ στην Αθήνα.

Η συγκυρία είναι ιδιαίτερα ευνοϊκή γιατί συμπίπτει με την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας και την έξοδο της από την βαθιά και παρατεταμένη ύφεση έξι ετών στη διάρκεια της οποίας η Ελλάδα πέτυχε την μεγαλύτερη και ταχύτερη δημοσιονομική εξυγίανση μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ (17% του ΑΕΠ) και μία σειρά από σημαντικές μεταρρυθμίσεις επιστρέφοντας συγχρόνως σε θετικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών για πρώτη φορά μετά το 1948.

Έτσι, μετά την υπογραφή συμφωνίας με τους πιστωτές το 2015, την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την πιστή εφαρμογή του προγράμματος σταθεροποίησης που επιτρέπει τη σταδιακή βελτίωση της ρευστότητας και την αποκατάσταση του κλίματος εμπιστοσύνης, η ελληνική οικονομία με ατμομηχανή τις επενδύσεις σημειώνει ήδη φέτος θετικό ρυθμό επέκτασης στο β’ εξάμηνο και προβλέπεται να αναπτυχθεί 2,7% το 2017.

Η ανάπτυξη αυτή δεν θα έλθει μόνη της αλλά χάρις στις νομοθετικές, διοικητικές και θεσμικές μεταρρυθμίσεις που προωθεί η ελληνική κυβέρνηση για την τόνωση της επιχειρηματικότητας, της καινοτομίας και της εξωστρέφειας, την προσέλκυση ξένων στρατηγικών επενδύσεων, την αξιοποίηση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, την εξεύρεση νέων χρηματοδοτικών εργαλείων και πόρων για τις ΜμΕ, και τη διαμόρφωση ενός φιλικότερου επιχειρηματικού περιβάλλοντος με την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης, την άρση άλλων γραφειοκρατικών εμποδίων και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς.

Στην προσπάθεια μας αυτή στηριζόμαστε στην παραδοσιακή ελληνογαλλική φιλία και συνεργασία (βλ. διευθέτηση χρέους) και είμαι βέβαιος πως θα βρούμε μεγάλα περιθώρια επιχειρηματικών συμπράξεων και επενδυτικών ευκαιριών για τις γαλλικές επιχειρήσεις στην χώρα μας.

Εύχομαι η σημερινή συνάντηση εργασίας να αποτελέσει αφετηρία για μία νέα δυναμική στην αμοιβαία επωφελή ανάπτυξη των ελληνογαλλικών σχέσεων.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα