Δ. Αβραμόπουλος: Προσφέρουμε πλήρη στήριξη στην Ιταλία σε σχέση με το προσφυγικό

«Προσφέρουμε πλήρη στήριξη στην Ιταλία για την εξαιρετική δουλειά που κάνει στη διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης», δηλώνει ο ευρωπαίος επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος στην εφημερίδα Quotidiano Nazionale. “Θέλω να αναγνωρίσω τη φοβερή δουλειά και τη μεγάλη προσπάθεια των ιταλικών αρχών στη διαχείριση της κορύφωσης των μεταναστευτικών ροών την προηγούμενη εβδομάδα. Έχουν την πλήρη στήριξή μας”, δηλώνει ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για θέματα μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Σε σχέση με την πρόταση του Ιταλού υπουργού Eσωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο για την δημιουργία πλωτών hotspot, ο κ. Αβραμόπουλος τονίζει ότι η Ρώμη θα πρέπει να αναλύσει λεπτομερώς τις νομικές και λειτουργικές πτυχές της πρότασης και στην συνέχεια “η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ένωση θα ασχοληθούν σοβαρά με το θέμα και θα εξετάσουν κάθε ιταλική πρόταση”.

Σε σχέση με τα hotspot στο σύνολό τους ο Δημήτρης Αβραμόπουλος δηλώνει πως “εξαιτίας της σημαντικής αύξησης των αφίξεων έγινε σαφές ότι η δυνατότητα υποδοχής των hotspots που ήδη λειτουργούν δεν θα μπορούσε να είναι αρκετή για να αντιμετωπισθεί το μεταναστευτικό ρεύμα και η εν δυνάμει αύξηση των αφίξεων το kαλοκαίρι”. Για τον λόγο αυτό η Ευρώπη ζητά από την Ιταλία “να αντιμετωπίσει την κατάσταση αυτή, έχοντας πλήρη εμπιστοσύνη ότι θα το πράξει”. ” Η Ιταλία μπορεί να βασισθεί στην βοήθειά μας”, συμπληρώνει ο ευρωπαίος επίτροπος.

Σε ό,τι αφορά τη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης- Τουρκίας o κ. Αβραμόπουλος εξηγεί ότι “διακυβεύεται ένα κοινό συμφέρον και αυτό που μετρά τώρα είναι να εξετάσουμε το σύνολο των προβλημάτων”. Αναφέρει επίσης ότι “τις τελευταίες εβδομάδες η Τουρκία υπέγραψε δυο νέους νόμους ώστε να τεθούν σε εφαρμογή οι προϋποθέσεις για την απελευθέρωση της βίζας, κάτι που αποδεικνύει ότι εφαρμόζει τις δεσμεύσεις που έλαβε τον Μάρτιο έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης”.

Ο αρμόδιος επίτροπος ζητά να αυξηθούν οι προσπάθειες σχετικά με τις μετεγκαταστάσεις, από την στιγμή που έως τώρα η πρωτοβουλία αυτή εφαρμόσθηκε μόνον για 1.066 άτομα που ήταν στην Ελλάδα και 674 που βρίσκονταν στην Ιταλία. “Λείπει η πολιτική βούληση, δεν έκρυψα την απογοήτευσή μου”, τονίζει ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, συμπληρώνοντας όμως ότι “διακρίνει μια αχτίδα ελπίδας, με κάποιες θετικές ενδείξεις των τελευταίων ημερών, όπως στην περίπτωση της Πορτογαλίας”.

Ολοκληρώνοντας την συνέντευξη, ο Έλληνας πολιτικός και ευρωπαίος επίτροπος αποκαλύπτει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή “πρόκειται να παρουσιάσει σύντομα μια πρόταση για την διαχείριση των “εξωτερικών” φαινομένων της μετανάστευσης”, με αναφορά στην συνεργασία με τις “τρίτες χώρες”, από τις οποίες περνούν και προέρχονται οι πρόσφυγες και οι μετανάστες.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα