Δευρυμένη συνάντηση για το προσφυγικό στο Λονδίνο με τη συμμετοχή του Τσίπρα

κατάλογοςΣε εξέλιξη βρίσκεται η διευρυμένη συνάντηση για το προσφυγικό, στο περιθώριο της Διάσκεψης Δωρητών στο Λονδίνο, στην οποία συμμετέχουν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο Αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν, η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Νωρίτερα, ο Αλέξης Τσίπρας είχε κατ’ ιδίαν συναντήσεις με την καγκελάριο της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ και τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον. Στη διάρκεια της συνάντησης με τη γερμανίδα καγκελάριο συζητήθηκαν η πορεία του ελληνικού προγράμματος και η διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.

Στο πειθώριο της Διάσκεψης ο πρωθυπουργός είχε επίσης συνάντηση με τον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, Φίλιπο Γκράντι.

Στόχος της διάσκεψης που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ είναι η συγκέντρωση 7,73 δισ. δολαρίων για 4,6 εκατομμύρια πρόσφυγες και 13,5 εκατομμύρια ανθρώπους που χρίζουν βοήθειας στο εσωτερικό της Συρίας. Οι χώρες στην περιοχή ζητούν επιπλέον 1,2 δισεκατομμύριο δολάρια.

Κατά την πρώτη ημέρα εργασιών της διάσκεψης δωρητών για τη Συρία, η οποία επισκιάζεται από το φρένο στις ειρηνευτικές συνομιλίες στη Γενεύη και τις σφοδρές συγκρούσεις στο συριακό έδαφος, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεσμεύθηκε για την παροχή άνω των 3 δισ. δολαρίων φέτος και οι ΗΠΑ για το ποσό των 890 εκατ. δολαρίων, η Γερμανία δύο δισ. δολάρια και το Ηνωμένο Βασίλειο 1,7 δισ. δολάρια.

Οι συνδιοργανωτές της διάσκεψης, η Βρετανία, η Νορβηγία και η Γερμανία, ήταν οι πρώτοι που ανακοίνωσαν τις συνεισφορές τους ακολουθούμενες από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ισπανία και άλλα κράτη.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα