Δημ. Αβραμόπουλος: «Η Ελλάδα τηρεί τις υποχρεώσεις της και δικαίως ζητά περισσότερη στήριξη από την Ευρώπη»

382dac21adf596664b6506804f9a1464_XLΟ Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, και ο Εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, μιλούν για την προσφυγική κρίση στην τηλεόραση της Βουλής, σε συνέντευξη που θα μεταδοθει απόψε στις 5 μ.μ.
Ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, και ο Εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, μιλούν για την προσφυγική κρίση σήμερα στην Τηλεόραση της Βουλής, στις 17:00, στην έκτακτη ενημερωτική εκπομπή «Προσφυγική κρίση και Ελλάδα».

Ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, και ο Εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, μιλούν στη δημοσιογράφο Αλεξία Κουλούρη για τις εξελίξεις στην προσφυγική κρίση, την τρομοκρατία και την ασφάλεια στην Ευρώπη, αλλά και για την πορεία των διαπραγματεύσεων για την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.

Ειδικότερα, ο Ευρωπαίος Επίτροπος κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, στην πρώτη του συνέντευξη μετά τη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης–Τουρκίας, προαναγγέλλει την αναθεώρηση της Συνθήκης του Δουβλίνου, προκειμένου, όπως αναφέρει, να διασφαλιστεί ο έλεγχος των προσφυγικών ροών, η προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων αλλά και η ασφάλεια στο πλαίσιο της Συνθήκης Σένγκεν .

Ο κ. Αβραμόπουλος εξαίρει την πολιτική που ασκεί η χώρα μας στο θέμα της καταγραφής και υποδοχής των προσφύγων, επισημαίνοντας πως έχει εκτιμηθεί τόσο από την Ευρώπη όσο και από διεθνείς οργανισμούς η κινητικότητα και η οργάνωση των υπηρεσιών που επιδεικνύει η χώρα τους τελευταίους μήνες. Μιλώντας ειδικότερα για την κατάσταση στην Ειδομένη, κάλεσε τους πρόσφυγες να ακούνε τις επίσημες ελληνικές και ευρωπαϊκές αρχές και να εμπιστεύονται τις υπηρεσίες και όχι τους διακινητές που τους προτρέπουν να μην μεταφερθούν στους καταυλισμούς με την υπόσχεση πως θα ανοίξουν τα σύνορα.

«Οι διακινητές τους λένε ψέματα, τους κοροϊδεύουν» λέει χαρακτηριστικά ο κ. Αβραμόπουλος, ενώ αναφερόμενος στην τακτική της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας είπε πως δεν είναι κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ακολουθεί δική της πολιτική.

«Η Ελλάδα τηρεί τις υποχρεώσεις της και δικαίως ζητά περισσότερη βοήθεια και στήριξη από την Ευρώπη» σημειώνει ο κ. Αβραμόπουλος, ενώ αναφερόμενος στην πρόσφατη συμφωνία Ε.Ε.–Τουρκίας εκφράζει την ικανοποίησή του καθώς, όπως διαπίστωσε και ο ίδιος κατά την επίσκεψή του στην Άγκυρα, ξεκίνησε ήδη η εφαρμογή της με τη μετεγκατάσταση προσφύγων στη Γερμανία. Ο ευρωπαίος Επίτροπος προαναγγέλλει την ικανοποίηση του αιτήματος για χορήγηση βίζας προς τους Τούρκους υπηκόους που θέλουν να ταξιδέψουν σε χώρες τις Ευρώπης, σημειώνοντας πως η απελευθέρωση της βίζας θα γίνει και για άλλες χώρες, όπως για παράδειγμα η Γεωργία, και θα είναι για περιορισμένης χρονικής διάρκειας 90 ημερών.

Μιλώντας για τα θέματα ασφάλειας ο κ. Αβραμόπουλος σημείωσε πως η προσφυγική κρίση έδωσε τη δυνατότητα αλλαγής του κλίματος στην Ευρώπη ώστε να υπάρχει πλέον καλύτερη συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών, επεσήμανε όμως πως από κάποια κράτη-μέλη δεν υπάρχει πολιτική βούληση για την υλοποίηση της συμφωνίας στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης των προσφύγων. Μάλιστα, στο σημείο αυτό κατέδειξε και την αντίφαση που παρατηρείται ανάμεσα στις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που κατατείνουν, όπως είπε, σε αυτό που αποκαλούμε ‘‘περισσότερη Ευρώπη’’ και στις πολιτικές ορισμένων χωρών που δείχνουν την τάση να ξεφύγουν από το ευρωπαϊκό πλαίσιο και να επιστρέψουν στις εθνικές πολιτικές. Κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου ο ευρωπαίος Επίτροπος είπε πως είναι «ανησυχητική για τη συνοχή της Ευρώπης η ραγδαία αύξηση των ξενοφοβικών και λαϊκιστικών κινήσεων».

Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, επισημαίνει την ανάγκη αναθεώρησης της Συμφωνίας του Δουβλίνου, ώστε να μην επιφορτίζονται με το σύνολο των βαρών τα κράτη μέλη της πρώτης γραμμής, που δέχονται τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία. Τα κράτη μέλη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πρέπει να πειστούν ότι ζούμε σε διαφορετικές πολιτικές συνθήκες, σημείωσε ο κ. Σχοινάς και δεσμεύτηκε ότι όλοι θα κάνουν ό,τι χρειαστεί ώστε να υπάρξει ωρίμανση και στα κράτη μέλη που διαφωνούν.

«Η Ευρώπη έκανε τα μεγαλύτερα βήματα ολοκλήρωσης όταν βρέθηκε στις χειρότερες στιγμές της. Φοβάμαι την Ευρώπη της στασιμότητας» σημειώνει ο κ. Σχοινάς τονίζοντας πως η Ένωση θα πρέπει να διαμορφώσει ένα σύστημα νόμιμης μετανάστευσης και να αντιμετωπίσει συντεταγμένα το πρόβλημα.

Ο κ. Σχοινάς χαρακτηρίζει ενθαρρυντικές τις πρώτες εμπειρίες από την εφαρμογή της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας επισημαίνοντας πως πρόκειται για συμβόλαιο αμοιβαίας εμπιστοσύνης, το οποίο η Τουρκία δείχνει σε αυτή τη φάση γνήσια βούληση να τηρήσει. Μάλιστα, σημειώνει χαρακτηριστικά ότι η συμφωνία θα είναι το «τέλος της Ειδομένης και της εικόνας που δεν κοσμεί την Ευρώπη» καθώς θα συμβάλει στη μείωση των προσφυγικών ροών και θα αντιμετωπίσει τα κυκλώματα των διακινητών.

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, αναφερόμενος στις τουρκικές διεκδικήσεις, διευκρινίζει ότι τόσο στο θέμα της θεώρησης βίζας όσο και στην επίσπευση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων που ζητά η Τουρκία, δεν θα υπάρξουν «εκπτώσεις από τις ευρωπαϊκές αρχές», επισημαίνοντας πως οι αποφάσεις «σίγουρα δεν θα είναι σε βάρος της Κύπρου».

Ο κ. Σχοινάς αποσυνδέει πλήρως το προσφυγικό από τα ζητήματα ασφάλειας και τρομοκρατίας στην Ευρώπη λέγοντας ότι οι πρόσφυγες φεύγουν για να γλυτώσουν από την ισλαμική τρομοκρατία. Υπεραμυνόμενος της ιδέας μιας ανοιχτής, ανεκτικής Ευρώπης, υπογραμμίζει με έμφαση πως η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας είναι μια πολυπαραγοντική εξίσωση και υπενθυμίζει πως «στις περιόδους που η Ευρώπη επέλεξε να μην είναι ανεκτική το πλήρωσε ακριβά».

Μιλώντας για την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος ο κ. Σχοινάς σημειώνει ότι η «Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται με ανοιχτή πίστη προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση μέχρι τα τέλη Απριλίου», επισημαίνει την ανάγκη να τηρηθούν οι δεσμεύσεις που υιοθέτησε με ιστορική πλειοψηφία η Βουλή των Ελλήνων τον Αύγουστο του 2015 και υπενθυμίζει πως στην ίδια συμφωνία υπήρχε ρητή αναφορά για την καλύτερη διευθέτηση του ελληνικού χρέους. «Δεν μπορεί κανείς να διαχωρίσει τη συζήτηση για το χρέος από την αξιολόγηση» σημείωσε ο κ. Σχοινάς προσθέτοντας πως η τελική συμφωνία θα πρέπει να περιλαμβάνει το σωστό μείγμα δημοσιονομικών και διαθρωτικών πολιτικών.

Αναφερόμενος στο αποκαλούμενο πακέτο Γιούνκερ λέει πως δεν έχει επιδοματικό χαρακτήρα αλλά στηρίζεται στη λογική του οικονομικού ρίσκου και των ιδιωτικών επενδύσεων σε τομείς της νέας οικονομίας. Ενώ μιλώντας για το επικείμενο βρετανικό δημοψήφισμα σημειώνει πως η Επιτροπή δεν συμμετέχει στην εκστρατεία, δεν έχει κανένα δεύτερο πλάνο εκτός της παραμονής της Μ. Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η εκπομπή θα μεταδοθεί στις 17:00 και σε επανάληψη στις 22:00

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα