Η εκκαθάριση των ΜΜΕ σην Τουρκία απειλεί την ελευθερία της έκφρασης

Turkey-media-press-freedom-man-protester-democracy-free-speech-journalistsΚαθώς η σαρωτική καταστολή στην Τουρκία μετά από ένα αποτυχημένο πραξικόπημα συνεχίζεται, η Διεθνής Αμνηστία εκφράζει φόβους ότι οι εκκαθαρίσεις επεκτείνονται και στη λογοκρισία μέσων ενημέρωσης και δημοσιογράφων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που ασκούν κριτική στην κυβερνητική πολιτική.

 

«Είμαστε μάρτυρες μιας εξαιρετικά ευρείας καταστολής στην Τουρκία αυτή τη στιγμή. Ενώ είναι κατανοητό και θεμιτό η κυβέρνηση να επιθυμεί τη διερεύνηση και την τιμωρία των υπεύθυνων γι’ αυτό το αιματηρό πραξικόπημα, θα πρέπει να συμμορφώνεται με το κράτος δικαίου και το σεβασμό της ελευθερίας της έκφρασης», δήλωσε ο Andrew Gardner, ερευνητής της Διεθνούς Αμνηστίας για την Τουρκία.

«Οι άνθρωποι στην Τουρκία είναι ακόμη συγκλονισμένοι από τα σοκαριστικά γεγονότα του Σαββατοκύριακου και είναι ζωτικής σημασίας η ελευθερία του Τύπου και η ανεμπόδιστη κυκλοφορία των πληροφοριών  να προστατεύονται, αντί να καταπνίγονται».

Η Διεθνής Αμνηστία έχει πληροφορηθεί ότι οι αρχές έχουν μπλοκάρει αυθαίρετα την πρόσβαση σε περισσότερες από 20 ενημερωτικές ιστοσελίδες τις ημέρες που ακολούθησαν την απόπειρα πραξικοπήματος. Χθες έγινε ευρέως γνωστό ότι η κυβέρνηση ανακάλεσε τις άδειες των 25 μέσων ενημέρωσης στη χώρα. Επιπλέον, οι άδειες 34 δημοσιογράφων ακυρώθηκαν και για τουλάχιστον μία δημοσιογράφο εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης σε βάρος της για την κάλυψη της απόπειρας πραξικοπήματος.

Η Διεθνής Αμνηστία καλεί τις τουρκικές αρχές να σεβαστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και να μην περιορίζουν αυθαίρετα την ελευθερία της έκφρασης.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα