Δυσκολίες στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό

Παλαιό Αεροδρόμιο Λευκωσίας Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης παρακάθεται σε συνομιλίες για το Κυπριακό με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας κ. Μουσταφά Ακιντζί. //     Lefkosia Old Airport The President of the Republic, Mr Nicos Anastasiades, holds talks on the Cyprus problem with the leader of the Turkish Cypriot community, Mr Mustafa Akıncı.

Μπροστά στην αδυναμία να προχωρήσει η διαδικασία, οι δύο ηγέτες Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί αποφάσισαν να ετοιμάσουν ένα τρίπτυχο έγγραφο με τις θέσεις της κάθε πλευράς και τις συγκλίσεις που είναι δυνατό να επιτευχθούν μέχρι το τέλος της εδώ διαπραγμάτευσης. Η ίδια τακτική ακολουθήθηκε και σε προηγούμενα κεφάλαια του Κυπριακού. Αυτή ωστόσο δεικνύει ότι δύσκολα θα υπάρξει σημαντικό αποτέλεσμα εδώ και η όλη προσπάθεια θα συνεχιστεί στην Κύπρο.

 

Πηγές από την ελληνοκυπριακή αντιπροσωπεία επιμένουν να χαρακτηρίζουν θετικό το κλίμα που επικρατεί στις συνομιλίες και δεν αποκλείουν κάποια κίνηση-έκπληξη από μέρους της τουρκοκυπριακής πλευράς την ύστατη στιγμή. Στην πραγματικότητα, μόνο μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να οδηγήσει τις συνομιλίες του Μον Πελερέν σε κάποια συμφωνία επί του εδαφικού έτσι ώστε να περάσουμε και στην επόμενη φάση που είναι η σύγκληση πολυμερούς διάσκεψης.

Πρόοδος σε ορισμένα κεφάλαια

Σήμερα, μετά από αίτημα της τουρκοκυπριακής πλευράς, η συνάντηση των ηγετών αναβλήθηκε για δύο ώρες προκειμένου ο κ. Ακιντζί να διαβουλευθεί με τους συνεργάτες του. Τα αποτελέσματα της σημερινής μέρας κρίνονται ιδιαιτέρως κρίσιμα καθώς, εάν δεν υπάρξει κάποια θεαματική ανατροπή του σκηνικού, το πενθήμερο στο Μον Πελερέν δεν θα έχει ανταποκριθεί στους στόχους που ετέθησαν.

Παρά τη μέχρι στιγμής δυστοκία στο εδαφικό, στα κεφάλαια της οικονομίας, του περιουσιακού και της συμμετοχής στα ομοσπονδιακά όργανα υπήρξαν νέες συγκλίσεις που τα οδηγούν σταδιακά στο κλείσιμο.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα