Δ. Βίτσας: Δεν θα ωφελήσει την Τουρκία η προσπάθεια εξαγωγής των εσωτερικών προβλημάτων της

2010032701465_121096450«Κατανοώ, δεν δικαιολογώ, ότι η Τουρκία είναι σε μία δύσκολη στιγμή, έχει ανοιχτά ζητήματα, όπως το Κουρδικό, το Κυπριακό, το εσωτερικό της πρόβλημα. Το να προσπαθεί να εξάγει αυτά τα προβλήματα ή να διαπραγματεύεται με τις υπερδυνάμεις πάνω σε αυτά, δεν νομίζω ότι θα την ωφελήσει και την ίδια», εκτίμησε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας, σε συνέντευξή του στον ραδιοσταθμό ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΚΑΝΑΛΙ 1, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τη Συνθήκη της Λωζάνης.

«Όταν ο ηγέτης μίας χώρας, με την οποία είμαστε στην ίδια συμμαχία αλλά υπάρχουν πολλά προβλήματα, όπως παραβιάσεις, μιλάει για διεθνείς συνθήκες, με έναν τρόπο που τις θέτει εν αμφιβόλω, το πιο λογικό είναι να ανησυχείς, να είσαι σε μία εγρήγορση. Η οποιαδήποτε αμφισβήτηση, για όποιον λόγο γίνεται, εγείρει ζητήματα. Βεβαίως, ο τρόπος που πρέπει να λύνονται αυτά τα ζητήματα είναι ο διπλωματικός», πρόσθεσε. «Το να μπεις σε ένα “παιχνίδι” για το ποιος θα κάνει τις πιο ηχηρές δηλώσεις, δεν έχει νόημα», σχολίασε περαιτέρω ο κ. Βίτσας και επανέλαβε: «Εμείς λέμε ότι η Συνθήκη της Λωζάνης είναι αυτή που ισχύει και αυτή ακολουθούμε, αυτή ακολουθεί όλη η Ευρώπη».

Όσον αφορά τις δηλώσεις του Αλβανού πρωθυπουργού, Έντι Ράμα, σημείωσε: «Εμείς λέμε θέμα Τσάμηδων δεν υπάρχει. Δεν πάει να λέει ο Αλβανός πρωθυπουργός, ας κάτσει σε ένα τραπέζι μόνος του να το συζητήσει. Η Αλβανία έχει ζητήματα ανοιχτά, είναι σε διαδικασία ενταξιακής πορείας και πρέπει να τα σκέφτεται αυτά. Οι φίλοι και οι γείτονές μας, οι Αλβανοί, πρέπει να μάθουν τι γίνεται και στη γειτονική τους χώρα, στα Σκόπια, και σε σχέση με τις θελήσεις τους, που θέλουν να μπουν στην ΕΕ».

Σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, ο κ. Βίτσας τόνισε ότι «το πρόβλημα για τη λύση του Κυπριακού είναι αυτήν τη στιγμή η Τουρκία. Μέσα σε αυτήν τη διαδικασία πρέπει να λυθούν και δύο ζητήματα: Το ένα είναι ότι δεν μπορεί να υπάρχουν κατοχικά στρατεύματα και το δεύτερο είναι ότι δεν μπορεί ένα κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης να τελεί υπό εγγύηση, δηλαδή εγγυήτριες δυνάμεις».

Απαντώντας σε ερώτηση για τη διαπραγμάτευση γύρω από τα εργασιακά, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας σχολίασε: «Πρέπει να έχεις και λίγο στρεβλό μυαλό, ενώ το θέμα είναι οι θέσεις εργασίας, να συζητάς για το δικαίωμα των ομαδικών απολύσεων. Σε μία χώρα, όπου η ανεργία είναι πάνω από 20%, συζητάμε για ομαδικές απολύσεις. Πάνω σε αυτό το πλαίσιο το σύνολο των κοινωνικών εταίρων έχει μία ενιαία στάση. Ο μοναδικός που τη σπάει μετά τη συνάντηση είναι ο ΣΕΒ και ο μοναδικός που υποστηρίζει αυτήν τη λογική είναι ο κύριος Μητσοτάκης. Εμείς πρέπει να επιμείνουμε και να πετύχουμε αυτήν τη θέση που λέει η κυβέρνηση, η οποία, βέβαια, δεν είναι αυτή που δίνει και την τέλεια συνδικαλιστική ελευθερία».

Τέλος, ο κ. Βίτσας επανέλαβε ότι «δεν έχει συζητηθεί θέμα στράτευσης στα 18» και υπενθύμισε ότι «στις Ένοπλες Δυνάμεις υπάρχει η διαδικασία του πρότακτου- πράγμα που και ο πολιτικός κόσμος ξεχνάει- δηλαδή κάποιος μπορεί να καταταγεί εθελοντικά νωρίτερα. Οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας βρίσκονται σε πάρα πολύ καλή κατάσταση, με πολύ υψηλό ηθικό φρόνημα, έτοιμες να επιτελέσουν την αποστολή τους».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα