Δ. Αβραμόπουλος – Π. Τζεντιλόνι: «Πρέπει να βοηθήσουμε την Αφρική για να βοηθήσουμε την Ευρώπη»

20160607_ep-037744a_mch_036_1«Πρέπει να βοηθήσουμε την Αφρική για να βοηθήσουμε την Ευρώπη», τιτλοφορούν άρθρο- παρέμβασή τους η οποία δημοσιεύεται σήμερα από την εφημερίδα La Repubblica, ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για θέματα μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο Ιταλός υπουργός Eξωτερικών Πάολο Τζεντιλόνι.

 

«Οι προκλήσεις που η Ευρώπη γνώρισε τα τελευταία χρόνια απέδειξαν ότι έχουμε ανάγκη από μια συνολική προσέγγιση η οποία να ξεπερνά, σαφώς, τα ευρωπαϊκά σύνορα», αναφέρεται στο άρθρο.

Οι Δημήτρης Αβραμόπουλος και Πάολο Τζεντιλόνι παρουσιάζουν στη συνέχεια με πιο αναλυτικό τρόπο την σκέψη τους και υπογραμμίζουν:

«Τια τον λόγο αυτό, η Ευρωπαϊκή Ένωση προώθησε μια νέα στρατηγική με στόχο να προσδιοριστεί ένα Σύμφωνο με τις κύριες χώρες προέλευσης και διέλευσης των μεταναστών. Το κύριο στοιχείο της νέας αυτής προσέγγισής μας-η οποία οφείλεται σε ιταλική πρωτοβουλία- είναι η δημιουργία συγκεκριμένων εταιρικών σχέσεων, “Συμφώνων” για την βελτίωση των μεταναστευτικών ρευμάτων, ανάλογα με την ιδιαίτερη κατάσταση της κάθε χώρας -εταίρου».

Στο άρθρο του ευρωπαίου επιτρόπου και του επικεφαλής της ιταλικής διπλωματίας αποσαφηνίζεται επίσης ότι oι προτεραιότητες της νέας αυτής προσέγγισης είναι «η καταπολέμηση των βαθύτερων αιτιών της παράτυπης μετανάστευσης, παρεμβάσεις κατά των διακινητών, η συνεισφορά στον καλύτερο έλεγχο των συνόρων των χωρών αυτών και η βελτίωση του τρόπου επαναπατρισμού παράνομων μεταναστών». Η όλη αυτή λογική βασίζεται επίσης στη διαπίστωση σύμφωνα με την οποία «το να επενδύει κανείς στην ειρήνη και στην ανάπτυξη της Αφρικής, δεν σημαίνει ότι θα υπάρξει ανάπτυξη μόνον για την ήπειρο αυτή», αλλά ότι «επενδύουμε και στη δική μας ειρήνη και ευημερία».

Οι Πάολο Τζεντιλόνι και Δημήτρης Αβραμόπουλος κάνουν επίσης γνωστό ότι στο πλαίσιο της νέας αυτής προσέγγισης, στις 10 και 11 Νοεμβρίου πρόκειται να επισκεφθούν μαζί τον Νίγηρα, το Μάλι και την Σενεγάλη.

Στο άρθρο που δημοσιεύεται στην La Repubblica μεταξύ των άλλων υπογραμμίζεται ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να αυξήσει τους οικονομικούς πόρους για το Trust Fund for Africa, διαθέτοντας κι άλλα 500 εκατομμύρια ευρώ και επιταχύνοντας την ουσιαστική χρήση τους», ενώ «πολλά σχέδια ξεκίνησαν ή θα ξεκινήσουν σε πέντε αφρικανικές χώρες που θεωρούνται πρωτεύουσας σημασίας για τα Σύμφωνα. Εκτός από τον Νίγηρα, το Μάλι και την Σενεγάλη, πρόκειται και για την Αιθιοπία και την Νιγηρία». Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τέλος, με την υποστήριξη της Ιταλίας, πρότεινε την δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Εξωτερικού Σχεδίου Επενδύσεων, το οποίο-αν εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο- πρόκειται να επιτρέψει την διάθεση μεσοπρόθεσμα επιπλέον οικονομικών πόρων για την διαχείριση των μεταναστευτικών ρευμάτων.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα