Διεθνής Αμνηστία:Η ψευδαίσθηση της ”ασφαλούς χώρας” για την Τουρκία καταρρέει

prosfiges1_6Η Διεθνής Αμνηστία κατακεραυνώνει τη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας επικαλούμενη μαρτυρίες ανθρώπων, οι οποίοι υπέστησαν εξαναγκαστικές επιστροφές, που καταδεικνύουν ότι η Τουρκία παραβίασε το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο.

Η εξαναγκαστική επιστροφή περίπου 30 Αφγανών αιτούντων άσυλο από την Τουρκία, μόλις λίγες ώρες αφ’ ότου η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας για τους πρόσφυγες τέθηκε σε ισχύ, φανερώνει πως η εφαρμογή της συμφωνίας θέτει σε κίνδυνο τη ζωή των προσφύγων από την πρώτη στιγμή, δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία.

Η οργάνωση επικαλείται αξιόπιστες πληροφορίες, όπως και μαρτυρίες ανθρώπων, οι οποίοι υπέστησαν εξαναγκαστικές επιστροφές, που καταδεικνύουν ότι η Τουρκία παραβίασε το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο με την εξαναγκαστική επιστροφή στην Καμπούλ Αφγανών αιτούντων άσυλο, οι οποίοι φοβούνται τις επιθέσεις από τους Ταλιμπάν, χωρίς να τους δοθεί πρόσβαση στη διαδικασία ασύλου.

«Πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο συλλαμβάνονταν στα δυτικά σύνορα, βρίσκονταν υπό κράτηση χωρίς πρόσβαση σε δικηγόρους και έπειτα επιστρέφονταν εξαναγκαστικά στη Συρία και το Ιράκ, ενώ είχαν αναγκαστεί να υπογράψουν χαρτιά για την ”εκούσια επιστροφή τους”.

Παρά το γεγονός ότι εκείνη την χρονική περίοδο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε απαντήσει πως θα ”εξέταζε αυτό το τόσο σοβαρό ζήτημα”, ακόμα και σήμερα δεν αναγνωρίζει τις παραβιάσεις που έχει καταγράψει η οργάνωση», τονίζεται στην ανακοίνωση.

«Το μελάνι δεν είχε ακόμη στεγνώσει από την υπογραφή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας όταν δεκάδες Αφγανοί αναγκάστηκαν να επιστρέψουν σε μια χώρα που η ζωή τους μπορεί να βρίσκεται σε κίνδυνο», δήλωσε ο John Dalhuisen, Διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία.

«Οι επιστροφές στην Τουρκία δεν μπορούν να συνεχιστούν στη βάση ότι η Τουρκία αποτελεί μια ασφαλή χώρα για τους πρόσφυγες. Η ΕΕ θα πρέπει να υιοθετήσει ένα ανεξάρτητο σχέδιο επανεγκατάστασης και να συνεργαστεί με τον εταίρο της, την Τουρκία, ώστε να σταματήσουν οι παραβιάσεις των δικαιωμάτων των προσφύγων» πρόσθεσε ο Διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία

Παρότι η Τουρκική νομοθεσία προστατεύει το δικαίωμα των αιτούντων-άσυλο να ζητήσουν άσυλο ενώ βρίσκονται υπό κράτηση, η Διεθνής Αμνηστία έχει καταγράψει πολλές περιπτώσεις όπου το εν λόγω δικαίωμα στην πραγματικότητα δεν έχει αναγνωριστεί. Σπάνια έχουν προχωρήσει στην πράξη αιτήσεις ασύλου ανθρώπων που βρίσκονται στην Τουρκία.

Η Διεθνής Αμνηστία έχει ζητήσει επανειλημμένα πληροφόρηση σχετικά με τον αριθμό των αιτήσεων που εξετάζονται από τις Τουρκικές αρχές και τον αριθμό των ατόμων στους οποίους χορηγείται άσυλο. Ωστόσο οι αρχές έχουν επανειλημμένα αρνηθεί να παράσχουν αυτές τις πληροφορίες επικαλούμενες ότι αυτές είναι «απόρρητες».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα