Δ.Κουτσούμπας: Η πάγια θέση του ΚΚΕ είναι απλή ανόθευτη αναλογική

641761-koutsoubas_680_262183_400IQ9«Εκφράσαμε την πάγια θέση του ΚΚΕ για απλή αναλογική, ανόθευτη, άδολη -βάλετε εσείς όλους τους υπόλοιπους χαρακτηρισμούς- χωρίς μπόνους, χωρίς πλαφόν και βέβαια χωρίς άλλα ζητήματα, τα οποία θα οδηγούν σε παραβίαση της θέλησης του ελληνικού λαού, όπως αυτή αποτυπώνεται στην εκάστοτε εκλογική αναμέτρηση» δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας μετά τη συνάντηση του με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

«Φυσικά δεν μπορώ να πω ότι υπήρξε συμφωνία σ’ αυτά τα ζητήματα, ξέρετε τη θέση του ΚΚΕ. Ο κ. Πρωθυπουργός αυτή τη στιγμή ακούει τις απόψεις των κομμάτων, δεν έχει καταλήξει η κυβέρνηση και ο ίδιος προσωπικά σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο και σε συγκεκριμένες θέσεις για όλα αυτά τα προβλήματα» πρόσθεσε ο κ. Κουτσούμπας.

«Αντίστοιχα αυτό ισχύει και για τη συνταγματική αναθεώρηση. Το ποιες διατάξεις δηλαδή θα τεθούν υπό συζήτηση, διαβούλευση, για αναθεώρηση κλπ. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει τίποτε συγκεκριμένο, ούτε σε εμένα προσωπικά ειπώθηκε κάτι πολύ συγκεκριμένο. Άρα μένει να δούμε, να ολοκληρώσει αυτό τον κύκλο των επαφών, να διαμορφώσει άποψη το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τους ΑΝΕΛ, για να τη θέσει στο ελληνικό κοινοβούλιο, εάν τη θέσει το επόμενο διάστημα».

«Ταυτόχρονα αυτό που έθεσα ως ζήτημα είναι ότι αυτή τη στιγμή τον ελληνικό λαό, τα εργαζόμενα λαϊκά στρώματα της πατρίδας μας, τα απασχολούν πάρα πολλά προβλήματα. Ο κόσμος στενάζει στους πάγκους της εφορίας, φορολογικές δηλώσεις, ΕΝΦΙΑ, μια σειρά χαράτσια πληρώνει και βέβαια με ένα εισόδημα, με συντάξεις, που έχουν μειωθεί δραστικά, ενώ αναμένονται και νέα προαπαιτούμενα για την επόμενη αξιολόγηση, από φθινόπωρο. Ήδη έχει ανοίξει η συζήτηση, που θα δυσκολεύει την ίδια την πάλη των εργαζομένων και βεβαίως έχει ανοίξει το θέμα των ομαδικών απολύσεων κλπ. Και αυτά τα ζητήματα τα θέσαμε στον πρωθυπουργό, γιατί τα θεωρούμε μείζονα ζητήματα και σε σχέση με τον οποιοδήποτε εκλογικό νόμο και σε σχέση με την οποιαδήποτε συνταγματική αναθεώρηση ή τις σκέψεις που έχει αυτή τη στιγμή, ως προτάσεις, που δεν τις έχει καταλήξει ακόμα» ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ.

Ερωτηθείς για τον εκλογικό νόμο απάντησε «εμείς θεωρούμε ότι δεν υπάρχει κανένα επιχείρημα σοβαρό, που να στέκει αποφασιστικά, για το ότι δεν πρέπει να καταργηθεί το πλαφόν του 3%. Αν σκεφτούμε δηλαδή είναι θέμα δημοκρατικής τάξης, είναι θέμα εθνικό όπως λέτε, για παράδειγμα πριν μερικά χρόνια, το 19,2%, δηλαδή 20% του ελληνικού λαού που ψήφισε άλλα κόμματα να μην εκφράζεται στο κοινοβούλιο ή το τελευταίο 6-7% πόσο ήταν στις προηγούμενες εκλογές. Πρέπει και τα μικρά κόμματα, εφόσον τα επιλέγει ο λαός, να εκφράζονται στο κοινοβούλιο. Αυτή είναι η πάγια θέση του ΚΚΕ και δεν αλλάζει σε τίποτα».

Αναφερόμενος στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό δήλωσε ότι «δεν υπάρχει συγκεκριμένη πρόταση» ενώ για το αν ο Πρόεδρο της Δημοκρατίας πρέπει να αποκτήσει παραπάνω αρμοδιότητας σημείωσε ότι « το ζήτημα είναι η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας να μην οδηγήσει σε δυαρχία, σε μια σειρά άλλα ζητήματα».

Πρόσθεσε επίσης ότι «το κύριο ζήτημα είναι ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο θεσμός της Ελληνικής Δημοκρατίας, παίζει το ρόλο της επικύρωσης αντιλαϊκών – αντεργατικών αποφάσεων, που παίρνει η βουλή, που παίρνει η εκάστοτε κυβέρνηση. Κι αυτό είναι που πρέπει πραγματικά να αλλάξει, αλλά αυτό είναι θέμα συσχετισμού, αφορά το ίδιο το εργατικό – λαϊκό κίνημα, τον ίδιο το λαό».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα